Skip to main content

BEAUTY TIPS

Ομορφιά εκ των έσω με 3 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Ποια είναι τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα του δέρματος



Το ελαστικό δέρμα συνεπάγεται περισσότερα από το να δείχνει υγιές στην επιφάνεια. Το ελαστικό δέρμα είναι δυνατό, με όλη τη σημασία της λέξης – αναπηδά όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις, όπως ξηρό καιρό, υπερβολική απολέπιση ή ρύπους, προστατεύοντας έτσι το σώμα σας ως την πρώτη γραμμή άμυνας.

Επομένως, εάν θέλετε το δέρμα σας να παραμείνει δυνατό για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε να δείτε την υγεία του δέρματος ως κάτι περισσότερο από μια ομοιόμορφη επιδερμίδα ή λεία επιφάνεια. Δείτε πώς να υποστηρίξετε την ανθεκτικότητα του δέρματος από μέσα και γιατί έχει σημασία για τη συνολική υγεία.

Γιατί πρέπει να στοχεύσετε σε ελαστικό δέρμα;

Εάν τα μάτια σας είναι τα παράθυρα στην ψυχή σας, το δέρμα σας είναι ένα παράθυρο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Στην πραγματικότητα, Ένα από τα πιο σημαντικά μονοπάτια που συνδέουν τα θρεπτικά συστατικά με την υγεία του δέρματος μπορεί να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το δέρμα είναι γεμάτο με κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην προστασία του σώματος από περιβαλλοντικές απειλές – τα ίδια κύτταρα που εμπλέκονται στον σχηματισμό ρυτίδων και τη συνολική εμφάνιση του δέρματος. Έτσι, η ανθεκτικότητα του δέρματος δεν θα αποδώσει μόνο από την άποψη της σωματικής γήρανσης του δέρματος, αλλά θα το απολαύσετε και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Και μάντεψε; Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στη θρέψη αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμά μας μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία του δέρματός μας βελτιστοποιημένη και με αυτόν τον τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τα δερματικά προβλήματα κάθε εποχή.

Θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ανθεκτικότητα του δέρματος

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να δίνετε προτεραιότητα σε ολόκληρα και φυσικά τρόφιμα και να ελαχιστοποιείτε την πρόσληψη επεξεργασμένων όταν είναι δυνατόν, καθώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά στερούνται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη βέλτιστη υγεία του δέρματος.

Πέρα από αυτό, προσπαθήστε να έχετε μερικές τροφές για το δέρμα σε κάθε λίστα παντοπωλείου. Παρακάτω, τα συνιστώμενα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχετε κατά νου:

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται σε όλα τα είδη τροφίμων, από φρούτα και λαχανικά μέχρι βότανα μέχρι καφέ και ακόμη και κρασί.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ακόμη βοηθούν στην επιδιόρθωση του DNA στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία – επομένως, γιατί είναι τόσο ευεργετικά για τη γήρανση του δέρματος.

Ωμέγα-3

Στη συνέχεια, ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται για παχουλό, δροσερό δέρμα: τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ενώ μπορεί να είναι περισσότερο γνωστά για τον ρόλο τους στην υποστήριξη της καρδιάς και του εγκεφάλου, τα ωμέγα-3 έχουν δείξει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα και για την υγεία του δέρματος.

Στην πραγματικότητα, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη σοβαρότητα της ατοπικής δερματίτιδας2 γνωστής και ως έκζεμα. Το γάμμα λινολενικό οξύ (GLA), ειδικότερα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζει την διαεπιδερμική απώλεια νερού (TEWL) και υποστηρίζει έναν ενυδατωμένο και υγιή φραγμό του δέρματος.

Μια ανασκόπηση του 2020 σχετικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη δερματολογία κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να είναι χρήσιμο για πολλά είδη φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής4. Είναι ενδιαφέρον ότι τα από του στόματος λιπαρά ωμέγα-3 μέσω ιχθυελαίου έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των παρενεργειών από τη θεραπεία με ισοτρετινοΐνη 5 (παλαιότερα γνωστή ως Accutane), συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας.

Κρατήστε λοιπόν αυτά τα υγιή λίπη από σολομό, αβοκάντο, καρύδια και λιναρόσπορους στο πιάτο σας (επιπλέον από ένα καθημερινό συμπλήρωμα, αν θέλετε).

Ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη –ένα αντιοξειδωτικό που τονώνει το δέρμα– γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα συμπληρώματα ομορφιάς τα τελευταία χρόνια. Η ασταξανθίνη ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών των αντιοξειδωτικών και βρίσκεται στην υπερτροφή του θαλάσσιου δέρματος, τον σολομό (ο οποίος, ναι, διαθέτει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Μελέτες δείχνουν ότι η ασταξανθίνη καθυστερεί τις επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει λιγότερο επώδυνο δέρμα τώρα και λιγότερες ρυτίδες αργότερα.

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

Προτεινόμενα

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

DO IT YOURSELF

Ποια fashion items αξίζει πραγματικά να αναζητήσεις σε καταστήματα με vintage προϊόντα;

Πες «ναι» στο vintage, ποντάροντας όμως σε πράγματα που αξίζουν πραγματικά.

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!