Skip to main content

BLOGS

Το κόλλημα με τα βιντεοπαιχνίδια (β' μέρος)

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Νάντια Γεωργίου

Το παιδί σου όλο το καλοκαίρι ήταν κολλημένο στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδίκτυο. Τώρα που ξεκίνησε το σχολείο θέλεις να κάνεις μια καινούρια αρχή και να βάλεις όρια, ακόμα και αν πρόκειται για εκπαιδευτικά παιχνίδια. Και εγώ θα προσέθετα, να το βοηθήσεις παράλληλα να βρει άλλες ενδιαφέρουσες για αυτό δραστηριότητες. Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου πήρες κάποιες πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια και τους λόγους που μπορούν να γίνουν εθιστικά. Ας δούμε τώρα πως βάζεις όρια. Θυμήσου ότι αυτό θα γίνει μέσα από συζήτηση, με αγάπη και χωρίς επικριτικά σχόλια.

1. Βάζεις σαφείς, σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το χρονικό διάστημα αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να ξέρει το παιδί ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Παράδειγμα: «Γρηγόρη όταν έχεις σχολείο μπορείς να παίζεις μισή ώρα κάθε μέρα, αφού έχεις τελειώσει τα διαβάσματά σου και όχι μετά τις 9μμ». Να ξέρεις ότι ο προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση είναι πιο αποτελεσματικός και ιδανικά 6 ώρες την εβδομάδα είναι ένας καλός στόχος για παιδιά 11-12 χρόνων.

2. Γνωρίζεις το περιεχόμενο του βιντεοπαιχνιδιού με το οποίο ασχολείται το παιδί σου. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια αρνητικά, υπάρχουν κάποια που είναι εκπαιδευτικά ή δημιουργικά. Μάθε τι παίζει το παιδί σου και παίξε και εσύ μαζί του μερικές φορές.

3. Καθορίζεις τις συνέπειες μαζί με το παιδί σου για την περίπτωση που οι κανόνες δεν τηρηθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάς για τιμωρία αλλά για συνέπειες. Παράδειγμα: «Γρηγόρη αν δεν τηρήσεις την συμφωνία μας αύριο δεν θα παίξεις καθόλου». Φρόντισε να μην μείνεις στα λόγια αν όντως δεν τηρηθεί η συμφωνία γιατί το παιδί σου θα ξέρει ότι τελικά δεν το εννοείς και θα χάσεις εύκολα το παιχνίδι.

4. Χρησιμοποίησε ένα χρονοδιακόπτη για να βοηθήσεις το παιδί σου να προετοιμαστεί για το τέλος του παιχνιδιού. Ξεκίνα όταν έχουν απομείνει 15 λεπτά, μετά 10 και στο τέλος 5. Βέβαια ετοιμάσου να κάνεις και εσύ τον χρονοδιακόπτη, ιδίως στην αρχή.

Και κάτι ακόμα: αν και τα παιδιά από  9-10 χρόνων και πάνω επηρεάζονται κυρίως από τους φίλους τους και αισθάνονται «καταπίεση» από τους γονείς, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλη ανάγκη τη σταθερή βάση της οικογένειας και την ανοιχτή επικοινωνία με το γονιό.

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30