Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Dream big: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Τιμάμε τις γυναίκες επιστήμονες που άνοιξαν τον δρόμο για τα κορίτσια του σήμερα και του αύριοΣτις 22 Δεκεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να καθιερώσει μια ετήσια Διεθνή Ημέρα για να αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω του ψηφίσματος A / RES / 70/212 (ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός).

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, υλοποιείται από την UNESCO και την UN-Women (unwomen.org), σε ιδρύματα συνεργασίας και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών που στοχεύουν στην προώθηση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Αυτή η Ημέρα είναι μια ευκαιρία για την προώθηση της πλήρους και ίσης πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη για γυναίκες και κορίτσια. Η ισότητα των φύλων αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την UNESCO, και η υποστήριξη των νέων κοριτσιών, η εκπαίδευσή τους και η πλήρης ικανότητά τους να κάνουν τις ιδέες τους να ακουστούν είναι μοχλοί για την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Η αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του προγράμματος δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη -από τη βελτίωση της υγείας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής- θα βασιστεί στην αξιοποίηση όλων των ταλέντων. Αυτό σημαίνει να απασχολούν περισσότερες γυναίκες σε αυτούς τους τομείς. Η ποικιλομορφία στην έρευνα επεκτείνει την ομάδα ταλαντούχων ερευνητών, φέρνοντας νέες προοπτικές, ταλέντο και δημιουργικότητα. Αυτή η Ημέρα είναι μια υπενθύμιση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιστημονικές και τεχνολογικές κοινότητες και ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή τους.

https://www.instagram.com/p/CLJtnnQnh-g/?utm_source=ig_embed

«Για να μετασχηματιστούν ουσιαστικά και στην πράξη, οι πολιτικές και τα προγράμματα για την ισότητα των φύλων πρέπει να εξαλείψουν τα στερεότυπα των φύλων μέσω της εκπαίδευσης, να αλλάξουν κοινωνικούς κανόνες, να προωθήσουν θετικά πρότυπα ρόλων των γυναικών επιστημόνων και να ευαισθητοποιήσουν τα υψηλότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν συμμετέχουν μόνο στα πεδία STEM, αλλά έχουν την δυνατότητα και την εξουσία να καθοδηγούν και να καινοτομούν, και ότι υποστηρίζονται από πολιτικές στο χώρο εργασίας και οργανωτικές κουλτούρες που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, θεωρούν τις ανάγκες τους ως γονείς και τους ενθαρρύνουν να προχωρήστε και ευδοκιμήστε σε αυτές τις σταδιοδρομίες».

- Η κα Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, και η κα Phumzile Mlambo-Ngcuka, Εκτελεστική Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ, στο κοινό μήνυμά τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη 2021.

Φέτος, η UNESCO γιορτάζει την 7η Διεθνή Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών της στην επιστήμη από την ίδρυσή της το 2015. Στην ευθυγράμμιση με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 6, για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση για όλους, το θέμα αυτό είναι «Η ποικιλία, η πολυμορφία και η ένταξη: Το νερό μας ενώνει».

Η Διεθνής Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών της στην επιστήμη στοχεύει να ενισχύσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν οι γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν και να διαδραματίζουν στην επιστήμη και την τεχνολογία. Στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης της UNESCO, η ημέρα χρησιμεύει ως προς το να αναγνωρίσει ότι η πρόοδος στην ισότητα των φύλων και η πρόοδος στην επιστήμη επιτυγχάνεται όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεται το παιδί σας

4 σημαντικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν στο να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί σας και γιατί.

ΠΑΙΔΙ

Μελέτη δείχνει ότι η ποδηλασία στα γυμνασιακά χρόνια μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μάθημα ποδηλασίας βοήθησε τους μαθητές του γυμνασίου στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.

ΠΑΙΔΙ

3 απλοί τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα και να «αλλάξετε τη ζωή του»

Συμβουλές από την Alexa von Tobel, επενδύτρια και συγγραφέα που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου

Στην προσπάθεια να αλλάξετε ό,τι δεν σας ταιριάζει θα νιώσετε υπέροχα

FASHION RADAR

5 πλεκτά για τις εμφανίσεις σου στο γραφείο αυτήν την άνοιξη

Versatile πουλόβερ και αμάνικα γιλέκα που μπορούν να απογειώσουν την εμφάνισή σου στο γραφείο, βάζοντας χρώμα και στυλ στο ντύσιμό σου

BEAUTY NEWS

Orebella: Η Bella Hadid λανσάρει το δικό της beauty και wellness brand

Και το ανακοινώνει μέσα από ένα εντυπωσιακό teaser που δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram