Skip to main content

ASK THE EDITOR

Φάκελος μαύροι κύκλοι: αιτίες και αντιμετώπιση

10 σπιτικές θεραπείες για να κρατήσετε μακριά τους μαύρους κύκλους



Το πρόβλημα των μαύρων κύκλων δεν είναι ξένο και για τους άνδρες και για τις γυναίκες! Και όταν συμβαίνουν, νιώθουμε απαίσια. Μην ανησυχείτε; Δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα. Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές διασημότητες στον κόσμο αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή και χρειάστηκε να καταφύγουν σε μακιγιάζ και κονσίλερ για να κρύψουν αυτούς τους μαύρους κύκλους.

Δεδομένου ότι το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι ευαίσθητο, είναι καλύτερο να καταφύγετε σε φυσικές θεραπείες αντί για προϊόντα με βάση τα χημικά για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Λοιπόν, εδώ είναι μια λίστα με απλές και εύκολα πραγματοποιήσιμες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να δώσετε μια νέα πνοή γύρω από τα μάτια σας.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για μαύρους κύκλους

Στέρηση ύπνου, κακό πρόγραμμα ύπνου

Ορισμένοι τύποι αλλεργιών

Υπερβολική παραγωγή μελανίνης

Μείωση λίπους γύρω από τα μάτια

Το πάχος του δέρματος μειώνεται (λόγω ηλικίας ή άλλων παραγόντων)

Ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία)

Βλάβη UV από την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως

Αγγίζοντας ή τρίβοντας συχνά τα μάτια

Κληρονομικότητα

Θέματα θυρεοειδούς (όπως υποθυρεοειδισμός)

Προσωρινή ή χρόνια αφυδάτωση (*δεν πίνετε αρκετό νερό)

Δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα

Κάπνισμα

Hangover

Ξαφνική και ακραία απώλεια βάρους

Μεγαλώνοντας – όσο μεγαλώνετε, τόσο περισσότερες βλάβες στο δέρμα συσσωρεύονται, οι ηλικιωμένοι εξασφαλίζουν επίσης λεπτή επιδερμίδα

Τόνος δέρματος – τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα τείνουν να έχουν πιο έντονους και εμφανείς μαύρους κύκλους

Οικογενειακό ιστορικό – άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό μαύρων κύκλων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το ίδιο και οι ίδιοι

Το γνωρίζατε

Οι αλλεργίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των μαύρων κύκλων, επηρεάζοντας περίπου το 30% των ατόμων με αλλεργίες.

Η γενετική παίζει ρόλο στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων, με το 50% των περιπτώσεων να έχει κληρονομικό συστατικό.

Το κάπνισμα σχετίζεται με την ανάπτυξη μαύρων κύκλων, με τους καπνιστές να έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να τους εμφανίσουν.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων, με το 90% των περιπτώσεων να αποδίδεται σε βλάβες από τον ήλιο.

Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων, με το 25% των περιπτώσεων να αποδίδεται σε έλλειψη ενυδάτωσης.

Υπέροχες σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων:

Κρύα φακελάκια τσαγιού

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και πολύ εύκολους τρόπους για να καταπολεμήσετε αυτούς τους μαύρους κύκλους είναι να χρησιμοποιήσετε κρύα φακελάκια τσαγιού. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιήστε φακελάκια πράσινου τσαγιού ή χαμομηλιού για γρήγορα αποτελέσματα. Θεωρείται ότι η υπολειμματική καφεΐνη βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος, βοηθώντας στην παροχή κάποιας ανακούφισης από τους μαύρους κύκλους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα κρύα φακελάκια τσαγιού: Μουλιάστε τα φακελάκια σε νερό και αφήστε τα στο ψυγείο. Βγάλτε τα από το ψυγείο και βάλτε τα απαλά και στα δύο σας μάτια για 10 με 15 λεπτά. Επαναλάβετε τακτικά.

Τριμμένες πατάτες ή τριμμένο αγγούρι

Αυτή είναι μακράν, μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Βοηθούν επίσης στη μείωση του πρηξίματος γύρω από την περιοχή των ματιών. Οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και η αντιφλεγμονώδης φύση αυτών των δροσιστικών λαχανικών συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής γύρω από τα μάτια, ενώ επίσης βοηθούν στην αποφυγή του σκουρόχρωμου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε πατάτες ή αγγούρι: Τρίψτε μερικές ωμές πατάτες ή αγγούρι και τοποθετήστε τα κομμάτια στα μάτια σας. Χαλαρώστε και αφαιρέστε τα μετά από 10-12 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να βγάλετε τον χυμό από πατάτες ή αγγούρια. Πάρτε ένα βαμβάκι, μουλιάστε το με τον χυμό και τοποθετήστε το πάνω από τα μάτια σας. Βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η περιοχή γύρω από τους μαύρους κύκλους είναι καλυμμένη. Αφήστε το για 1-3 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Σε περίπτωση που σας πιέζει ο χρόνος, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε απευθείας φέτες αγγουριού ή πατάτας στα μάτια σας.

Κρύο γάλα

Το κρύο γάλα είναι ένα φυσικό καθαριστικό για τα μάτια και βοηθά επίσης στην καταπράυνση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από τα μάτια. Το κρύο γάλα περιέχει γαλακτικό οξύ, το οποίο όχι μόνο βοηθά στη μείωση του πρηξίματος αλλά και φωτίζει το δέρμα. Επιπλέον, το κάλιο στο γάλα επιτρέπει στο δέρμα να παραμείνει καλύτερα ενυδατωμένο, αφήνοντάς σας πιο απαλό και ελαστικό δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γάλα: Βουτήξτε ένα βαμβάκι σε κρύο γάλα και εφαρμόστε το στην περιοχή των ματιών. Κρατήστε το για λίγο και αργότερα ξεπλύνετε τα μάτια με κρύο νερό. Επαναλάβετε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα!

Ανύψωση του κεφαλιού

Ο τρόπος που κοιμόμαστε επηρεάζει επίσης τις γύρω περιοχές των ματιών μας. Μερικά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι μπορεί να το ανασηκώσουν και να αποτρέψουν τη συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια, κάνοντάς τα να φαίνονται πρησμένα και πρησμένα.

Aloe Vera

Η Αλόη Βέρα είναι μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να χαλαρώσει και θα παραμείνει υγιές περισσότερο. Επιπλέον, η αλόη βέρα βοηθά επίσης στη θρέψη του δέρματος, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την Αλόη Βέρα: Πριν χτυπήσετε τον σάκο, εφαρμόστε απαλά το τζελ Aloe Vera κάτω από τα μάτια και κάντε μασάζ για 5-7 λεπτά. Μην ξεπλύνετε αν δεν αισθάνεστε κολλώδης και άβολα.

Αμυγδαλέλαιο και χυμός λεμονιού

Μια άλλη δοκιμασμένη λύση για τη θεραπεία των μαύρων κύκλων είναι η ανάμειξη αμυγδαλέλαιου και χυμού λεμονιού. Το ενεργό συστατικό του χυμού λεμονιού είναι το ασκορβικό οξύ, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθά στη μείωση της κατακράτησης νερού που μπορεί να προκαλέσει πρηξίματα γύρω από τα μάτια. Έχει επίσης μια ήπια λευκαντική δράση, ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται αδιάλυτο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, γι' αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο και τον χυμό λεμονιού: Πάρτε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού, συνδυάστε τα και απλώστε το απαλά στην περιοχή των ματιών. Κάντε μασάζ και αφήστε το να ξεκουραστεί για 2 με 3 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε.

Ροδόνερο

Αυτό μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως το μυστικό φάρμακο της γιαγιάς! Το ροδόνερο είναι αναζωογονητικό και μπορεί πρακτικά να χρησιμοποιηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους δέρματος και για όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα. Είναι επίσης ένα ήπιο στυπτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποτελεσματικό τονωτικό δέρματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο: Μουλιάστε βαμβακερά επιθέματα ματιών σε ροδόνερο και τοποθετήστε τα πάνω από τα βλέφαρα. Αφήστε να δράσει για 10 έως 15 λεπτά. Επαναλάβετε κάθε βράδυ για ένα μήνα για να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι φυσικοί λευκαντικοί παράγοντες. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του αποχρωματισμού γύρω από την περιοχή των ματιών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις ντομάτες: Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό ντομάτας με μια κουταλιά χυμό λεμονιού και εφαρμόστε κάτω από τις δύο περιοχές των ματιών. Αφήστε το να παραμείνει για περίπου 10 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να καταναλώσετε χυμό ντομάτας αναμεμειγμένο με λίγο χυμό λεμονιού και φύλλα μέντας για να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους.

Γιόγκα και διαλογισμός

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους μαύρους κύκλους είναι το άγχος, η κατάθλιψη και ο ασταθής τρόπος ζωής. Έτσι, ένας από τους πιο συνετούς τρόπους αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων είναι να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί. Όμως, καθώς το άγχος είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Ως εκ τούτου, είναι ωφέλιμο να κάνετε τη γιόγκα και τον διαλογισμό μια καθημερινή ιεροτελεστία!

Η γιόγκα όχι μόνο ηρεμεί το μυαλό, αλλά βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματος, και το πιο σημαντικό, αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα του σώματος από τον πυρήνα.

Τακτικός ύπνος

Αναμφισβήτητα, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους – να κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση. Ο τακτικός ύπνος διασφαλίζει ότι το σώμα σας (και επομένως το δέρμα σας) έχει αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί, να επανορθώσει και να αναγεννηθεί. Αυτό βελτιώνει τη νεανικότητα του δέρματός σας καθώς και τη γενική υγεία σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που αποκαλύπτουν τις εσωτερικές μας συνθήκες υγείας είναι η κακή κατάσταση του δέρματος. Ο σωστός ύπνος σε τακτική βάση μπορεί να είναι το μεγαλύτερο όπλο σας ενάντια στην πρόληψη και τη μείωση των μαύρων κύκλων μακροπρόθεσμα. 

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

6 ολόσωμα μαγιό για τις πρώτες βουτιές του 2024

Μοδάτα κοψίματα, χρώματα και patterns στην απόλυτη «στολή» του καλοκαιριού

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ΣΠΙΤΙ

Γιατί ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια αναβαθμίζει αμέσως τον χώρο του σπιτιού μας

Γιατί έχεις όλες τις δικαιολογίες του κόσμου ώστε να αγοράσεις στον εαυτό σου φρέσκα λουλούδια.