Skip to main content

BLOGS

Ο Banksy φιλοτέχνησε σκάφος και το έστειλε στη Μεσόγειο για τη διάσωση μεταναστών

Και μας έκανε να πιστέψουμε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα


Κατερίνα Ανδρομιδά

Το  «Louise Michel» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σκάφος αγάπης. Η ιδέα ανήκει στον Banksy, τον βρετανό καλλιτέχνη που αυτή τη φορά δεν δημιούργησε ένα απλό έργο τέχνης, αλλά μια σανίδα σωτηρίας κυριολεκτικά για τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις Ευρωπαϊκές χώρες έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Αφρική.

Όλα ξεκίνησαν όταν επικοινώνησε με την  Πία Κλεμπ, μέσω mail, ζητώντας της να γίνει συνεργός του σε αυτό το ταξίδι:«Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Μπράβο. Banksy».

 

 

 

Τότε, η Κλεμπ ανταποκρίθηκε λέγοντας πως: «Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα»,όπως δήλωσε στον Guardian.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το σκάφος  ως ένα κινούμενο έργο τέχνης, εκτός από την σπουδαία αποστολή για την οποία σχεδιάστηκε από τον Banksy. Στο σκαρί του έχει σχεδιαστεί ένα κοριτσάκι φορώντας το σωσίβιό της ενώ η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ. Στα πλαϊνα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΗ». Για την ιστορία, το πλοίο πήρε το όνομά του από την αναρχική δασκάλα του 19ου αιώνα.

 

 

 

Να σημειωθεί ότι το σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του κρυφά από τις αρχές  στις στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι της Μπουριάνα. Μάλιστα, τη περασμένη Πέμπτη κατάφερε να σώσει 89 ανθρώπους εκ των οποίων τέσσερα παιδάκια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30