Βιβλία με εικόνες

Γιατί αρέσουν τόσο στα παιδιά;

Κωνσταντίνα Κύρκου

Τα παιδιά λατρεύουν να απασχολούνται με βιβλία με εικόνες ή παραμύθια. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να αφηγηθείς μια ιστορία με λόγια, αφού οι εικόνες μπορούν να αποδώσουν την ίδια την ιστορία, με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο. Οι εικόνες ή ακόμα και οι τρισδιάστατες παραστάσεις που ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες, διηγούνται στα μικρά εμπειρίες της ζωής αποτυπωμένες με όμορφα χρώματα και σχήματα. Μάλιστα, τα βιβλία και τα παραμύθια είναι μια καλή αφορμή να περνούν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους όμορφα και εποικοδομητικά το χρόνο τους.

 

 

Για ποιους λόγους, λοιπόν, τα παιδικά βιβλία έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των μικρών;

Επιτρέπουν στο παιδί να διαβάσει με το νου. Ένα παιδί που δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει ή ξέρει αλλά είναι ακόμα στην αρχή της εκμάθησης, είναι σε θέση να κατανοήσει την πλοκή της ιστορίας μέσα απο τις εικόνες. Για το λόγο αυτό, τα βιβλία με εικόνες είναι έτσι δομημένα, με αρχή  μέση και τέλος, ώστε το παιδί να έχει την δυνατότητα να τις «διαβάσει».

Οι γονείς συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας. Τα βιβλία μόνο με εικόνες δίνουν την ευκαιρία στο γονιό να αυτοσχεδιάσει και να αφηγηθεί την ιστορία των εικόνων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, κάτι που αρέσει στα παιδιά αφού κάθε φορά θα ακούσουν κάτι καινούργιο.  

 

 

Και τα παιδιά αφηγούνται ιστορίες. Όταν ο γονιός θα ξεκινήσει να αφηγείται την πλοκή της ιστορίας γύρω απο τις εικόνες, με άλλο τρόπο κάθε φορά, ενθαρρύνει το παιδί να φτιάξει και αυτό μια μικρή αφήγηση για κάποια εικόνα. Έτσι η φαντασία του μικρού ξεφεύγει απο τα όρια της εικόνας και το αποτέλεσμα πολλές φορές θα σας εκπλήξει.

Είναι σούπερ διασκεδαστικό. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και κυρίως χωρίς διάβασμα, το παιδί μπορεί να μάθει πολλά πράγματα μέσω των εικόνων, αφού τα βιβλία αυτά περιέχουν χρώματα, σχήματα, ζώα, φυτά και πολλά άλλα, που το παιδί δεν μπορεί να φανταστεί ακόμα. Και όταν φυσικά η «ανακάλυψη» της ιστορίας γίνεται μαζί με τον γονιό, η διαδικασία γίνεται διασκεδαστική αφού το παιδί έχει κάποιον για να μιλήσει και να πει φωναχτά τις σκέψεις του.  

 

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares