Ενός λεπτού σιγή για μια αλλιώτικη Μεγάλη Παρασκευή

Από την ανοσία της αγέλης στη σωτηρία της ψυχής… ένας ιός δρόμος…

Αγγελική Λάλου

Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Κι αυτή τη στιγμή πολλά εκατομμύρια κόσμου περιμένουν με κομμένη την ανάσα να περάσει κι αυτή η περιπέτεια που ζούμε.

Το πέρασμα ωστόσο στην μετά κορωνοϊού εποχή δεν είναι κάτι που φαίνεται να γίνεται εύκολα.

Τι θα σου έχει λείψει περισσότερο όταν τελειώσει η καραντίνα; Βιντεάκια έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την απάντηση στο τι θα κάνεις μόλις βγεις από το lockdown…

Τα αισιόδοξα σενάρια και η εστίαση στη θετική πλευρά της ζωής είναι ό,τι μας δίνει δύναμη.

Για άλλη μια φορά στην ιστορία του ανθρώπινου είδους καλείσαι να αποδείξεις το ότι «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Συλλέγοντας αντισώματα και αποκτώντας ανοσία.

Τι είδους ωστόσο ανοσία σου ζητάει ο νέος ιός να αναπτύξεις;

Ανοσία στον φόβο: πώς είναι δυνατόν να μη φοβάσαι ότι στο εξής η ζωή σου δεν θα είναι μια σειρά από ανεπάντεχα lockdown…

Ανοσία στον πόνο: πώς γίνεται να μην πονάς όταν αυτός ο ιός χτυπάει ζωτικά όργανα και βλέπεις να σου στερεί αγαπημένα πρόσωπα σε χρόνο dt… ή την ίδια σου τη ζωή.


Ανοσία στην αγωνία: πώς είναι εφικτό να μην αγωνιάς για το αν ο ιός απειλεί εσένα ή τους δικούς σου ανθρώπους.

Ανοσία στην ανασφάλεια: θα ξανανιώσεις πότε ξανά ασφαλής, για σένα αλλά και για όλους τους ανθρώπους που νοιάζεσαι – ασφαλής για το σπίτι σου, τη δουλειά σου, τις σπουδές σου, τα ταξίδια – όλα όσα ήξερες μέχρι χθες.

Ανοσία στη μοναξιά: πόσο εύκολο είναι να μάθεις να ζεις μόνος – από φόβο μην γίνεις φορέας λοιμώξεων και άθελά σου βλάψεις τους άλλους… αλλά και τον εαυτό σου.


Ανοσία  στο πένθος: πώς μπορείς να συνεχίσεις να ζεις όταν αυτός ο ιός δεν σου αφήνει καν το περιθώριο να πεθάνεις αξιοπρεπώς; Ανάμεσα στους δικούς σου ανθρώπους. Όταν δεν σου δίνει καν το δικαίωμα να σε αποχαιρετήσουν (ή να αποχαιρετήσεις) στην περίπτωση που χάσεις τη μάχη. Όταν δεν σου επιτρέπει καν την επιλογή του πώς να ταφείς.

Ανοσία στον θάνατο: όταν ο θάνατος πλέον δεν είναι απλώς μια είδηση στο δελτίο της τηλεόρασης, δεν είναι απλώς ένας αριθμός, ένα νούμερο που συνεχώς αυξάνεται – είναι περισσότερο από ποτέ απτός, σε μια εποχή που απαγορεύεται το άγγιγμα. Είναι περισσότερο από ποτέ δίπλα, σε μια εποχή που η μικρότερη απόσταση ασφαλείας είναι τα δύο μέτρα. Είναι περισσότερο από ποτέ μέσα μας, στο σπίτι μας, στο μυαλό μας, στη σκέψη μας, στην καθημερινότητά μας. Ο θάνατος και το αντίθετό του.

Ένα διαφορετικό Πάσχα. Μια διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή. Με κλειστές εκκλησίες, αλλά με ανοιχτές καρδιές. Καρδιές που θέλουν να χτυπήσουν δυνατά, πιο δυνατά κι από τις αναστάσιμες καμπάνες. Καρδιές που δεν θέλουν να πάθουν ανοσία. Καρδιές που θέλουν να εμβολιαστούν με περισσότερη πίστη, με περισσότερη ελπίδα, με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη κατανόηση, με περισσότερη δύναμη, με περισσότερη εγκαρτέρηση, με περισσότερη συγχώρεση, με περισσότερη αλήθεια, με περισσότερη ειλικρίνεια, με περισσότερη συγκίνηση… με περισσότερη ανθρωπιά και συμπόνοια.

 

 

  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares