Skip to main content

BLOGS

Παιδική «Χαρά»

 

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Νάντια Γεωργίου

 

Τώρα τα απογεύματα πηγαίνουμε με την κόρη μου σε μια μικρή παιδική χαρά. Πολλά παιδάκια διαφόρων ηλικιών, αρκετές γιαγιάδες και κάποιες μαμάδες. Κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, μονόζυγα...παιδιά τρέχουν πάνω κάτω, φωνάζουν, γελούν, κάνουν αγώνες...η χαρά του παιδιού. Είναι όμως;
«Μην τρέχεις, σου λέω, θα χτυπήσεις». «Αν ξανανέβεις στην μεγάλη τσουλήθρα θα σε πάρω να φύγουμε». «Έλα εδώ τώρα, τώρα σου λέω». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που ακούω από ανήσυχες γιαγιάδες, γιαγιάδες που έχουν μεν την ευθύνη των εγγονιών τους αλλά που φωνάζουν και τα περιορίζουν πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεται. Γιαγιάδες που αγαπούν τα εγγόνια τους, που θέλουν να τα πάνε στις κούνιες που είναι όμως και κουρασμένες και δεν έχουν την αντοχή που χρειάζεται. Αλλά και κάποιες μαμάδες που φοβούνται λίγο παραπάνω αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.
Η παιδική χαρά λέγεται έτσι γιατί εκεί τα παιδιά χαίρονται. Χαίρονται να παίζουν, να δοκιμάζουν τα όρια τους (και τα δικά μας βέβαια), να ξεδίνουν, να είναι ελεύθερα. Αν ακούν συνέχεια «μη, θα πέσεις», «μην ανεβαίνεις», «μη...μη...μη...» πόσο νομίζεις ότι χαίρονται; Πως νομίζεις ότι θα βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους για να δοκιμάσουν και κάτι λίγο διαφορετικό; Άσε που μετά από λίγο δεν θα ακούν καθόλου αυτά που τους λέει η μαμά η γιαγιά τους αφού οι απειλές μένουν στα λόγια και δεν γίνονται πράξη.

Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι αντίθετη με τη στάση «κάθομαι στο παγκάκι και κολλάω στο κινητό μου». Όπως και οι περιορισμοί έτσι και αυτή η συμπεριφορά είναι ακραία. Τι κάνεις; Έχεις το νου σου στο παιδί σου, εννοείται, χωρίς όμως να είσαι υπερπροστατευτική. Και κάποιες φορές αυτό είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο να συγκρατηθείς και να μην φωνάξεις. Είναι δύσκολο να μην τρέξεις, να είσαι δίπλα του σε κάθε κίνηση που θεωρείς επικίνδυνη. Αυτός όμως είναι ο τρόπος να δώσεις φτερά στο παιδί σου, να κάνει μικρά βήματα μόνο του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Και αν είναι δύσκολο για εσένα μαμά (η καρδούλα σου το ξέρει), φαντάσου πόσο δύσκολο είναι για τη γιαγιά. Γι’ αυτό ας είσαι λίγο πιο επιεικής και τρυφερή με τη γιαγιά που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.
Επιπλέον δείξε αυτοσυγκράτηση, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο παιδί σου και όσο πιο συχνά μπορείς πήγαινε το εσύ η ο μπαμπάς στις κούνιες.
Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.