Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο έρωτας δεν είναι σινεμά, μωρό μου…

Τοξικές σχέσεις που ρομαντικοποιήθηκαν στην οθόνη



Υπάρχουν μερικές κινηματογραφικές σκηνές που μένουν για καιρό -ή και για πάντα- χαραγμένες στη μνήμη σου. Ειδικά κάποια ζευγάρια που έγραψαν ιστορία είτε σε ταινίες είτε σε τηλεοπτικές σειρές επηρέασαν και επηρεάζουν ακόμα αν όχι τον τρόπο που λειτουργείς σε μια ρομαντική σχέση αλλά σίγουρα στο πώς την ονειρεύεσαι.

Αν ωστόσο κάνουμε ένα close up σε μερικά από τα πιο διάσημα ερωτικά ζευγάρια της μικρής και της μεγάλης οθόνης θα δεις ότι η σχέση τους στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή!

Ross και Rachel, «Friends»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για επανεξέταση, συμπεριλαμβανομένων των Rachel Green και Ross Geller μεταξύ των καλύτερων ζευγαριών τηλεόρασης όλων των εποχών. Όχι μόνο είναι εγωιστές, ζηλιάρηδεςς και ανώριμοι - αλλά επίσης δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Όταν κάποιος από τους δυο τους προσπαθεί να προχωρήσει σε ερωτική σχέση με κάποιον άλλο, ξεκινά αυτόματα η λειτουργία σαμποτάζ. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κατάστασης «βρισκόμασταν σε διάλειμμα», ο Ρος είναι απορριπτικός για τα συναισθήματα της Ρέιτσελ. Επιπλέον, όταν παντρεύονται κατά τη διάρκεια μιας μεθυσμένης νύχτας στο Βέγκας, ο Ρος λέει στη Ρέιτσελ ότι την ξεπέρασε. Αυτό διαβάζεται λιγότερο σαν να είναι ερωτευμένοι και περισσότερο σαν να είναι εθισμένοι ο ένας στον άλλον.

https://www.instagram.com/p/Bw2skueljj_/

Sandy και Danny, «Grease»

Πίσω από τα πιασάρικα τραγούδια, τα δροσερά κοστούμια και την καθαρή νοσταλγία του Grease είναι μια σχέση που δεν θα έπρεπε ποτέ να ξεπεράσει το καλοκαίρι. Είναι σαν ο γλυκός Danny Zuko από το καλοκαίρι της Sandy να ξέμεινε στην παραλία, και τη θέση του να πήρε ένας αγενής μισογύνης που την αντιμετωπίζει με απαίσιο τρόπο. Πρώτον, δεν θέλει τους φίλους του να τους δουν μαζί και μετά προσπαθεί να την πιέσει να κάνουνε σεξ όταν εκείνη λέει όχι. Αυτό που πρέπει να ισχύει στην πραγματική ζωή είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξεις ποιος είσαι μόνο και μόνο για να είσαι με κάποιον, είτε προσπαθώντας ασταμάτητα για να αποκτήσεις το κορίτσι πάση θυσία, είτε μετατρέποντας τον εαυτό σε κακό κορίτσι που καπνίζει τσιγάρα για να κερδίσεις το αγόρι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Throw your mittens around your kittens and away we go! #InternationalDanceDay

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Grease (@gogrease) στις


Carrie και Big, «Sex and the City»

Το Sex and the City χρωματίζει την Carrie Bradshaw ως ανεξάρτητη, σεξουαλικά απελευθερωμένη γυναίκα, αλλά όταν ο κ. Big μπαίνει στην εικόνα, γίνεται κλισέ. Κυνηγά έναν άνδρα που δεν έχει συναίσθημα και την βλέπει ως μίας χρήσης. Κατά τη διάρκεια της σειράς, ποτέ δεν της δεσμεύεται πλήρως αν και του δίνει περισσότερες πιθανότητες από ό,τι του αξίζει. Η Κάρι και ο Μπιγκ κάνουν ο ένας τον άλλο χάλια και ποιος θέλει να είναι σε μια σχέση που δεν έχει χαρά; Ενώ οι οπαδοί πιστεύουν ότι είναι το απόλυτο ζευγάρι, ο Candace Bushnell - συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η εκπομπή - τους μισεί όταν βρίσκονται μαζί.

https://www.instagram.com/p/BVqFMcZDIlQ/
 Η Όμορφη και το Τέρας, «Beauty and the Beast»

Μια φορά κι έναν καιρό κι αυτή η «ιστορία τόσο παλιά όσο και ο χρόνος» και είναι γεμάτη προβλήματα, παρόλο που είναι τυλιγμένη σε ένα ευτυχισμένο τέλος ever after. Το Τέρας είναι ιδιοσυγκρασιακό, μέτριο και καταχρηστικό. Στην πραγματικότητα μεταμορφώθηκε σε ένα Τέρας επειδή η καρδιά του δεν είχε αγάπη και συμπόνια. Η Όμορφη κρατείται ως φυλακισμένη στο κάστρο μέχρι να τον κάνει να μάθει να αγαπά και να σπάσει την κατάρα. Δίνει τη ζωή της για να είναι μαζί του, επειδή είναι πραγματικά καλός κάτω από την εξωτερική τερατώδη μορφή του; Ή μήπως πρόκειται για σύνδρομο της Στοκχόλμης; Ίσως η πιο ανησυχητική πτυχή αυτής της σχέσης είναι ότι δίνει στο νεαρό κοινό της ένα επικίνδυνο μήνυμα: μείνε με αυτόν που σε κακοποιεί (κι ισχυρίζεται ότι σε αγαπάει) σε περίπτωση που αλλάξει.

Chuck και Blair, «Gossip Girl»

Εάν η «τοξική σχέση» είχε μια καταχώριση στο λεξικό, ο Τσακ και η Μπλερ θα ήταν στην εικόνα δίπλα του. Ο Τσακ είναι καταχρηστικός και ασκεί συναισθηματική και σωματική βία, και πώς μπορούμε να απορρίψουμε την απόπειρα επίθεσης του στην καλύτερη φίλη της Μπλερ, τη Σερένα; Από την άλλη, η Μπλερ είναι πρόθυμη να πει ψέματα, να κλέψει και να εξαπατήσει για να πάρει ακριβώς αυτό που θέλει. Εκείνος ίναι ιδιοσυγκρασιακός, επιρρεπής σε βίαιες εκρήξεις και την αντιμετωπίζει σαν «κάτι που του ανήκει» που μπορεί να προσφέρει σε αντάλλαγμα για κάτι άλλο - όπως ένα ξενοδοχείο. Εν ολίγοις, οι Chuck και Blair δεν είναι παράδειγμα για να θέσεις #RelationshipGoals.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, «Romeo + Juliet»

Το να είσαι από αντίπαλες οικογένειες είναι το λιγότερο από τα προβλήματα του Romeo και της Juliet. Βιάζονται να μπουν σε μια σχέση χωρίς να γνωρίζουν αν είναι ακόμη συμβατοί μεταξύ τους και δεν είναι αρκετά ώριμοι για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η επικοινωνία είναι σημαντική για κάθε ζευγάρι και είναι η έλλειψη επικοινωνίας που τελικά τους σκοτώνει. Η ιστορία της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου δεν είναι ρομαντική – είναι παρορμητική και επικίνδυνη.

https://www.instagram.com/p/B-pt-FWBHXn/

Bella και Edward, «Twilight»

Το Twilight Saga, η σειρά βιβλίων Young Adult με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από τη Stephenie Meyer που εξελίχθηκε σε ένα franchise επιτυχημένων ταινιών, δημιούργησε μια λεγεώνα Twi-hards με μια ιστορία που ρομαντικοποίησε την κακοποίηση και την εμμονή. Λες και αν μια σχέση μεταξύ ενός βαμπίρ ηλικίας 100+ ετών και μιας μαθήτριας γυμνασίου 17 ετών δεν ήταν αρκετά ανατριχιαστική (μιλάμε για σοβαρά κενά ηλικίας), ο Έντουαρντ θα γλιστρήσει στο δωμάτιο της Μπέλλα για να παρακολουθήσει τον ύπνο της. Έπειτα, υπάρχουν κρίσεις πανικού της Μπέλλα και απόπειρες αυτοκτονίας όταν δεν μπορεί να είναι μαζί με τον Έντουαρντ. Τελικά, παραδίδει τα πάντα για αυτόν και συμφωνεί να γίνει βαμπίρ για να μπορούν να είναι μαζί για πάντα. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο μιας υγιούς σχέσης - ακόμα κι αν είστε νεκροί.

 Allie και Noah, «The Notebook»

Ο Νώε και η Άλι έχουν διατηρηθεί ως η ιδανική απεικόνιση του ρομαντισμού από όταν το The Notebook κυκλοφόρησε, δηλαδή το 2004. Ο Ryan Gosling και η Rachel McAdams αποδέχτηκαν ακόμη και το βραβείο MTV Movie για το "Best Kiss" με μια επική συνεδρία μακιγιάζ - αλλά όταν το συνειδητοποιούμε, αυτή η σχέση είναι επικίνδυνη και καταστροφική. Ο Νώε είναι εμμονικός, λεκτικά καταχρηστικός, καταφεύγει σε συναισθηματικό χειρισμό και απειλεί ακόμη και με αυτοκτονία. Καθώς οι χαρακτήρες γερνούν, δεν συμπαθούν καν ο ένας τον άλλον. Αυτή θα ήταν μια καλύτερη ιστορία, αν η αγάπη τους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα καλοκαίρι τύπου Dirty Dancing.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμπεριφορές που απωθούν τον άλλον και χαλάνε μια σχέση

Αναγνωρίζεις κάποια από αυτές τις συμπεριφορές σε σένα ή στον σύντροφό σου;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;