Skip to main content

BLOGS

Το κόλλημα με τα βιντεοπαιχνίδια

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Νάντια Γεωργίου

Πολλές μαμάδες με ρωτούν τι να κάνουν με το κόλλημα που έχουν τα παιδιά τους με τα βιντεοπαιχνίδια.
Πως να τα βάλουν σε μία τάξη, να βάλουν όρια μετά το καλοκαιρινό ξεσάλωμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και πάρα πολύ εύκολο ιδίως αν δεν είχες βάλει όρια πριν οπότε προετοιμάσου για αντιδράσεις.
Βέβαια τώρα ξεκινά το σχολείο και ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται αναγκαστικά. Να μια καλή αρχή. Σε κάθε περίπτωση, ψυχραιμία μανούλα και μην τσιμπάς στις πιθανές εκρήξεις θυμού του παιδιού σου! Έχε κατά νου ότι τα άκρα δεν βοηθούν – άρα απειλές του τύπου «Θα σου το κόψω εντελώς αυτό το ρημάδι» ή «Αν ξαναπιάσεις βιντεοπαιχνίδι στα χέρια σου σφύρα μου» και άλλες τέτοιες τις βγάζεις από το ρεπερτόριό σου. Άλλωστε το έχεις δει και εσύ, αποτέλεσμα δεν έχουν φέρει.

Προσέγγισέ το με αγάπη και με διάθεση για συζήτηση. Πρώτα όμως χρειάζεται να μάθεις μερικές σημαντικές πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια αφού όλο και περισσότερα μικρά παιδιά και έφηβοι (αλλά και τα πιο μεγάλα «παιδιά») εθίζονται σε αυτά.
Τι τα κάνει τόσο εθιστικά; Οι λόγοι είναι πολλοί: προσφέρουν άμεση ευχαρίστηση, ανταμείβουν όταν τα παιδιά πετυχαίνουν ενώ δεν τιμωρούν όταν αποτυγχάνουν, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση αφού κάθε λάθος εγγυάται  πρόοδο την επόμενη φορά, ανακουφίζουν από προσωπικά, σχολικά ή οικογενειακά άγχη.
Μελέτες δείχνουν πως όταν ένα παιδί παίζει στο διαδίκτυο η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο ανεβαίνει και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παραμείνει σε ψηλά επίπεδα ακόμα και 15 λεπτά μετά το παιχνίδι.
Επίσης είναι πιο εύκολο για τα αγόρια να εθιστούν από ό,τι για τα κορίτσια γιατί τα βιντεοπαιχνίδια τους έχουν μεγαλύτερη ένταση, δράση και ανταγωνισμό.
Στη συνέχεια ενημερώσου για τα παιχνίδια που υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου και δοκίμασε να παίξεις και εσύ.
Ναι, παίξε και μαζί του!
Έτσι θα μάθεις από πρώτο χέρι! Καλά μέχρι εδώ. Και τώρα φτάσαμε στους κανόνες.
Σε περιμένω την επόμενη εβδομάδα να συζητήσουμε πως βάζουμε όρια με αγάπη και αποτελεσματικότητα ;)

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

BLOGS

«Θέλεις να είσαι τέλεια και θέλεις όλοι να σε αγαπούν» Saoirse Ronan

Η Saoirse Ronan γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά της

Προτεινόμενα

CELEBS

Στέλλα Φυρογένη: Η ηλικία, o σύντροφος, η ζωή στο χωριό και οι κατάρες

Όσα δεν ξέρουμε για τη «Χάιδω» από τη Γη της Ελιάς

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

CELEBS

Ανδρομάχη: Το βιογραφικό, ο έρωτας με τον Λιβάνη & η Eurovision

Η τεράστια επιτυχία του remake «Παράλληλη Αγάπη»