Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Dream big: Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Τιμάμε τις γυναίκες επιστήμονες που άνοιξαν τον δρόμο για τα κορίτσια του σήμερα και του αύριο



Στις 22 Δεκεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να καθιερώσει μια ετήσια Διεθνή Ημέρα για να αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη και την τεχνολογία, μέσω του ψηφίσματος A / RES / 70/212 (ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός).

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, υλοποιείται από την UNESCO και την UN-Women (unwomen.org), σε ιδρύματα συνεργασίας και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών που στοχεύουν στην προώθηση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Αυτή η Ημέρα είναι μια ευκαιρία για την προώθηση της πλήρους και ίσης πρόσβασης και συμμετοχής στην επιστήμη για γυναίκες και κορίτσια. Η ισότητα των φύλων αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την UNESCO, και η υποστήριξη των νέων κοριτσιών, η εκπαίδευσή τους και η πλήρης ικανότητά τους να κάνουν τις ιδέες τους να ακουστούν είναι μοχλοί για την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Η αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του προγράμματος δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη -από τη βελτίωση της υγείας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής- θα βασιστεί στην αξιοποίηση όλων των ταλέντων. Αυτό σημαίνει να απασχολούν περισσότερες γυναίκες σε αυτούς τους τομείς. Η ποικιλομορφία στην έρευνα επεκτείνει την ομάδα ταλαντούχων ερευνητών, φέρνοντας νέες προοπτικές, ταλέντο και δημιουργικότητα. Αυτή η Ημέρα είναι μια υπενθύμιση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιστημονικές και τεχνολογικές κοινότητες και ότι πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή τους.

https://www.instagram.com/p/CLJtnnQnh-g/?utm_source=ig_embed

«Για να μετασχηματιστούν ουσιαστικά και στην πράξη, οι πολιτικές και τα προγράμματα για την ισότητα των φύλων πρέπει να εξαλείψουν τα στερεότυπα των φύλων μέσω της εκπαίδευσης, να αλλάξουν κοινωνικούς κανόνες, να προωθήσουν θετικά πρότυπα ρόλων των γυναικών επιστημόνων και να ευαισθητοποιήσουν τα υψηλότερα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν συμμετέχουν μόνο στα πεδία STEM, αλλά έχουν την δυνατότητα και την εξουσία να καθοδηγούν και να καινοτομούν, και ότι υποστηρίζονται από πολιτικές στο χώρο εργασίας και οργανωτικές κουλτούρες που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, θεωρούν τις ανάγκες τους ως γονείς και τους ενθαρρύνουν να προχωρήστε και ευδοκιμήστε σε αυτές τις σταδιοδρομίες».

- Η κα Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, και η κα Phumzile Mlambo-Ngcuka, Εκτελεστική Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ, στο κοινό μήνυμά τους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη 2021.

Φέτος, η UNESCO γιορτάζει την 7η Διεθνή Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών της στην επιστήμη από την ίδρυσή της το 2015. Στην ευθυγράμμιση με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών 6, για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση για όλους, το θέμα αυτό είναι «Η ποικιλία, η πολυμορφία και η ένταξη: Το νερό μας ενώνει».

Η Διεθνής Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών της στην επιστήμη στοχεύει να ενισχύσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν οι γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν και να διαδραματίζουν στην επιστήμη και την τεχνολογία. Στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης της UNESCO, η ημέρα χρησιμεύει ως προς το να αναγνωρίσει ότι η πρόοδος στην ισότητα των φύλων και η πρόοδος στην επιστήμη επιτυγχάνεται όταν προσπαθεί να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department