Skip to main content

INTERVIEW

Eλένη Πετρουλάκη: Ένα αφοπλιστικό κορίτσι γεμάτο ενέργεια!

Είναι αυθόρμητη, κεφάτη, δυναμική, έχει συγκλονιστικό σώμα, απίστευτη ενέργεια, υπέροχο χαμόγελο και, βλέποντας την, δεν μπορώ να πιστέψω πως έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που την πρωτογνωρίσαμε!



Έβαλε την γυμναστική στην καθημερινότητα μας στις αρχές της δεκαετίας του '90 (μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του Πρωινού Καφέ) και σήμερα είναι σαν να μην έχει περάσει για εκείνην ούτε μέρα! Και σαν να μην έφτανε αυτό, εξακολουθεί να δουλεύει με τον ίδιο φανατισμό, το ίδιο κέφι και το ίδιο πείσμα! Για να μας μεταδώσει αυτό που πιστεύει: πως η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή είναι η αρχή μιας καλής και ισορροπημένης καθημερινής ζωής.                   

Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη επιχειρηματικές της δραστηριότητες και τους πολύτιμους συνεργάτες της στην Αμερική, στον αγαπημένο της σύζυγο Ίλια Ίβιτς και στις τέσσερις κόρες τους, αλλά και στα καινούργια προγράμματα που ετοιμάζει αποκλειστικά για τα γυμναστήρια Planet. 

Μιλάει με ενθουσιασμό και ένταση γι' αυτό που αγαπάει και όχι μόνο σε πείθει, αλλά σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι, την καρέκλα ή τον καναπέ και να την ακολουθήσεις για πρωινό τζόκινγκ. 

Την ακούω και σκέφτομαι πως σπάνια συναντάς ανθρώπους τόσο τρελά παθιασμένους και απόλυτα δοσμένους στην δουλειά τους όσο η Ελένη. 

Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε την δική σας σειρά συμπληρωμάτων διατροφής που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2015. Ακόμα, ξεκινάτε κάποια νέα προγράμματα σε συνεργασία με τα γυμναστήρια Planet. Μιλήστε μας  γι’ αυτά που δουλεύετε αυτή την περίοδο.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον χώρο του fitness και της διατροφής «ψάχνομαι» συνεχώς για το τι καινούργιο θα μπορούσα να προτείνω σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την  υγεία τους, με την γυμναστική ή με τον αθλητισμό γενικότερα. 

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα μια συνεργασία με μια ομάδα ανθρώπων στην Αμερική, που έχουν αναλάβει κατά καιρούς διάφορους celebrities, τόσο από τον χώρο του κινηματογράφου όσο και από τον χώρο της μουσικής. 

Είναι αυτοί που κάνουν και όλη την προετοιμασία σε ταινίες του Hollywood, που εκπαιδεύουν τους ηθοποιούς, όταν η εμφάνιση και η φυσική τους κατάσταση πρέπει να αλλάξει γρήγορα. 

Μέσα από την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα δεν έχει υπομονή. Θέλει γρήγορα να δει αποτελέσματα.

Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα άσκησης 90 ημερών αλλάζει άμεσα και ο σωματότυπος σου αλλά και η ενέργεια που έχεις ως οργανισμός. Εγώ προσωπικά, μέσα από την δική μου εμπειρία, μπορώ να σου πω ότι η έλλειψη ενέργειας είναι το μόνο που με ανησυχεί. Δεν με αγχώνουν οι ρυτίδες, δεν με αγχώνει τίποτα απ' όλα αυτά, το μόνο που με φοβίζει είναι να νιώθω όλο και μεγαλύτερη εξάντληση ως άνθρωπος. Δηλαδή να μην μπορώ να κάνω, περνώντας τα χρόνια, όλα αυτά που έκανα παλαιότερα. Οπότε, μέσα από την προσωπική μου αναζήτηση για τρόπους που θα με βοηθήσουν να διατηρήσω την ενέργεια μου σε υψηλά επίπεδα, προσπαθώ ό,τι καλύτερο ανακαλύπτω να το προτείνω και στον κόσμο. 

Σχετικά, τώρα, με τα καινούργια προγράμματα που ξεκινάμε στα γυμναστήρια Planet,  αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στον κόσμο το καλύτερο δυνατό, σε πάρα πολύ προσιτή τιμή. Με μια ετήσια συνδρομή 99 ευρώ, δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία του υψηλού κόστους. Στην τελική, είναι κάτι που θα το κάνεις για τον εαυτό σου και για την υγεία σου. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για μας.

Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής;

Φυσικά είναι τρόπος ζωής. Πρώτα απ' όλα προσφέρει τόσα πολλά στην υγεία κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις μακροπρόθεσμα. Στην Ελλάδα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι περιμένουν να φτάσουν στο έσχατο σημείο, να τους πονάει η μέση και να μην μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι ώστε να τους πει ο φυσιοθεραπευτής ότι πρέπει να κάνουν ασκήσεις και μόνο τότε το κάνουν. Με αποτέλεσμα το 80% να έχει πρόβλημα στην μέση, στα γόνατα, στις αρθρώσεις, στα πάντα. Κι αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης άσκησης. Γιατί, καλώς ή κακώς, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος για να κινείται. Έτσι είμαστε από την φύση μας. Τι να κάνουμε τώρα; 

Τι είναι αυτό που προσφέρει η γιόγκα και δεν το προσφέρει για παράδειγμα η αεροβική γυμναστική ή το πιλάτες;

Όλα τα προγράμματα γυμναστικής είναι καλά. Αυτό που χρειάζεται είναι ποικιλία, για να μην βαριόμαστε αλλά και για να βρει ο καθένας μας τι είναι αυτό που του αρέσει. Μέσα από την εμπειρία τόσων χρόνων μπορώ να σου πω ότι όλα τα είδη άσκησης πρέπει να γίνονται. Γιατί το καθένα συμβάλει και σε κάτι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει πως ούτε η γιόγκα είναι πανάκεια, ούτε το πιλάτες, ούτε το fitness. Xρειάζεται ένας συνδυασμός όλων. Και για να είναι ένας άνθρωπος fit πρέπει να κάνει απ' όλα. Και τρέξιμο και ενδυνάμωση με βάρη και γιόγκα για ευλυγισία και πιλάτες για ορθοσωμία. 

Άρα για κάποιον που τον ενδιαφέρει να γυμνάζεται καθημερινά ο τρόπος για να μην βαριέται είναι να κάνει εναλλαγές στο πρόγραμμα του...

Ακριβώς. Να κάνει συχνές εναλλαγές. Και θα σου πω και κάτι άλλο: άνθρωποι που έχουν μείνει κολλημένοι σε ένα πρόγραμμα για πολλά χρόνια σταματάνε να βλέπουν διαφορά στο σωματότυπο τους. Γιατί καταλήγουν να εξασκούν μόνο συγκεκριμένες μυικές ομάδες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει την σημασία των εναλλαγών. Για να είσαι ολοκληρωτικά fit πρέπει να έχεις καλή φυσική κατάσταση -που σημαίνει τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο, πρέπει να κάνεις βάρη –ειδικά για τις γυναίκες πάνω απ' τα 40 ισχύει αυτό, πρέπει να είσαι ευλύγιστος –κάτι που σου προσφέρει η γιόγκα- και τέλος, αν έχεις ορθοσωμικά προβλήματα, πρέπει να κάνεις πιλάτες. 

Σε τι διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γυμνάζεται μια γυναίκα στα 20 με τον τρόπο που πρέπει να γυμνάζεται στα 40;

Καταρχάς έχει τελείως διαφορετική ενέργεια. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Πάντως αυτό που μπορώ να πω για όλες τις ηλικίες είναι πως, σύμφωνα με στατιστικές, η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε είναι το πρωί. Γιατί τότε μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα. Τρως το πρωινό σου, γεμίζεις ενέργεια, πας κάνεις τη γυμναστική σου και έχεις ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα. Ξεκινάει ωραία η μέρα σου...

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες άντρες και γυναίκες έχουν αρχίσει να βάζουν πιο συνειδητά στην γυμναστική στη ζωή τους απ' ότι την είχαν στην δεκαετία του 90 για παράδειγμα;

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει παιδεία στο θέμα της άσκησης. Οι άνθρωποι κάνουν γυμναστική μόνο και μόνο για να φτιάξουν ένα σώμα. Η άσκηση είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Aλλά η αλήθεια είναι πως έχω παρατηρήσει κι εγώ πως πλέον με όλα αυτά που γίνονται, τους αγώνες δρόμου, τους εναλλακτικούς τρόπους γυμναστικής ο κόσμος αρχίζει και ασχολείται όλο και περισσότερο. Και με χαροποιεί πάρα πολύ αυτό γιατί έχω καταβάλει κι εγώ μια προσπάθεια είκοσι και πλέον χρόνων, ώστε να προσπαθήσω να πείσω τον Έλληνα και την Ελληνίδα να σηκωθεί από τον καναπέ. Και πίστεψε με δεν είναι καθόλου εύκολο (γέλια). Ο Έλληνας προτιμάει να πάει σε μια καφετέρια και να κάτσει τρεις ώρες να πιει έναν καφέ παρά να κάνει κάτι για τον εαυτό του.

Μήπως όμως αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι έχει γίνει και μόδα όλο αυτό;

Ποιο; O καφές ή η γυμναστική; (γέλια)

Η γυμναστική...

Ας το δει ο καθένας όπως θέλει. Αν είναι μόδα ας είναι. Το αποτέλεσμα μετράει. 

Έχετε 4 κόρες. Ποια είναι σχέση τους με την γυμναστική; Ήταν κάτι που προσπαθήσετε να το βάλετε από νωρίς στη ζωή τους;

Βέβαια. Νομίζεις ότι εγώ δεν κουράζομαι να τρέχω κάθε μέρα πάνω – κάτω στον στίβο μαζί τους και να κάθομαι τόσες ώρες εκεί πέρα; Aλλά προσπαθώ να βάλω τον αθλητισμό με κάποιον τρόπο στη ζωή τους. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να γίνουν πρωταθλήτριες, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να περάσουν μια καλή εφηβεία και να έχουν έναν στόχο που να σχετίζεται με τον αθλητισμό και να εστιάζουν σε αυτόν. Θέλω να έχουν ουσιαστικούς σκοπούς στη ζωή τους, παρά να τις βλέπω να γυρίζουν από δω κι από εκεί. Αυτός είναι ο μόνος λόγος κι όχι το να τις κάνουμε απαραίτητα αθλήτριες. Σε καμία περίπτωση. Καταρχάς δεν θα ήθελα οι κόρες μου να κάνουν το ίδιο επάγγελμα με μένα.

Εκτός από τον χρόνο που περνάτε μαζί στο γήπεδο τα κορίτσια σάς ανοίγονται; Σας λένε τα μυστικά τους;

Είναι πολύ μικρές ακόμα. Ελπίζω όμως πως θα συμβαίνει στο μέλλον...

Πιστεύετε πως ο τρόπος που γίνεται το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό;

Θεωρώ πως γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από συναδέλφους. Πραγματική σημαντική και αξιόλογη δουλειά. Και πίστεψε με, για να φτάσεις να κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να την αγαπάς πολύ. Δεν πας να γίνει γυμναστής γιατί έτσι έτυχε. Πρώτα απ' όλα δεν είναι μια δουλειά που θα σου αποφέρει πολλά χρήματα. Είναι μια δουλειά που επιλέγεις να την κάνεις απλά από καθαρή αγάπη για τον αθλητισμό. Είναι αυτό που λένε «με ιδρώτα βγάζεις το ψωμί σου». Μεταφορικά και κυριολεκτικά. (γέλια)

Ποια είναι η σχέση σας με το ίντερνετ; Ενημερώνεστε ιντερνετικά; Μπαίνετε σε sites και στο facebook;

Όχι ιδιαίτερα καλή. Ανεβάζω βέβαια στο facebook κάποια ποστς που αφορούν στη δουλειά μου αλλά μέχρι εκεί. Γενικά ενημερώνομαι από το internet γιατί δεν μου είναι πάντα εύκολο να ταξιδεύω συχνά σε σεμινάρια και σε συνέδρια. Και επειδή οι συνεργάτες μου βρίσκονται στην Αμερική είναι απαραίτητη η επικοινωνία μέσω ίντερνετ. 

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε