Skip to main content

BLOGS

8 Ιουνίου Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών

#endoverfishing  για να σώσεις το μέλλον του πλανήτη 



Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τιμάει την Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών που έχει θεσπιστεί η 8η Ιουνίου και στη σελίδα του για τη σημερινή μέρα διαβάζουμε:

Όταν σκεφτόμαστε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενδέχεται να μην σκεφτόμαστε τον ωκεανό. Όλο και περισσότερο, όμως, η υγεία του ωκεανού συνδέεται στενά με την υγεία μας. Κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν όταν διαβάζουν ότι οργανισμοί που ανακαλύφθηκαν σε ακραία βάθη χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την ανίχνευση του κορωνοϊού, και πιθανώς ακόμη περισσότερο για να μάθουν ότι, είναι το περιβάλλον που θα μπορούσε να δώσει μια λύση στην ανθρωπότητα.

 

 

 

Αυτός είναι ένας από τους πολλαπλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: να υπενθυμίσουμε σε όλους τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι ωκεανοί στην καθημερινή ζωή. Είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας, παρέχοντας το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε. Ο σκοπός της Ημέρας είναι να ενημερώσει το κοινό για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στον ωκεανό, να αναπτύξει μια παγκόσμια κίνηση πολιτών για τον ωκεανό και να κινητοποιήσει και να ενώσει τον παγκόσμιο πληθυσμό σε ένα έργο για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών του κόσμου. Αποτελούν σημαντική πηγή τροφίμων και φαρμάκων και αποτελούν κρίσιμο μέρος της βιόσφαιρας. Στο τέλος, είναι μια μέρα να γιορτάσουμε μαζί την ομορφιά, τον πλούτο και την υπόσχεση ότι δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε όλοι μας για την προστασία του ωκεανού.

 

 

 

Το γνωρίζατε;

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών στον κόσμο.

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη θαλάσσια και την παράκτια βιοποικιλότητα για τα προς το ζην.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, ρυθμίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

 

 

Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό, ένα θέμα στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαδικτυακής εκδήλωσης

Καθώς οι προκλήσεις για τον ωκεανό συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη για νέες λύσεις και για τους ανθρώπους που τις οδηγούν.

Για το σκοπό αυτό, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών του ΟΗΕ 2020 είναι «Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό». Η καινοτομία - που σχετίζεται με την εισαγωγή νέων μεθόδων, ιδεών ή προϊόντων - είναι ένας δυναμικός όρος και ουσιαστικά μας κάνει να νιώθουμε ελπίδα.

 

 

 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών του ΟΗΕ φέτος θα πραγματοποιηθεί ως εικονική εκδήλωση σε συνεργασία με την Oceanic Global.

Η εκδήλωση θα ρίξει φως σε καινοτομίες από όλο τον κόσμο σε τομείς ανάγκης που είναι πολλά υποσχόμενες και αποδεδειγμένες, αυτές που ενσταλάζουν την αισιοδοξία και αυτές που έχουν επιδείξει την ικανότητα κλιμάκωσης αποτελεσματικά. Θα παρέχει επίσης μια πλατφόρμα σε ηγέτες με διαφορετικό υπόβαθρο, οι οποίοι ανοίγουν νέους δρόμους προς τα εμπρός για την υγεία του ωκεανού και την προστασία του πλανήτη μας.

 

Ο προγραμματισμός της ημέρας και οι επακόλουθες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας του Παγκόσμιου Ωκεανού (εβδομάδα της 8ης Ιουνίου 2023) θα διερευνήσουν καινοτομίες σε διάφορες κατηγορίες, όπως τεχνολογία, υποδομή συστημάτων, διαχείριση πόρων, καταναλωτικά προϊόντα, χρηματοδότηση και επιστημονική εξερεύνηση - και θα περιγράψουν πώς μπορούν αυτές οι καινοτομίες να εφαρμοστούν, τον πιθανό αντίκτυπό τους και τους πόρους που απαιτούνται για να μετατραπούν σε μακροχρόνιες λύσεις.

Το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα σχετικό με την ολοκλήρωση της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα διαρκέσει από το 2021 έως το 2030. Η δεκαετία θα ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να συνδέσουν την επιστήμη των ωκεανών με τις ανάγκες της κοινωνίας.

(Οι φωτογραφίες είναι από την καμπάνια του Fishlove fundraising photo campaign, ©Fishlove/John Swannell/Camera Press)

Cover photo: Paris Jackson with an opah fish

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ