Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 συνήθειες-ιδιότητες που ξεχωρίζουν τα παιδιά με «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη»

Η parenting coach Reem Raouda μοιράζεται την εμπειρία της για το πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν 6 πολύ απαραίτητες δεξιότητες



Ως γονείς, θέλουμε τόσα πολλά πράγματα για τα παιδιά μας – καλή υγεία, επιτυχία, ευτυχισμένες σχέσεις και να έχουν ένα σκοπό στη ζωή.

Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να εγγυηθούμε αυτά τα πράγματα είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, οι οποίες είναι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες για την ευτυχία και την επιτυχία.

Πώς καταλαβαίνετε αν το παιδί σας είναι στο σωστό δρόμο; Ως ερευνήτρια και parenting coach η Reem Raouda, έχει μελετήσει τις συμπεριφορές περισσότερων από 200 παιδιών και έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάνουν έξι βασικά πράγματα:

Αναγνωρίζουν μη λεκτικές ενδείξεις

Όπως ένας συναισθηματικός ντετέκτιβ, έχουν την αναπτυγμένη ικανότητα του να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Θα μπορούσαν να πουν, «Μαμά, η φίλη μου η Σάρα ήταν πολύ ήσυχη σήμερα. Την ρώτησα αν ήθελε να παίξει και μου είπε όχι. Νομίζω ότι ήταν λυπημένη για κάτι».

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Κάντε στοχαστικές συζητήσεις μαζί τους για την ημέρα τους και συζητήστε τα συναισθήματα που παρατήρησαν σε άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούσαν. Αυτές οι συνομιλίες ενισχύουν την ικανότητά τους να διαβάζουν συναισθήματα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους στην κατανόηση των άλλων.

Μπορείτε να ρωτήσετε: «Τι διάθεση πιστεύετε ότι είχε ο συμμαθητής σας σήμερα;»

Δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια

Δεν αναγνωρίζουν μόνο τα συναισθήματα των άλλων, αλλά δείχνουν επίσης πραγματικό ενδιαφέρον και προσφέρουν βοήθεια. Κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, για παράδειγμα, το παιδί σας παρατηρεί ότι ο φίλος του φαίνεται αναστατωμένος επειδή δεν κέρδισε ένα παιχνίδι. Πηγαίνει κοντά του και του λέει: «Έπαιξες πολύ καλά! «Θέλεις να παίξουμε κάτι άλλο μαζί;»

Πώς να οικοδομήσετε αυτή τη δεξιότητα: Ο πιο ισχυρός τρόπος για να εμπνεύσουν οι γονείς την ενσυναίσθηση στο παιδί τους είναι να γίνουν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα.

Εάν ένας γείτονας δεν είναι καλά, θα μπορούσατε να πείτε: «Ανησυχώ για την κυρία Άννα. Ας πάμε από εκεί και ας δούμε αν χρειάζεται βοήθεια σε κάτι».

Μπορούν να ονομάσουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά είναι υπέροχα στο να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Όταν το παιδί σας λέει: «Αισθάνομαι απογοητευμένο γιατί δεν μπορώ να λύσω αυτό το παζλ» ή «Είμαι χαρούμενο γιατί βοήθησα τη φίλη μου να φτιάξει το παιχνίδι της», αναγνωρίζει και μεταδίδει τα συναισθήματά του.

Πώς να οικοδομήσετε αυτή την ικανότητα: Βρείτε λέξεις για να χαρακτηρίσετε τα συναισθήματά σας: «Αισθάνομαι απογοήτευση που δεν μπορώ να βρω τα κλειδιά μου» ή «Είμαι λίγο στρεσαρισμένη με όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνω».

Αυτό βοηθά στην ομαλοποίηση της συζήτησης των συναισθημάτων, καθιστώντας πιο φυσικό για το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Είναι προσαρμόσιμα

Ένα παιδί που μπορεί να πλοηγείται ομαλά στις αλλαγές στη ρουτίνα ή να χειρίζεται απογοητευτικά νέα με ηρεμία, δείχνει συναισθηματική ωριμότητα.

Όταν, για παράδειγμα, ένα υπαίθριο πικνίκ ακυρώνεται λόγω βροχής, αντί να αισθάνεται αναστατωμένο ή έτοιμο να ξεσπάσει, το παιδί σας δέχεται ήρεμα την αλλαγή: «Ω, βρέχει. Ας κάνουμε ένα πικνίκ σε εσωτερικό χώρο!»

Πώς να χτίσετε αυτήν την ικανότητα: Και πάλι, αυτό ξεκινά από τους γονείς. Το να είμαστε ευέλικτοι και ήρεμοι στις δικές μας αντιδράσεις διαμορφώνει μια προσαρμοστική συμπεριφορά που μπορούν να μιμηθούν τα παιδιά μας.

Προχωρήστε περαιτέρω προσκαλώντας το παιδί σας να λύσει προβλήματα και να σκεφτεί μια διεξόδο: «Τι μπορούμε να κάνουμε αντ' αυτού;»

Είναι καλοί ακροατές

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά μπορούν να πάρουν λεπτές ενδείξεις που μπορεί να διαφεύγουν στους υπόλοιπου;.

Όταν τους λέτε για την ημέρα σας, κάνουν περισσότερα από το να ακούν απλώς. Είναι συντονισμένα και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια σας. Κάνουν ερωτήσεις και δείχνουν γνήσια περιέργεια.

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Όταν το παιδί σας έχει μια ιστορία να πει, δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Κάντε οπτική επαφή, σταματήστε οτιδήποτε άλλο κάνετε και φτάστε στο επίπεδό τους. Σκεφτείτε και επαναλάβετε αυτό που λένε για να τους δείξετε ότι ακούτε πραγματικά.

Μπορούν να αυτορυθμιστούν

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν μεγάλα συναισθήματα, να παραμείνουν ήρεμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να κάνουν έξυπνες επιλογές.

Φανταστείτε το παιδί σας να παίζει ένα παιχνίδι με φίλους και να χάνει έναν γύρο. Αντί να αντιδρά με απογοήτευση, ένα παιδί που είναι καλό στην αυτορρύθμιση μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να πάρει μια ανάσα και μετά να εμπλακεί ξανά με θετική νοοτροπία.

Διατηρούν την ψυχραιμία τους και συνεχίζουν, ακόμη και μετά από μια απογοήτευση.

Πώς να οικοδομήσουμε αυτή τη δεξιότητα: Η αντίσταση στα δικά μας μικρά «ξεσπάσματα», όπως οι φωνές ή η υπερβολική αντίδραση, είναι ένας θεμελιώδης τρόπος για να ενθαρρύνουμε αυτή τη δεξιότητα στα παιδιά.

Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε μια τεχνική «παύσης και αναπνοής», όπου μαθαίνετε στο παιδί σας να παίρνει μια βαθιά ανάσα ή να μετράει μέχρι το 10 σε δύσκολες στιγμές. Αφήστε τα να σας παρακολουθήσουν να το κάνετε επίσης.

Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να χειριζόμαστε τις δύσκολες στιγμές με ψυχραιμία, είναι ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσουν.

H Reem Raouda είναι parenting coach και ιδρυτής του The Connected Discipline Method, ενός προγράμματος καθοδήγησης για γονείς παιδιών με ισχυρή θέληση. Ακολουθήστε την στο Instagram και στο TikTok. 

6 συνήθειες-ιδιότητες που ξεχωρίζουν τα παιδιά με «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη» - Childit

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

Προτεινόμενα

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι