Έχεις δοκιμάσει τα πάντα: από το να μετράς προβατάκια μέχρι να πίνεις ένα ποτηράκι κρασί, και πάλι όμως το πρόβλημα της αϋπνίας παραμένει; Επειδή ο ύπνος εξασφαλίζει καλή υγεία, ανακάλυψε μερικούς έξυπνους τρόπους που σου υπόσχονται πραγματικά όνειρα γλυκά!
1. Άσε τα βιβλία: …και δώσε προτεραιότητα στον ύπνο. Μπορεί το μυθιστόρημα που διαβάζεις να σε έχει κυριολεκτικά συνεπάρει και να μην θέλεις να το αφήσεις , αλλά για να καταφέρεις να κοιμηθείς θα χρειαστεί απλά να το αφήσεις… να περιμένει. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την τηλεόραση.
2. Κλείσε φώτα: Για να… κλείσεις και μάτια! Γενικά το φως δίνει σήμα στον εγκέφαλο να ξυπνήσει, οπότε καλό είναι να το αποφεύγεις. Για να απολαύσεις τον ύπνο σου κλείσε τα παντζούρια και βγάλε από την κρεβατοκάμαρα όλες τις συσκευές που φωτίζουν το χώρο. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το φως που εκπέμπει το κινητό σου.
3. Στοπ στο θόρυβο: Φρόντισε το υπνοδωμάτιο σου να είναι όχι μόνο σκοτεινό αλλά και ήσυχο. Μην μπεις στον πειρασμό να συντονιστείς με τον αγαπημένο σου σταθμό και να τον αφήσεις να παίζει όλο το βράδυ, ακόμα κι αν οι μουσικές του επιλογές είναι χαλαρωτικές. Προτίμησε να απολαύσεις τις αγαπημένες σου μελωδίες για περιορισμένη ώρα και έπειτα απομονώσου από κάθε ήχο φορώντας ωτοασπίδες.
4. Άλλαξε χρώμα: Και για την ακρίβεια, στους τοίχους του υπνοδωματίου σου. Σύμφωνα με τη χρωματοεραπεία, οι παλ παραλλαγές του πράσινου και του μπλε έχουν χαλαρωτική δράση και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
5. Κάνε bubble bath: Γέμισε την μπανιέρα με ζεστό νερό (όχι καυτό) και άλατα και μείνε μέσα για τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να επωφεληθείς από τη δύναμη των αιθέριων ελαίων. Διέλυσε στην μπανιέρα 8 – 10 σταγόνες από αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, ροδέλαιο ή ροδόξυλο, σάλβια και υλάνγκ – υλάνγκ.
6. Επίλεξε έξυπνα: Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο, καθώς και τα γλυκά, τους ξηρούς καρπούς και τις δύσπεπτες τροφές , όπως τα σκληρά τυριά και τα όσπρια. Αντίθετα, προτίμησε ελαφριά γεύματα, όπως σούπες με λαχανικά ή ρύζι.
Να θυμάσαι:
Αν, παρόλο που έχεις ακολουθήσει αυτές τις στρατηγικές, εξακολουθείς να έχεις δυσκολία στο να σε πάρει ο ύπνος, κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό σου για να συζητήσετε τις ανησυχίες σου. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου σοβαρότερου προβλήματος όπως, υπερθυρεοειδισμού, υπέρτασης, συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, υπνικής άπνοιας κ.λπ.