Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

7 ερωτήσεις για να καταλάβεις εάν ταιριάζετε

Η συμβατότητα είναι πολλά περισσότερα από το να έχεις κοινά ενδιαφέροντα



Το κατά πόσο δύο άνθρωποι είναι συμβατοί μεταξύ τους είναι ίσως το σημαντικότερο κλειδί για το παρόν και το μέλλον της σχέσης τους. Η συμβατότητα ωστόσο εξαρτάται από την οπτική του θεατή: Τα κριτήρια συμβατότητάς σας μπορεί να διαφέρουν πολύ από αυτά του φίλου σας ή ακόμα και του ατόμου με το οποίο βγαίνετε ραντεβού.

Η συμβατότητα είναι επίσης ένας διαρκώς κινούμενος στόχος: αυτό που είναι σημαντικό για εσάς τώρα σε μια σχέση μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Γιατί; Επειδή απλώς έχεις μεγαλώσει και αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι ανάγκες σου είναι διαφορετικές και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς σου έχουν περάσει στο προσκήνιο.

Δεδομένων όλων αυτών, τι σημαίνει να είσαι συμβατός με κάποιον; Εδώ είναι τι έχει ακούσει ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας Bob Taibbi από ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια και τα κριτήρια που θεωρούν χρήσιμα και μοιράζεται την εμπειρία του στο psychologytoday.com:

Αισθάνεσαι ασφαλής να εκφραστείς;

Αν και αυτό είναι το θεμέλιο για τη συμβατότητα, είναι επίσης ίσως το πιο σημαντικό, το θεμέλιο για κάθε στενή σχέση. Εάν δεν νιώθεις ασφαλής να πεις πώς νιώθεις, αλλά συμπεριφέρεσαι με δισταγμό και ανησυχία, ή υποχωρείς πάντα επειδή δεν θέλεις να στενοχωρήσεις τον σύντροφό σου, δεν θα πάρεις ποτέ αυτό που χρειάζεσαι επειδή οι ανάγκες σου δεν εκφράζονται ποτέ. Τρέχεις με φόβο και τελικά δεν λύνεις προβλήματα.

Θα υπάρξουν στιγμές και καταστάσεις που διστάζεις να μιλήσεις; Σίγουρα. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας με βάση τις παλιές μας πληγές ή το ότι νοιαζόμαστε για τον άλλον και δεν θέλουμε να τον στενοχωρήσουμε. Αλλά αν νιώθεις συχνά έτσι, δεν θα μπορέσεις ποτέ να νιώσεις άνετα στη σχέση και να αποκτήσεις την οικειότητα και την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

Νιώθεις τη σχέση ισορροπημένη;

Προφανώς, το να μην αισθάνεσαι ασφάλεια δημιουργεί ανισορροπία. Αλλά εδώ μιλάμε για μια άλλη μορφή ανισορροπίας, όπου ακόμα κι αν αισθάνεσαι ασφαλής να μιλήσεις, η σχέση μοιάζει μονόπλευρη – όπου οι ανάγκες και τα θέλω του άλλου ατόμου κυριαρχούν στη σχέση ή όπου αισθάνεσαι ότι πάντα ξεκινούν κι αφορούν περισσότερο τον άλλον, κάνοντας τη συναισθηματική και πρακτική άρση βαρέων βαρών. Αντίθετα, θέλεις μια πιο ισότιμη σχέση όπου και οι δύο νιώθετε ότι το άλλο άτομο σας καλύπτει, ότι η ευτυχία και οι ανάγκες σας είναι εξίσου σημαντικές με τις δικές τους, ότι τα προβλήματά σας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αντί να ελαχιστοποιούνται ή να απορρίπτονται και όπου είναι πρόθυμοι να κάνετε την ίδια προσπάθεια.

https://www.instagram.com/p/CpK9XNyImes/

Μπορείτε να έχετε παραγωγικές συζητήσεις επίλυσης προβλημάτων;

Αν και συνδέεται με όλα τα παραπάνω, εδώ μιλάμε για καλές δεξιότητες επικοινωνίας και συναισθηματική ρύθμιση: την ικανότητα να σταματάς τις διαφωνίες πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο, να ελέγχεις τα συναισθήματα προτού προκαλέσουν ζημιά και να γυρίζεις πίσω αφού καταλαγιάσει η σκόνη προκειμένου να καταλήξετε σε έναν win-win διακανονισμό. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό ως ζευγάρι, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, η σχέση σας θα γίνει τελικά ναρκοπέδιο πληγών ή τεταμένη και μακρινή έρημος.

Μοιράζεστε τις ίδιες αξίες;

Έχετε και οι δύο την ίδια γενική άποψη για το τι είναι σημαντικό στη ζωή και πώς να το ζήσετε: τι σημαίνει να είσαι ζευγάρι ή οικογένεια κάθε μέρα, για τον ρόλο της δουλειάς, τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζονται οι άλλοι και αν μπορούν να είναι αξιόπιστοι για τον σκοπό της ζωής; Αυτό αφορά τις προτεραιότητες και το τι κάνετε με τη ζωή σας και, σε κάποιο επίπεδο, τις προσωπικές σας φιλοσοφίες σχετικά με το νόημα της ίδιας της ζωής. Εάν βρίσκεστε σε διαφορετικές σελίδες, λειτουργώντας με διαφορετικές υποθέσεις, πιθανότατα κινείστε πάντα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, διαφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση ή δυσαρέσκεια.

Έχετε τους ίδιους στόχους;

Οι αξίες αφορούν γενικές κατευθυντήριες στάσεις και υποθέσεις. Εδώ μιλάμε για τα συγκεκριμένα οράματά σας για το μέλλον. Θέλετε να κάνετε τρία παιδιά ή να εστιάσετε στην καριέρα σας, να αγοράσετε ένα σπίτι ή να ζήσετε σε μια μεγάλη πόλη, ενώ ο σύντροφός σας θέλει να ταξιδέψει και να μην κάνει παιδιά ή είναι εντάξει με την πόλη, αλλά αρκεί να μην είναι πολύ κρύο ή ακριβό το σπίτι σας. Αναμένονται διαφορές, αλλά και πάλι μπορείτε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον και να διαπραγματευτείτε αυτούς τους συμβιβασμούς που ικανοποιούν και τους δύο, αντί να διαφωνείτε για το ποιος είναι οι πιο κρίσιμοι στόχοι; Μπορεί ο σύντροφός σας να σας υποστηρίξει στο να ακολουθήσετε τα όνειρά σας;

addicted4

Έχετε παρόμοιες ανάγκες ως προς τον χρόνο μαζί και τον προσωπικό χρόνο;

Το κλασικό εξωστρεφές vs. ο εσωστρεφής; Όταν είσαι απασχολημένη στη δουλειά ή χρειάζεσαι χρόνο μόνη σου, ο σύντροφός σου το καταλαβαίνει και δεν νιώθει απόρριψη; Η ιδέα του ι σημαίνει να είστε ζευγάρι είναι να δειπνήσετε, να κουβεντιάσετε για τη μέρα σας και μετά να περάσετε τρεις ώρες παρακολουθώντας Netflix κουκουλωμένοι μαζί στον καναπέ; Ή προτιμά δείπνο, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή βγαίνοντας με φίλους. Πώς περνάτε χρόνο; Και πάλι, τι σημαίνει και τι απαιτεί να είσαι σε στενή σχέση; Μπορείτε να ικανοποιήσετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου;

Έχετε κοινά ενδιαφέροντα;

Φαινόταν να έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα στην αρχή της σχέσης σας, επειδή ήταν νέα και συναρπαστική, και διασκεδάσατε πολύ, ή επειδή δουλέψατε στον ίδιο τύπο εργασιών ή απλώς ήσασταν συγκαταβατικοί. Αλλά κάποια στιγμή, τα πράγματα αλλάζουν – θέλετε να εστιάσετε στα παιδιά, να κάνετε λιγότερα πάρτι ή η εργασία δεν είναι πλέον μια σύνδεση. Αυτό συμβαίνει σε πολλές στενές σχέσεις όπου έχουν χωρίσει σε διάφορα σημεία της ζωής τους, η κόλλα που τα κρατούσε ενωμένα δεν υπάρχει πια. Η πρόκληση είναι να βρείτε έναν τρόπο να συνδεθείτε με το να είστε ευέλικτοι και να κρατάτε σημαντική τη σχέση σας ακόμα και όταν οι παλιοί τρόποι έχουν αλλάξει. Επιστρέψαμε στην επικοινωνία και στην επίλυση προβλημάτων.

Αυτή είναι η λίστα του. Μπορεί να έχετε άλλα κριτήρια. Τα κλειδιά εδώ είναι να είστε πρόθυμοι και ικανοί να πείτε αυτό που χρειάζεστε στην αρχή και με την πάροδο του χρόνου. Να είναι σε θέση να επιτύχει αυτούς τους συμβιβασμούς win-win, έτσι ώστε η σχέση να παραμένει ισορροπημένη. Συνειδητοποιώντας ότι η σχέση θα αλλάξει καθώς αλλάζετε φυσικά και κάνετε τακτικά απολογισμό, ώστε και οι δύο να παίρνετε αυτό που χρειάζεστε.

Πάνω απ' όλα, είναι και οι δύο να είστε αρκετά δεσμευμένοι ώστε να δώσετε προτεραιότητα στη σχέση.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department