Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

6 συνήθειες-ιδιότητες που ξεχωρίζουν τα παιδιά με «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη»

Η parenting coach Reem Raouda μοιράζεται την εμπειρία της για το πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν 6 πολύ απαραίτητες δεξιότητεςΩς γονείς, θέλουμε τόσα πολλά πράγματα για τα παιδιά μας – καλή υγεία, επιτυχία, ευτυχισμένες σχέσεις και να έχουν ένα σκοπό στη ζωή.

Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να εγγυηθούμε αυτά τα πράγματα είναι να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, οι οποίες είναι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες για την ευτυχία και την επιτυχία.

Πώς καταλαβαίνετε αν το παιδί σας είναι στο σωστό δρόμο; Ως ερευνήτρια και parenting coach η Reem Raouda, έχει μελετήσει τις συμπεριφορές περισσότερων από 200 παιδιών και έχει διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κάνουν έξι βασικά πράγματα:

Αναγνωρίζουν μη λεκτικές ενδείξεις

Όπως ένας συναισθηματικός ντετέκτιβ, έχουν την αναπτυγμένη ικανότητα του να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Θα μπορούσαν να πουν, «Μαμά, η φίλη μου η Σάρα ήταν πολύ ήσυχη σήμερα. Την ρώτησα αν ήθελε να παίξει και μου είπε όχι. Νομίζω ότι ήταν λυπημένη για κάτι».

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Κάντε στοχαστικές συζητήσεις μαζί τους για την ημέρα τους και συζητήστε τα συναισθήματα που παρατήρησαν σε άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούσαν. Αυτές οι συνομιλίες ενισχύουν την ικανότητά τους να διαβάζουν συναισθήματα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους στην κατανόηση των άλλων.

Μπορείτε να ρωτήσετε: «Τι διάθεση πιστεύετε ότι είχε ο συμμαθητής σας σήμερα;»

Δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια

Δεν αναγνωρίζουν μόνο τα συναισθήματα των άλλων, αλλά δείχνουν επίσης πραγματικό ενδιαφέρον και προσφέρουν βοήθεια. Κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού, για παράδειγμα, το παιδί σας παρατηρεί ότι ο φίλος του φαίνεται αναστατωμένος επειδή δεν κέρδισε ένα παιχνίδι. Πηγαίνει κοντά του και του λέει: «Έπαιξες πολύ καλά! «Θέλεις να παίξουμε κάτι άλλο μαζί;»

Πώς να οικοδομήσετε αυτή τη δεξιότητα: Ο πιο ισχυρός τρόπος για να εμπνεύσουν οι γονείς την ενσυναίσθηση στο παιδί τους είναι να γίνουν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα.

Εάν ένας γείτονας δεν είναι καλά, θα μπορούσατε να πείτε: «Ανησυχώ για την κυρία Άννα. Ας πάμε από εκεί και ας δούμε αν χρειάζεται βοήθεια σε κάτι».

Μπορούν να ονομάσουν τα συναισθήματά τους

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά είναι υπέροχα στο να μοιράζονται τα συναισθήματά τους. Όταν το παιδί σας λέει: «Αισθάνομαι απογοητευμένο γιατί δεν μπορώ να λύσω αυτό το παζλ» ή «Είμαι χαρούμενο γιατί βοήθησα τη φίλη μου να φτιάξει το παιχνίδι της», αναγνωρίζει και μεταδίδει τα συναισθήματά του.

Πώς να οικοδομήσετε αυτή την ικανότητα: Βρείτε λέξεις για να χαρακτηρίσετε τα συναισθήματά σας: «Αισθάνομαι απογοήτευση που δεν μπορώ να βρω τα κλειδιά μου» ή «Είμαι λίγο στρεσαρισμένη με όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνω».

Αυτό βοηθά στην ομαλοποίηση της συζήτησης των συναισθημάτων, καθιστώντας πιο φυσικό για το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Είναι προσαρμόσιμα

Ένα παιδί που μπορεί να πλοηγείται ομαλά στις αλλαγές στη ρουτίνα ή να χειρίζεται απογοητευτικά νέα με ηρεμία, δείχνει συναισθηματική ωριμότητα.

Όταν, για παράδειγμα, ένα υπαίθριο πικνίκ ακυρώνεται λόγω βροχής, αντί να αισθάνεται αναστατωμένο ή έτοιμο να ξεσπάσει, το παιδί σας δέχεται ήρεμα την αλλαγή: «Ω, βρέχει. Ας κάνουμε ένα πικνίκ σε εσωτερικό χώρο!»

Πώς να χτίσετε αυτήν την ικανότητα: Και πάλι, αυτό ξεκινά από τους γονείς. Το να είμαστε ευέλικτοι και ήρεμοι στις δικές μας αντιδράσεις διαμορφώνει μια προσαρμοστική συμπεριφορά που μπορούν να μιμηθούν τα παιδιά μας.

Προχωρήστε περαιτέρω προσκαλώντας το παιδί σας να λύσει προβλήματα και να σκεφτεί μια διεξόδο: «Τι μπορούμε να κάνουμε αντ' αυτού;»

Είναι καλοί ακροατές

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά μπορούν να πάρουν λεπτές ενδείξεις που μπορεί να διαφεύγουν στους υπόλοιπου;.

Όταν τους λέτε για την ημέρα σας, κάνουν περισσότερα από το να ακούν απλώς. Είναι συντονισμένα και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα πίσω από τα λόγια σας. Κάνουν ερωτήσεις και δείχνουν γνήσια περιέργεια.

Πώς να αναπτύξετε αυτήν την ικανότητα: Όταν το παιδί σας έχει μια ιστορία να πει, δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Κάντε οπτική επαφή, σταματήστε οτιδήποτε άλλο κάνετε και φτάστε στο επίπεδό τους. Σκεφτείτε και επαναλάβετε αυτό που λένε για να τους δείξετε ότι ακούτε πραγματικά.

Μπορούν να αυτορυθμιστούν

Τα συναισθηματικά έξυπνα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν μεγάλα συναισθήματα, να παραμείνουν ήρεμα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και να κάνουν έξυπνες επιλογές.

Φανταστείτε το παιδί σας να παίζει ένα παιχνίδι με φίλους και να χάνει έναν γύρο. Αντί να αντιδρά με απογοήτευση, ένα παιδί που είναι καλό στην αυτορρύθμιση μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να πάρει μια ανάσα και μετά να εμπλακεί ξανά με θετική νοοτροπία.

Διατηρούν την ψυχραιμία τους και συνεχίζουν, ακόμη και μετά από μια απογοήτευση.

Πώς να οικοδομήσουμε αυτή τη δεξιότητα: Η αντίσταση στα δικά μας μικρά «ξεσπάσματα», όπως οι φωνές ή η υπερβολική αντίδραση, είναι ένας θεμελιώδης τρόπος για να ενθαρρύνουμε αυτή τη δεξιότητα στα παιδιά.

Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε μια τεχνική «παύσης και αναπνοής», όπου μαθαίνετε στο παιδί σας να παίρνει μια βαθιά ανάσα ή να μετράει μέχρι το 10 σε δύσκολες στιγμές. Αφήστε τα να σας παρακολουθήσουν να το κάνετε επίσης.

Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να χειριζόμαστε τις δύσκολες στιγμές με ψυχραιμία, είναι ένα μάθημα που δεν θα ξεχάσουν.

H Reem Raouda είναι parenting coach και ιδρυτής του The Connected Discipline Method, ενός προγράμματος καθοδήγησης για γονείς παιδιών με ισχυρή θέληση. Ακολουθήστε την στο Instagram και στο TikTok. 

6 συνήθειες-ιδιότητες που ξεχωρίζουν τα παιδιά με «υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη» - Childit

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεται το παιδί σας

4 σημαντικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν στο να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί σας και γιατί.

ΠΑΙΔΙ

Μελέτη δείχνει ότι η ποδηλασία στα γυμνασιακά χρόνια μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μάθημα ποδηλασίας βοήθησε τους μαθητές του γυμνασίου στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.

ΠΑΙΔΙ

3 απλοί τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα και να «αλλάξετε τη ζωή του»

Συμβουλές από την Alexa von Tobel, επενδύτρια και συγγραφέα που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

5 πλεκτά για τις εμφανίσεις σου στο γραφείο αυτήν την άνοιξη

Versatile πουλόβερ και αμάνικα γιλέκα που μπορούν να απογειώσουν την εμφάνισή σου στο γραφείο, βάζοντας χρώμα και στυλ στο ντύσιμό σου

BEAUTY NEWS

Orebella: Η Bella Hadid λανσάρει το δικό της beauty και wellness brand

Και το ανακοινώνει μέσα από ένα εντυπωσιακό teaser που δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram

BEAUTY NEWS

5 νέες αφίξεις αρωμάτων που θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου λίγο πριν την άνοιξη

Τα νέα αρώματα που θα προσθέσουμε στο boudoir μας