Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία

 Δεν απειλεί μόνο την ψυχική υγεία σου. Βάζει, επίσης, σε κίνδυνο την καρδιά και τα νεφρά σου.  

Μαρία Μυλωνά

 Όπως αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ένας επώδυνος χωρισμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως το εγκεφαλικό, η καρδιακή προσβολή και οι βλάβες στα νεφρά.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 138 ανθρώπους, που είχαν πάρει διαζύγιο (ή χωρίσει από το σύντροφό τους) πρόσφατα, να τους αναφέρουν πόσο καλά κοιμόντουσαν μετά το χωρισμό. Επιπλέον, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση τρεις φορές μέσα σε διάστημα 7,5 μηνών. Σύμφωνα με δημοσίευμα τη βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, όσοι δυσκολεύονταν συχνά να κοιμηθούν είδαν την αρτηριακή τους πίεση να… αυξάνεται μερικούς μήνες μετά.

«Αν κάποιος περνά φάση χωρισμού/διαζυγίου και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, πρέπει να αναζητήσει βοήθεια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές, είτε πρόκειται για ένα διαζύγιο ή για κάποιο άλλο λόγο. Η έρευνά μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι όλοι μας να προσέχουμε τον εαυτό μας και να δίνουμε στον… ύπνο, την αξία που του αρμόζει» ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Kendra Krietsch.

«Βρήκαμε ότι, όταν κανείς αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο του περίπου 10 εβδομάδες μετά από ένα χωρισμό, αυτό δε σχετίζεται τόσο με μια μελλοντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, μετά από το χρονικό διάστημα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει ένα σωρευτικό κακό αποτέλεσμα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο David Sbarra.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση τριπλασιάζει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορεί να βλάψει τα νεφρά και τα μάτια ενώ έχει συνδεθεί και με την άνοια.

Τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Health Psychology

Πηγή: http://www.psyhealth.gr/ 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares