Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμβουλές για να διαχειριστείς το αίσθημα της μοναξιάς

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που βασανίζει σιωπηρά αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού



Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που βασανίζει σιωπηρά αρκετά μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, και μπορεί να προκαλέσει χαμηλή διάθεση και αυτοεκτίμηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης. Σε περίπτωση που αισθάνεστε κι εσείς ότι η μοναξιά έχει παγιωθεί ως συναίσθημα στην καθημερινότητά σας, να τι μπορείτε να κάνετε για να το πολεμήσετε αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας.

Απευθυνθείτε σε φίλους και οικογένεια

Η μοναξιά μπορεί να ανακουφιστεί αναζητώντας υποστήριξη από αγαπημένα πρόσωπα. Επικοινωνήστε με φίλους ή μέλη της οικογένειας και προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις για να διατηρήσετε κοινωνικές συνδέσεις.

Συμμετέχετε σε κοινωνικές ομάδες ή ομάδες που βασίζονται στα ενδιαφέροντά σας

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες ή χόμπι που σας ενδιαφέρουν, τα οποία θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με άτομα με όμοια σκέψη και ενδιαφέροντα με εσάς. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε τοπικούς συλλόγους, οργανισμούς ή διαδικτυακές κοινότητες, όπως μια λέσχη ανάγνωσης, ακόμη και μια ομάδα κάποιου αθλήματος.

Συμμετέχετε σε κοινοτικές δραστηριότητες

Η συμμετοχή σε κοινοτικές πρωτοβουλίες ή ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και να σας βοηθήσει να γνωρίσετε νέα άτομα. Αναζητήστε τοπικές ευκαιρίες για να συνεισφέρετε τον χρόνο και τις δεξιότητές σας.

Ασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που προάγουν την αυτοφροντίδα και την ευημερία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, διαλογισμό, νέα χόμπι ή περισσότερο χρόνο στη φύση. Η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων μοναξιάς.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν τα αισθήματα μοναξιάς επιμένουν και αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχοθεραπευτής ή σύμβουλος υγείας μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη προσαρμοσμένη στην περίπτωσή σας.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα και να ανακουφίσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς. Σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια γάτα, έναν σκύλο ή άλλο κατάλληλο κατοικίδιο, καθώς προσφέρουν αγάπη άνευ όρων και μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια αίσθηση σύνδεσης.

Μείνετε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο

Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και παραμείνετε συνδεδεμένοι με φίλους και μέλη της οικογένειας μέσω κοινωνικών μέσων, βιντεοκλήσεων ή εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι εικονικές συνδέσεις μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος και να φέρουν μια αίσθηση ενότητας, ακόμη κι αν σας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα.

Πείτε «ναι» στην ευγνωμοσύνη

Εστιάστε στις θετικές πτυχές της ζωής σας και καλλιεργήστε μια νοοτροπία ευγνωμοσύνης. Οι καθημερινές υπενθυμίσεις για τα πράγματα που εκτιμάτε μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε την οπτική σας και να καταπολεμήσετε τα αισθήματα μοναξιάς.

Εξερευνήστε νέα ενδιαφέροντα ή χόμπι

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε ή το να εξερευνήσετε νέα χόμπι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να γεμίσετε το χρόνο σας, μειώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς.

Γνωρίστε ομάδες επαγγελματικής υποστήριξης

Αναζητήστε ομάδες υποστήριξης που βοηθούν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς στην κοινότητά σας ή στο διαδίκτυο. Αυτές οι ομάδες παρέχουν έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστείτε εμπειρίες, να βρείτε την απαραίτητη ενσυναίσθηση από τους γύρω σας και να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπου που μπορεί να βιώνουν τα ίδια προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα