Να γιατί πρέπει να συνεχίσεις να γελάς

Νέα βρετανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη του γέλιου στην ζωή μας.

Φύλλις Νικολάου

Θεωρείς το γέλιο πηγή ζωής, λατρεύεις τις κωμωδίες και δε μπορείς να φανταστείς τη μέρα σου χωρίς να γελάς παρέα με τις φίλες σου ή τον καλό σου; Καλά κάνεις και σήμερα θα σου δώσουμε έναν ακόμα λόγο να γελάς πέρα από την χαρά με την οποία (αυτόματα) σε γεμίζει!

Νέα βρετανική έρευνα αποκαλύπτει ότι μετά από ένα καλό γέλιο, μπορούμε να αντέξουμε έως και 10% περισσότερο πόνο! Κατά τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες (οι ορμόνες της ευχαρίστησης, που λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα). Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι τα συγκρατημένα, πνιχτά γελάκια δε συμβάλλουν σε καμία ουσιαστική μεταβολή στη φυσιολογία του οργανισμού, σε αντίθεση με ένα ξεκαρδιστικό γέλιο που φέρνει δάκρυα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρόμπιν Ντένμπαρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, υπογραμμίζει ότι «οι χονδροειδείς φαρσοκωμωδίες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι του πόνου, σε σύγκριση με τα έξυπνα μεν, εγκεφαλικά δε αστειάκια». Εξηγεί μάλιστα ότι οι πολύπλοκες χημικές ουσίες που προαναφέραμε εκκρίνονται μέσω της αθέλητης, επαναλαμβανόμενης μυϊκής προσπάθειας που κάνει κάποιος σχεδόν χωρίς να εισπνέει, όταν γελάει δυνατά και αβίαστα. Από σήμερα λοιπόν γελάμε (και) όταν πονάμε!About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares