Skip to main content

BLOGS

Το κόλλημα με τα βιντεοπαιχνίδια (β' μέρος)

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Νάντια Γεωργίου

Το παιδί σου όλο το καλοκαίρι ήταν κολλημένο στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδίκτυο. Τώρα που ξεκίνησε το σχολείο θέλεις να κάνεις μια καινούρια αρχή και να βάλεις όρια, ακόμα και αν πρόκειται για εκπαιδευτικά παιχνίδια. Και εγώ θα προσέθετα, να το βοηθήσεις παράλληλα να βρει άλλες ενδιαφέρουσες για αυτό δραστηριότητες. Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου πήρες κάποιες πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια και τους λόγους που μπορούν να γίνουν εθιστικά. Ας δούμε τώρα πως βάζεις όρια. Θυμήσου ότι αυτό θα γίνει μέσα από συζήτηση, με αγάπη και χωρίς επικριτικά σχόλια.

Pixel

1. Βάζεις σαφείς, σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το χρονικό διάστημα αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να ξέρει το παιδί ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Παράδειγμα: «Γρηγόρη όταν έχεις σχολείο μπορείς να παίζεις μισή ώρα κάθε μέρα, αφού έχεις τελειώσει τα διαβάσματά σου και όχι μετά τις 9μμ». Να ξέρεις ότι ο προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση είναι πιο αποτελεσματικός και ιδανικά 6 ώρες την εβδομάδα είναι ένας καλός στόχος για παιδιά 11-12 χρόνων.

2. Γνωρίζεις το περιεχόμενο του βιντεοπαιχνιδιού με το οποίο ασχολείται το παιδί σου. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια αρνητικά, υπάρχουν κάποια που είναι εκπαιδευτικά ή δημιουργικά. Μάθε τι παίζει το παιδί σου και παίξε και εσύ μαζί του μερικές φορές.

3. Καθορίζεις τις συνέπειες μαζί με το παιδί σου για την περίπτωση που οι κανόνες δεν τηρηθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάς για τιμωρία αλλά για συνέπειες. Παράδειγμα: «Γρηγόρη αν δεν τηρήσεις την συμφωνία μας αύριο δεν θα παίξεις καθόλου». Φρόντισε να μην μείνεις στα λόγια αν όντως δεν τηρηθεί η συμφωνία γιατί το παιδί σου θα ξέρει ότι τελικά δεν το εννοείς και θα χάσεις εύκολα το παιχνίδι.

4. Χρησιμοποίησε ένα χρονοδιακόπτη για να βοηθήσεις το παιδί σου να προετοιμαστεί για το τέλος του παιχνιδιού. Ξεκίνα όταν έχουν απομείνει 15 λεπτά, μετά 10 και στο τέλος 5. Βέβαια ετοιμάσου να κάνεις και εσύ τον χρονοδιακόπτη, ιδίως στην αρχή.

Και κάτι ακόμα: αν και τα παιδιά από  9-10 χρόνων και πάνω επηρεάζονται κυρίως από τους φίλους τους και αισθάνονται «καταπίεση» από τους γονείς, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλη ανάγκη τη σταθερή βάση της οικογένειας και την ανοιχτή επικοινωνία με το γονιό.

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Δεν θα βρείτε ποτέ ηρεμία μέχρι να ακούσετε την καρδιά σας» George Michael

Γεννήθηκε σαν σήμερα και εμείς συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τον έρωτα και τη ζωή με τα τραγούδια του

BLOGS

«Αντιμετωπίστε τη ζωή με πράξεις, όχι με τις λέξεις» Meryl Streep

Στα 75 της συνεχίζει να μας προσφέρει μαθήματα της τέχνης της ζωής  

BLOGS

«Δεν χρειάζεται να είσαι γυμνή για να είσαι σέξι» Nicole Kidman

Στα 57 της συνεχίζουμε να την παρακολουθούμε με μάτια… ορθάνοιχτα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 26 Ιουνίου

Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι σε αυτά που ζητάτε

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κάντε την έκπληξη με πέστο-καλαμποκόψωμο

Μια καλοκαιρινή γεύση αγαπημένων παιδικών αναμνήσεων

BLOGS

«Δεν θα βρείτε ποτέ ηρεμία μέχρι να ακούσετε την καρδιά σας» George Michael

Γεννήθηκε σαν σήμερα και εμείς συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τον έρωτα και τη ζωή με τα τραγούδια του