Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται



Η αντιπάθεια δεν είναι πάντα εμφανή ή έκδηλη. Μπορεί να σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια, επηρεάζοντας διακριτικά τις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις χωρίς να συνειδητοποιούμε πλήρως το γιατί. Υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που μπορεί να τρέφει κρυφή δυσαρέσκεια απέναντί σας; Αν ναι, η συμπεριφορά του μπορεί να προσφέρει ενδείξεις. Εδώ είναι τα διακριτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Τα μεταμφιεσμένα κομπλιμέντα είναι το όπλο της επιλογής τους.

«Είσαι πιο έξυπνος από όσο δείχνεις!» «Όχι άσχημα, για μια πρώτη προσπάθεια». Τα κομπλιμέντα με ειρωνεία είναι ένας ύπουλος τρόπος για κάποιον να εκφράσει δυσαρέσκεια, διατηρώντας παράλληλα μια εύλογη άρνηση. Σε αντίθεση με τα αυθεντικά κομπλιμέντα, αυτό το είδος σας κάνει να αισθάνεστε χάλια. Έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύουν την αυτοπεποίθησή σας και να σας κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Αν κάποιος εκτοξεύει με συνέπεια αυτές τις προσβολές με λεπτό πέπλο, μπορεί να κρύβει κάποια άλυτη πικρία απέναντί σας — ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούν πλήρως.

Υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά σας.

Τελικά πήρατε αυτήν την προαγωγή για την οποία εργάζεστε εδώ και μήνες, αλλά μετά βίας το αναγνωρίζουν. Όταν μοιράζεστε τις επιτυχίες ή τα επιτεύγματά σας μαζί τους, σπεύδουν να τα ξεπεράσουν ή να αλλάξουν θέμα. Αυτή η περιφρόνηση είναι ένα σαφές σημάδι αγανάκτησης. Δεν μπορούν να αναγκαστούν να γιορτάσουν τις νίκες σας επειδή κρυφά νιώθουν απειλή ή φθόνο. Αντί να είναι χαρούμενοι για εσάς, ελαχιστοποιούν τα επιτεύγματά σας για να κατευνάσουν τον εγωισμό τους.

Πάντα «αστειεύονται» για τα δικά σας τρωτά σημεία.

Τα αστεία τους για σένα φαίνονται πάντα να έχουν ένα κακό πλεονέκτημα. Κοροϊδεύουν τις ανασφάλειές σου, τις αποτυχίες σου, την εμφάνισή σου – και το θεωρούν «απλά πείραγμα». Αλλά τα τσιμπήματά τους τσούζουν με συνέπεια, και η συγγνώμη τους ακούγεται κούφια. Οι αγανακτισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά το χιούμορ ως έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο για να εκφράσουν την πικρία τους. Αν τα αστεία τους πάντα σας αφήνουν να νιώθετε ενόχληση, μάλλον δεν είναι κατά λάθος.

Πάντα φαίνονται ελαφρώς… απόμακροι.

Δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ψεύτικο ενθουσιασμό. Το χαμόγελό τους φαίνεται αναγκασμένο, η ενέργειά τους γύρω σας είναι λιγότερη από όταν δεν είστε εκεί. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – μπορείτε να νιώσετε όταν η ατμόσφαιρα κάποιου είναι απενεργοποιημένη. Αυτή η συνολική αμηχανία ή ένταση στην παρουσία σας υποδηλώνει άλυτα ζητήματα μεταξύ σας.

Η συνομιλία μοιάζει με ανταγωνισμό.

Πήρες προαγωγή; Πήραν μια μεγαλύτερη. Πέρασες υπέροχες διακοπές; Οι δικές τους ήταν καλύτερες. Ανεξάρτητα από το τι πετυχαίνεις ή τι βιώνεις, πρέπει πάντα να νιώθουν ότι τα πηγαίνουν καλύτερα. Αυτή η συμπεριφορά είναι σημάδι βαθιάς αγανάκτησης και ανασφάλειας. Δεν αντέχουν τη σκέψη ότι έχετε κάτι που δεν έχουν, έτσι προσπαθούν συνεχώς να αποδείξουν την ανωτερότητά τους. Δεν επιθυμούν να γιορτάσουν την επιτυχία σας, αλλά να την επισκιάσουν.

Είναι πάντα «πολύ απασχολημένοι» για εσάς.

Κατά κάποιον τρόπο, έχουν χρόνο για όλους και για όλα τα άλλα – αλλά όταν πρόκειται για εσάς, ξαφνικά κατακλύζονται. Το να είσαι συνεχώς «πολύ απασχολημένος» για κάποιον είναι ένας λεπτός τρόπος να πεις, «Δεν έχεις προτεραιότητα». Αν συνεχώς αποφεύγουν τα σχέδια ή βρίσκουν δικαιολογίες για να μη σας κάνουν παρέα, μπορεί να σας αποφεύγουν λόγω υποβόσκουσας δυσαρέσκειας. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και οι πράξεις τους λένε ότι δεν αξίζετε τον χρόνο τους.

Παίζουν πάντα τον δικηγόρο του διαβόλου.

Ό,τι και να πεις, πρέπει πάντα να υποστηρίζουν το αντίθετο σημείο. Ακόμα κι αν συμφωνούν πραγματικά μαζί σου, θα υποδυθούν τον δικηγόρο του διαβόλου μόνο και μόνο για να είναι αντίθετοι. Αυτή η σπασμωδική αντιθετική συμπεριφορά είναι σημάδι αντιπάθειας. Δεν συμμετέχουν σε υγιείς συζητήσεις, απλώς προσπαθούν να σας αποδείξουν ότι κάνετε λάθος και να υπονομεύσουν την προοπτική σας σε κάθε βήμα. Είναι ένας τρόπος επιβολής κυριαρχίας και ελέγχου στη συζήτηση.

Τους αρέσει να αναφέρουν τα ελαττώματά σας.

Δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να αναδείξουν τις ελλείψεις ή τα λάθη σας. Φαίνεται να απολαμβάνουν να σας πιάνουν σε μια άβολη στιγμή και να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας. Αυτή η υπερκριτική συμπεριφορά είναι μια κόκκινη σημαία για την υποκείμενη δυσαρέσκεια. Οι ευτυχισμένοι, ασφαλείς άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάγκη να γκρεμίζουν συνεχώς τους άλλους. Αν πάντα μετρούν τις ατέλειές σας, πιθανότατα προβάλλουν κάποια από τα δικά τους άλυτα ζητήματα πάνω σας.

Τα κουτσομπολιά σας ακολουθούν στην παρέα τους.

Το δευτερόλεπτο που θα ξεφύγετε από τα μάτια τους, σκέφτονται τα ελαττώματά σας ή σκορπίζουν λεπτή αρνητικότητα. Αυτό δείχνει ότι δεν σας σέβονται ή δεν σας εκτιμούν πραγματικά. Αν ανακαλύψετε ότι σας κακολογούν πίσω από την πλάτη σας, αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια ένδειξη αντιπάθειας.

Πάντα «ξεχνούν» σημαντικά πράγματα για εσάς.

Τα γενέθλιά σας, η μεγάλη σας παρουσίαση στη δουλειά, οι τροφικές αλλεργίες σας — φαίνεται να έχουν επιλεκτική μνήμη όταν πρόκειται για λεπτομέρειες για τη ζωή σας. Αυτή η λήθη είναι συχνά σημάδι υποβόσκουσας αντιπάθειας. Αν νοιάζονταν πραγματικά για σένα, θα έκαναν προσπάθεια να θυμηθούν τα πράγματα που έχουν σημασία για σένα. Το να ξεχνάνε ή να παραβλέπουν συνεχώς τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας είναι ένας τρόπος να δείχνουν ότι δεν σας εκτιμούν ως άτομο.

Ο ενθουσιασμός σας τους εκνευρίζει.

Εάν η γνήσια ευτυχία ή ενθουσιασμός σας αντιμετωπίζεται με ένα θαμπό βλέμμα, τυπική συμπεριφορά ή απόπειρες να αμβλύνουν τη διάθεσή σας, δεν μοιράζονται τη χαρά σας. Οι αγανακτισμένοι άνθρωποι μπορούν να βρουν τη θετικότητα των άλλων ανθρώπων ενοχλητική, καθώς υπογραμμίζει τα σημεία που οι ίδιοι αισθάνονται έλλειψη.

Ποτέ δεν ζητούν συγγνώμη, ακόμη και όταν φταίνε ξεκάθαρα.

Ακόμη και όταν έχουν κάνει ξεκάθαρα κάτι λάθος, αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη. Εκτρέπουν τις ευθύνες, δικαιολογούν ή ανατρέπουν τα πράγματα για να σας κάνουν να νιώσετε ότι είστε αυτός που πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη. Αυτή η αδυναμία να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους είναι χαρακτηριστικό της αντιπάθειας. Αισθάνονται δικαιωμένοι για την κακομεταχείρισή τους απέναντί σας, επομένως δεν βλέπουν την ανάγκη να επανορθώσουν. Στο μυαλό τους, πάντα φταίτε εσείς, ποτέ αυτοί.

Σας συγκρίνουν συνεχώς με άλλους ανθρώπους.

Επισημαίνουν πόσο καλύτεροι είναι οι άλλοι φίλοι τους σε ορισμένα πράγματα ή πόσο περισσότερο διασκεδάζουν με άλλους ανθρώπους. Αυτές οι συγκρίσεις έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι και ανασφαλείς. Οι αγανακτισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αυτήν την τακτική για να εκφράσουν παθητικά-επιθετικά τη δυσαρέσκειά τους μαζί σας. Με το να σας κρατούν συνεχώς απέναντι στους άλλους, στέλνουν το μήνυμα ότι δεν μετράτε στα μάτια τους.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department