Το κόλλημα με τα βιντεοπαιχνίδια (β' μέρος)

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου

Νάντια Γεωργίου

Το παιδί σου όλο το καλοκαίρι ήταν κολλημένο στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδίκτυο. Τώρα που ξεκίνησε το σχολείο θέλεις να κάνεις μια καινούρια αρχή και να βάλεις όρια, ακόμα και αν πρόκειται για εκπαιδευτικά παιχνίδια. Και εγώ θα προσέθετα, να το βοηθήσεις παράλληλα να βρει άλλες ενδιαφέρουσες για αυτό δραστηριότητες. Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου πήρες κάποιες πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια και τους λόγους που μπορούν να γίνουν εθιστικά. Ας δούμε τώρα πως βάζεις όρια. Θυμήσου ότι αυτό θα γίνει μέσα από συζήτηση, με αγάπη και χωρίς επικριτικά σχόλια.

1. Βάζεις σαφείς, σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το χρονικό διάστημα αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να ξέρει το παιδί ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Παράδειγμα: «Γρηγόρη όταν έχεις σχολείο μπορείς να παίζεις μισή ώρα κάθε μέρα, αφού έχεις τελειώσει τα διαβάσματά σου και όχι μετά τις 9μμ». Να ξέρεις ότι ο προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση είναι πιο αποτελεσματικός και ιδανικά 6 ώρες την εβδομάδα είναι ένας καλός στόχος για παιδιά 11-12 χρόνων.

2. Γνωρίζεις το περιεχόμενο του βιντεοπαιχνιδιού με το οποίο ασχολείται το παιδί σου. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια αρνητικά, υπάρχουν κάποια που είναι εκπαιδευτικά ή δημιουργικά. Μάθε τι παίζει το παιδί σου και παίξε και εσύ μαζί του μερικές φορές.

3. Καθορίζεις τις συνέπειες μαζί με το παιδί σου για την περίπτωση που οι κανόνες δεν τηρηθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάς για τιμωρία αλλά για συνέπειες. Παράδειγμα: «Γρηγόρη αν δεν τηρήσεις την συμφωνία μας αύριο δεν θα παίξεις καθόλου». Φρόντισε να μην μείνεις στα λόγια αν όντως δεν τηρηθεί η συμφωνία γιατί το παιδί σου θα ξέρει ότι τελικά δεν το εννοείς και θα χάσεις εύκολα το παιχνίδι.

4. Χρησιμοποίησε ένα χρονοδιακόπτη για να βοηθήσεις το παιδί σου να προετοιμαστεί για το τέλος του παιχνιδιού. Ξεκίνα όταν έχουν απομείνει 15 λεπτά, μετά 10 και στο τέλος 5. Βέβαια ετοιμάσου να κάνεις και εσύ τον χρονοδιακόπτη, ιδίως στην αρχή.

Και κάτι ακόμα: αν και τα παιδιά από  9-10 χρόνων και πάνω επηρεάζονται κυρίως από τους φίλους τους και αισθάνονται «καταπίεση» από τους γονείς, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλη ανάγκη τη σταθερή βάση της οικογένειας και την ανοιχτή επικοινωνία με το γονιό.

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares