Τα 3 στοιχεία της αγάπης - AllYou.gr

Search

 

Τα 3 στοιχεία της αγάπης

Γιατί αλλάζουν όσο περνά ο καιρός;

08 Σεπτεμβρίου 2018
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Είναι οι σχέσεις τόσο πολύπλοκες όσο νομίζουμε; Ναι. Σου απαντώ άμεσα. Ίσως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες και μπερδεμένες και από τον ίδιο τον γόρδιο δεσμό. 

Ερωτική σχέση, συντροφική σχέση. Δεν αρκούν αυτές οι δύο κατηγορίες για να αναλύσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με την τριαρχική θεωρία του Robert Sternberg, η αγάπη αποτελείται από τα εξής τρία στοιχεία:
1. Οικειότητα

2. Πάθος

3. Δέσμευση

- Η οικειότητα αφορά σε συναισθήματα τρυφερότητας και δεσμού, στο πόσο κοντά νιώθεις στον άλλον.
- Το πάθος, εάν χρειάζεται να στο αναλύσω, αφορά στη σωματική διέγερση, το σεξ, τη σωματική οικειότητα αλλά και τον ρομαντισμό.
- Η δέσμευση έχει να κάνει αρχικά με τον έρωτα, με το να συνειδητοποιείς πόσο ερωτευμένη είσαι αλλά και με την απόφασή σου να κρατήσεις αυτόν τον έρωτα για πάντα.

Έτσι στις σχέσεις που κάνουμε μπορεί να υπάρχει ένα, δύο ή, τι ευτυχία, και τα τρία αυτά στοιχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στο είδος της αγάπης που οι ειδικοί ονομάζουν ολοκληρωμένη αγάπη. Τότε που νιώθεις πλήρης, γεμάτη, ικανοποιημένη, με μια λέξη ευτυχισμένη. 

Ακόμα όμως και εδώ, θα πρέπει να ξέρεις ότι μια σχέση, όσο ολοκληρωμένη κι αν είναι, δεν μένει η ίδια στο πέρασμα του χρόνου. Κάποιο από τα τρία αυτά βασικά στοιχεία της αλλάζει, κάποιο βγαίνει περισσότερο στην επιφάνεια, κάποιο λουφάζει στη γωνίτσα του για λίγο. Χμ, ναι, το πάθος είναι αυτό που λουφάζει, το βρήκες.

Και εδώ πλέον μιλάμε για τη δυναμική ποιότητα της αγάπης. Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, δεν μπορεί παρά να αλλάξει και η αγάπη μας. Που εάν είναι αληθινή, το «για πάντα» δεν σβήνεται ποτέ. Απλά δεν το γράφεις πια με στυλό στο παγκάκι.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Πώς να τον κάνεις να τρέχει πίσω σου...

Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στις Ινδίες!

Πως θα καταλάβεις αν του αρέσεις

To all you εφημερεύει και σου δίνει τη λύση!