Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Love for ever: ζήτημα μαγείας ή χημείας;

Δεν θέλει κόπο ή τρόπο ή μήπως θέλει και τα δύο; Ο έρωτας δεν είναι θέμα κατανόησης. Δεν είναι τεστ που έκανες στην εφηβεία για να διαπιστώσεις αν είσαι ερωτευμένη. Αν αρχίζεις να τσεκάρεις κουτάκια με ερωτήσεις την έχεις χάσει ήδη την μπάλα; Τον έρωτα τον νιώθεις. Σε χτυπά κατακέφαλα. Σε κάνει να ξεχνάς όσα ήξερες. Μονοπωλεί τις σκέψεις σου. Από το πρωί ως το βράδυ, με έναν ύπουλο και διεισδυτικό τρόπο που χωρίς να συνειδητοποιείς την ύπαρξή του θα βρίσκεται πίσω από κάθε μικρομόριο σκέψης σου.

Από τα ρομαντικά μυθιστορήματα, τις love story ταινίες μέχρι τα άρθρα pop ψυχολογίας ο έρωτας συσκευάζεται σε ροζ καρδούλες κι έχει απαραιτήτως σχήμα καρδούλας. Πολλά ωστόσο πρότυπα ερωτικής πρωτοκαθεδρίας δεν αποτελούν και τόσο παράδειγμα ειδυλλιακής ευτυχίας. Σε μια εποχή που το εικονικό και το ιλουστρασιόν στήνουν συνεχώς παγίδες πολλά υποσχόμενες αναρωτιέσαι πώς τελικά θα καταλάβεις αν η γνωριμία σου έχει αυτό το κάτι που κάνει μια σχέση να αξίζει την ιδιότητα «ερωτική».

Για να σε διευκολύνω θα σου πω τι δεν είναι έρωτας. Έρωτας δεν είναι οτιδήποτε δεν προκύπτει φυσικά κι αβίαστα. Όταν σκέφτεσαι κατά πόσο η χημεία μιας σχέσης είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί ή να βελτιωθεί αν δεν υπάρχει από το πρώτο ραντεβού (άντε, καλά, έστω από το δεύτερο – το πολύ τρίτο). Αν την ώρα που είσαι μαζί του συνεχίζεις να σκέφτεσαι τις επαγγελματικές σου εκκρεμότητες ή την αυριανή ατζέντα, λείπει το κύριο συστατικό ενός δυνητικού έρωτα – ο ενθουσιασμός.

Δεν είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στο ραντεβού, απλώς δεν μοιάζει γνήσιο. Όταν  δεν σε κάνει να σκέφτεσαι με την καρδιά σου και να νιώθεις με το μυαλό σου. Αν δεν σε κάνει να ονειρεύεσαι μελλοντικές συναντήσεις κι αν δεις ότι η σκέψη σου τρέχει σε ψώνια ή συνταγές μαγειρικής, δεν τρελαίνεσαι και πολύ όταν είσαι μαζί του.

Αν όταν είστε μαζί στις πρώτες καθοριστικές συναντήσεις δεν υπήρχε τίποτα που να σε κάνει να θέλεις να φανταστείς το μέλλον σας μαζί (εντάξει δεν λέω να αρχίσεις να σκέφτεσαι ονόματα για τα μελλοντικά παιδιά σας αλλά το πού θα πηγαίνατε για τριήμερο στην πρώτη αργία δεν είναι κάτι υπερβολικό ή αφύσικο). Όταν η σκέψη σου δεν κάνει άλματα προς το μέλλον σημαίνει ότι δεν την καλύπτει το παρόν σας.

Ακόμα κι αν δεν είσαι 18, ακόμα κι αν ίσως έχεις συνειδητοποιήσει ότι η ζωή δεν είναι παραμύθι, θες ο έρωτας να σε συναρπάζει. Να είναι απρόβλεπτος. Να σε εξιτάρει. Να τσιγκλάει το είναι σου σαν να σε γαργαλάει από την κορφή ως τα νύχια, διεγείροντας όλες σου τις αισθήσεις.  Θες να είναι κάτι εξαιρετικό. Κάτι αυθεντικό. Δεν μιλάς για κάτι τέλειο ή αψεγάδιαστο, αλλά για μια πραγματική σύνδεση.

Μια αληθινή κατανόηση, μια ανάγκη να ανακαλύψεις σε βάθος αυτόν που έχεις απέναντί σου γιατί σε συναρπάζει και θες να μάθεις τα πάντα για αυτόν. Θέλεις να τον μελετήσω σαν να διαβάζεις για εξετάσεις. Θέλεις να τον γνωρίσεις από καρδιάς.

Έχεις πάρει την απόφαση να μην βαριέσαι με κάποιον, επειδή η πλήξη σημαίνει μόνο ότι έχεις πάρει κάτι ως δεδομένο, είτε πρόκειται για άτομο είτε για μια μέρα που δεν σε εμπνέει αρκετά.

Εάν βαριέσαι, αυτό σημαίνει ότι δεν δίνεις προσοχή. Ξέρεις ότι η αγάπη είναι πραγματική και γι' αυτό δεν σκοπεύεις να τα παρατήσεις ποτέ, γι’ αυτό δεν είσαι διατεθειμένη να «τακτοποιηθείς» σε σχεδόν σχέση.

Το πιο ενοχλητικό στους «σχεδόν» έρωτες είναι το γεγονός ότι δεν νιώθεις αρκετά άνετα γύρω του. Πάντα θα σε ενοχλεί αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας από εσάς είχε κάνει κάτι λάθος, απλώς ότι πιθανώς δεν υπάρχει βαθύτερη σύνδεση.

Η διαίσθησή σου δεν θα σου πει ψέματα όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα. Ακόμα και ο εγκέφαλός σου θα σου θέσει ερωτήσεις όπως: Θέλεις πραγματικά να περάσεις έναν άγνωστο αριθμό ετών στη ζωή σου νιώθοντας κάτι χλιαρό; Η άμεση απάντησή σου θα είναι όχι. Όχι, δεν θέλεις να νιώθεις σαν ημιτελές ζωγραφικό έργο. Δεν θέλεις να νιώθεις ότι κάτι σου λείπει.

Και ναι, ξέρω ότι ο φόβος της απώλειας είναι μια ασθένεια του σήμερα, αλλά άκουσέ με. Αν πρόκειται να μοιραστείς τη ζωή σου και το σώμα σου με κάποιον για το υπόλοιπο της ζωής μου, σου αξίζει αυτή η σύνδεση να είναι γνήσια και να τη νιώθεις ως το μεδούλι της ύπαρξής σου.

Να πρόκειται για ένα συναίσθημα έντονο, μη φιλτραρισμένο, χωρίς επεξεργασία, χωρίς ταμπού, λογοκρισία, χωρίς σουξουμού. Θέλεις να σε δει όπως είσαι. Θέλεις να αισθάνεσαι αρκετά ασφαλής για να ενεργείς άγρια ​​ή να μη φοβάσαι να εμφανιστείς μπροστά του εντελώς ευάλωτη.

Φυσικά, υπάρχει ένα μέρος σου που θα σου λέει πάντα ότι πρέπει να μειώσεις τις προσδοκίες μου, αλλά ευτυχώς θα υπάρχει κι ένα άλλο που θα σου φωνάζει: «Μην βολεύεσαι με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις».

Σε τελική ανάλυση, έχεις μόνο μία ζωή, και ενώ αυτή η δήλωση μερικές φορές την νιώθεις σαν πίεση, άλλες φορές έρχεται ως αποκάλυψη ή επιφοίτηση.

Ναι, δεν θέλεις αναγκαστική χημεία. Δεν θέλεις κάτι που θα εξαφανιστεί μετά τη φάση του μήνα του μέλιτος. Δεν θέλεις να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα».

Θέλεις τα πράγματα να είναι «χειρότερα» και να εξακολουθείς να αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένη με την απόφασή σου. Θέλεις να περάσεις τα «χειρότερα» με το σωστό άτομο.

Η αληθινή σύνδεση γίνεται αισθητή στο επίπεδο της ψυχής. Δεν υπολογίζεται από το πόσο άνετη θα είναι η ζωή σου με κάποιον. Στην πραγματικότητα, η άνεση είναι πιθανώς ο γρηγορότερος τρόπος για συναισθήματα δυσαρέσκειας σε μια σχέση. Χωρίς προκλήσεις και ανάπτυξη, δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία - και η ελευθερία είναι αγάπη.

Με άλλα λόγια, πρέπει να ενεργείς στη ζωή σου με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύσεις αυτόν που θα σε αγαπήσει για αυτό που είσαι. Αυτή είναι μια αληθινή και βαθιά σύνδεση. Και μόνο όταν την βιώσεις θα νιώσεις ότι έχεις βρει τη θέση σου – εκεί που ανήκεις, με κάποιον που θα ανήκει κι εκείνος, στο ίδιο σημείο. Δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον το μαζί θα είναι κοινή πραγματικότητα. Κοινή ανάγκη κι επιθυμία και όχι κάτι που θα αναγκάσεις τον εαυτό σου να νιώσει από φόβο μην τυχόν μείνεις μόνη. Όσο ικανοποιείσαι με «σχεδόν έρωτες» χάνεις την ευκαιρία (και τον χρόνο) να συνδεθείς με κάποιον που μπορεί να σας ενώσει ένας πραγματικός και γνήσιος έρωτας, αυτός για τον οποίο να αξίζει να βγεις από τον εαυτό σου για να γνωρίσεις την αλήθεια σου μέχρι μέσα.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να ζήσουμε την αγάπη που επιθυμούμε. Για να ζήσουμε την αγάπη που επιθυμούμε, πρέπει να είμαστε αυθεντικοί.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι ξεχωριστές διακοπές είναι το καλύτερο δώρο…

…που μπορείτε να κάνετε στη μακροχρόνια σχέση σας αυτό το καλοκαίρι

ΣΧΕΣΕΙΣ

Break up stories – μήπως η σχέση σου οδεύει προς το τέλος

Δες αν σου θυμίζουν κάτι τα παρακάτω σενάρια χωρισμού

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαθήματα σχέσεων από το "Conversations with Friends" της Sally Rooney

To μυθιστόρημα της Σάλι Ρούνεϊ, «Συνομιλίες με φίλους», μας μυεί στον περίπλοκο κόσμο των σχέσεων

Προτεινόμενα

CELEBS

Βέρα Μακρομαρίδου - Αλέξανδρος Παπαντριανταφύλλου: Παντρεύτηκαν ξανά πλάι στο κύμα

Το γαμήλιο πάρτι και οι λαμπεροί καλεσμένοι από τον «Σασμό»

ΒΙΒΛΙΟ

«Αν τίποτα δεν μας σώζει από το θάνατο, αφήστε την αγάπη τουλάχιστον να μας σώσει από τη ζωή» Pablo Neruda

Ο μεγάλος Χιλιανός ερωτικός ποιητής γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1904