Τι βάρος πρέπει να έχει η σχολική τσάντα;

Ούτε ενήλικας δεν μπορεί πια να την κουβαλήσει… 

Τζίνα Σπάρτακου

Λογικό είναι, ότι μια υπερφορτωμένη τσάντα δεν είναι εύκολη στο κουβάλημα, ειδικά αν το παιδί πηγαίνει με τα πόδια στο σχολείο.

Όμως σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο περπατώντας, παραπονιόταν για λιγότερους πόνους στην μέση και στον αυχένα, από τα παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο με το λεωφορείο, ή το αυτοκίνητο των γονιών τους. Φτάνει βέβαια το βάρος της τσάντας να μην ξεπερνούσε το 15% του σωματικού βάρους των παιδιών.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, η τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10 με 20% του σωματικού βάρους του μαθητή. Αν δηλαδή το παιδί είναι περίπου 50 κιλά, η τσάντα θα πρέπει το πολύ να ζυγίζει 5 με 10 κιλά.

tsantasxolin.jpg

Στα μικρότερα παιδιά που έχουν βάρος περίπου 25 κιλά, η τσάντα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους τους, δηλαδή πρέπει να ζυγίζει το πολύ 2,5 κιλά.

Το θέμα της συνεχόμενης αύξησης του βάρους της σχολικής τσάντας, αποσχολεί τόσο πολύ γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιάτρους που πριν από μερικά χρόνια ετέθει ως ερώτημα στην Ελληνική Βουλή. Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλέστηκαν πορίσματα και τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων σύμφωνα με τα οποία, το συνιστώμενο βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι ανάλογο του 10% του σωματικού βάρους του μαθητή από το δημοτικό, μέχρι το λύκειο.

Η κοινή λογική λέει ότι καλό είναι ο μαθητής να μην την κουβαλάει από τον ένα ή τον άλλο ώμο, αλλά η τσάντα να φοριέται στην πλάτη.

Επίσης η τακτοποίηση στις θήκες πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το βάρος των βιβλίων και των τετραδίων να μοιράζεται σε όλο το εσωτερικό της τσάντας.

Σημαντικό είναι τέλος να ρωτάμε και τα παιδιά πώς αισθάνονται με την φορτωμένη τσάντα τους, αν τους δυσκολεύει με το βάρος, αν πονά η πλάτη, ή η μέση τους.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να αγοράσουμε τσάντα τρόλεϊ, ώστε το παιδί να μην την κουβαλά, αλλά να την σέρνει. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares