Skip to main content

ASK THE EDITOR

Πώς θα καταλάβεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει

Προστάτευσε το δέρμα σου



Aκόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να ταξιδέψεις σε κάποιο καλοκαιρινό προορισμό φέτος, το αντηλιακό είναι το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την περιποίηση του προσώπου αλλά και του σώματος σου. Πέρα από το ομοιόμορφο μαύρισμα που θα σου χαρίσει, το αντηλιακό είναι η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορες αλλοιώσεις και σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες, οι πανάδες αλλά και για άλλες βλαβερές συνέπειες, όπως το έγκαυμα ή χειρότερα, ο καρκίνος του δέρματος.

Πριν ωστόσο προχωρήσεις στην εφαρμογή του, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως δεν έχει περάσει η ημερομηνία ζωής του. Πώς μπορείς να το καταλάβεις αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, και συγκεκριμένα, τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης η οποία υπάρχει επάνω στη συσκευασία τους με την σχετική ένδειξη.

Αυτή η ένδειξη δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος (“12Μ” δηλαδή 12 μήνες) από τη στιγμή που θα ανοιχθεί, χρησιμοποιηθεί και εκτεθεί σε διάφορες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνθήκες. Ο αέρας για παράδειγμα οξειδώνει τη σύστασή του και τα φίλτρα παύουν να είναι αποτελεσματικά, ενώ τα χέρια σου μεταφέρουν βακτήρια και αυτά μολύνουν τη φόρμουλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στα ληγμένα αντηλιακά, τα συστατικά δεν κατανέμονται ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι δεν σε προστατεύουν πλήρως, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος.

photo credits unsplash.com

 

Από την άλλη, ο μέρος όρος ζωής ενός αντηλιακού που δεν έχει ανοιχθεί είναι τα τρία χρόνια. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα αντηλιακά που περιέχουν φυτικά συστατικά ή αυτά που έχουν υποστεί μερική αλλοίωση λόγω της υπερβολικής έκθεσής τους στον ήλιο.

Τέλος, τα βασικά στοιχεία που μπορείς να ελέγξεις για να καταλάβεις αν το αντηλιακό έχει αλλοιωθεί είναι το χρώμα του, η υφή του, η μυρωδιά του. Αν για παράδειγμα έχει κόκκους ή άλλαξε το χρώμα του, τότε δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς ξανά. Αν πάλι διακρίνονται φουσκάλες ή μικροί όγκοι, αυτό σημαίνει πως τα συστατικά του έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.

 

cover photo credits unsplash.com

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

ASK THE EDITOR

5 cream bronzers για sun-kissed όψη και αποτελεσματικό contouring στην επιδερμίδα

Το holy grail προϊόν επιστρέφει στο νεσεσέρ μας για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτές είναι τέσσερις επιλογές που δεν θα σε αφήσουν ανικανοποίητη

ASK THE EDITOR

6 πράγματα που πρέπει να προσέξεις προτού εφαρμόσεις την τεχνική του skin slugging στην επιδερμίδα του προσώπου σου

Μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του δέρματος, θέλει όμως την απαραίτητη προσοχή

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης