Skip to main content

BLOGS

Πολύτιμα μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Μικρό Πρίγκιπα

Mε αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αντουάν ντε Σαιντ-ΕξυπερύΟ Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) (Πλήρες όνομα Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σαιντ-Εξυπερύ - Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery) ήταν Γάλλος συγγραφέας, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Βρίσκεται δεύτερο από την κορυφή της λίστας: έχοντας πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα. Ο Εξυπερύ πάνω απ’ όλα ήταν ένας στοχαστής-φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου» αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του. Mε αφορμή την επέτειο του θανάτου του θυμόμαστε μερικές πολύτιμες αλήθειες από τον αγαπημένο μας ήρωα:

 

«Αλλά ο άντρας δεν τον άκουσε. Οι περήφανοι άνθρωποι δεν ακούνε ποτέ τίποτα εκτός από επαίνους».

 

«Λοιπόν, πρέπει να αντέξω την παρουσία από μερικές κάμπιες αν θέλω να εξοικειωθώ με τις πεταλούδες».

 

«"Πού είναι οι άνθρωποι; Είναι λίγο μοναχικό το να είσαι στην έρημο…» είπε ο μικρός πρίγκιπας. «Είναι μοναχικό κι όταν είσαι και ανάμεσα σε ανθρώπους», είπε το φίδι».

 

«Ένας σωρός πέτρες παύει να είναι ένας σωρός πέτρες τη στιγμή που ένας μεμονωμένος άνθρωπος τον σκέφτεται, φέρνοντας μέσα του την εικόνα ενός καθεδρικού ναού».

 

«Όταν κάποιος κοκκινίζει, δεν σημαίνει "ναι";»

 

 

«Έχω ζήσει πολύ ανάμεσα στους μεγάλους. Τους έχω δει στενά, κοντά. Και αυτό δεν βελτίωσε πολύ τη γνώμη μου για αυτούς».

 

«Η αληθινή αγάπη είναι ανεξάντλητη. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο έχεις. Όπως και στο αληθινό σιντριβάνι, όσο περισσότερο νερό αντλείς, τόσο πιο άφθονη γίνεται η ροή του νερού».

 

«Κανένα γεγονός δεν μπορεί να αφυπνίσει μέσα μας έναν ξένο εντελώς άγνωστο σε εμάς. Το να ζεις σημαίνει να γεννιέσαι αργά. Θα ήταν σχετικά πολύ εύκολο αν μπορούσαμε να δανειστούμε ήδη έτοιμες ψυχές».

 

«Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα πλοίο, μην στείλετε τους ανθρώπους να συλλέξουν ξύλα και μην τους αναθέσετε διάφορες εργασίες, αλλά πρώτα απ’ όλα διδάξτε τους να λαχταρούν την ατελείωτη έκταση της θάλασσας».

 

«Αυτό που σώζει έναν άνθρωπο είναι να κάνει ένα βήμα. Στη συνέχεια ένα βήμα ακόμα. Ίσως είναι πάντα το ίδιο βήμα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνετε».

 

«Και αυτό εδώ είναι το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά, ό,τι είναι ουσιώδες και σημαντικό παραμένει αόρατο στο μάτι».

 

«Ένας σχεδιαστής ξέρει ότι έχει πετύχει την τελειότητα όχι όταν δεν υπάρχει τίποτα για να προσθέσει, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα που απομένει για να το αφαιρέσει».

 

 

 

«Νύχτα, αγαπημένη. Νύχτα, όταν οι λέξεις εξασθενούν και τα πράγματα ζωντανεύουν. Όταν έχει τελειώσει η καταστροφική ανάλυση της ημέρας, και όλα όσα είναι πραγματικά σημαντικά γίνονται και πάλι ολόκληρα και υγιή. Όταν ο άνθρωπος επανασυναρμολογεί τον αποσπασματικό του εαυτό και αφήνεται να μεγαλώνει με την ηρεμία ενός δέντρου».

 

«Ξέρω μόνο μία ελευθερία, και αυτή είναι η ελευθερία του μυαλού».

 

«Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι».

 

«Το μόνο που έχει σημασία είναι η προσπάθεια».

 

«Το αεροπλάνο μάς αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της γης».

 

«Η αγάπη δεν συνίσταται στο να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά στο να κοιτάμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση».

 

«Η σημασία των πραγμάτων δεν έγκειται στα ίδια τα πράγματα, αλλά στη στάση μας απέναντί ​​τους».

 

 

«Ο άνθρωπος φοβάται το άγνωστο. Αλλά όταν ένας άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει το άγνωστο, αυτός ο φόβος γίνεται γνωστός».

 

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται».

 

«Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στο τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό».

 

«Το να ξεχάσεις έναν φίλο είναι λυπηρό. Δεν έχουν όλοι φίλους».

 

«Ήμουν πολύ νέος για να μάθω πώς να την αγαπώ».

 

«Οι λέξεις είναι η πηγή παρανοήσεων».

 

«Οι ενήλικες δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτα από μόνοι τους, και είναι κουραστικό για τα παιδιά να τους εξηγούν συνέχεια τα πάντα».

 

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν αστέρια, αλλά δεν σημαίνουν για όλους το ίδιο πράγμα. Για μερικούς, που είναι ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί. Για άλλους δεν είναι παρά μικρά φώτα στον ουρανό. Για άλλους, που είναι μελετητές, είναι προβλήματα ... Αλλά όλα αυτά τα αστέρια είναι σιωπηλά. Εσείς-εσείς θα έχετε μόνο αστέρια, όπως κανείς άλλος δεν τα έχει ».

 

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις τον εαυτό σου από το να κρίνεις άλλους. Εάν καταφέρεις να κρίνεις τον εαυτό σου σωστά, τότε είσαι πράγματι ένας άνθρωπος με αληθινή σοφία».

 

«Είμαι αυτό που είμαι και πρέπει να είμαι».

 

«Τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορούν να φανούν ούτε να αγγιχτούν, γίνονται αισθητά με την καρδιά»

 

«Μια μέρα, είδα τον ήλιο να δύει σαράντα τέσσερις φορές ...... Ξέρεις ... όταν κάποιος είναι τόσο τρομερά λυπημένος, αγαπάει τα ηλιοβασιλέματα».

 

«“Οι άνθρωποι εκεί όπου ζεις”, είπε ο μικρός πρίγκιπας, “μεγαλώνουν πέντε χιλιάδες τριαντάφυλλα σε έναν κήπο ... Ωστόσο, δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν ... Και όμως αυτό που ψάχνουν μπορεί να βρεθεί ένα τριαντάφυλλο”».

 

 

 

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι απλές απολαύσεις είναι τόσο άφθονες που μπορούμε όλοι να τις απολαύσουμε ... Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα αντικείμενα που συγκεντρώνουμε γύρω μας. Για να την βρούμε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας».

 

«Η απόδειξη ότι υπήρχε ο μικρός πρίγκιπας είναι ότι ήταν γοητευτικός, ότι γέλασε και ότι έψαχνε ένα πρόβατο. Αν κάποιος θέλει ένα πρόβατο, αυτό είναι απόδειξη ότι υπάρχει».

 

«Οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν κάτι. Αγοράζουν έτοιμα πράγματα στα καταστήματα. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον φίλους».

 

«Είναι όλα ένα μεγάλο μυστήριο... Κοιτάξτε τον ουρανό και θα δείτε πώς αλλάζουν τα πάντα».

 

«Αν αγαπάς ένα λουλούδι που τυχαίνει να είναι σε ένα αστέρι, είναι γλυκό τη νύχτα να βλέπεις τον ουρανό. Όλα τα αστέρια είναι προστάτες λουλουδιών».

 

«Φυσικά σε αγαπώ. Είναι δικό μου λάθος που δεν το γνώριζες ήδη εδώ και καιρό».

 

Μικρός πρίγκιπας - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Γνωρίζω τι δύναμη κουβαλάει η καρδιά ενός μικρού κοριτσιού» Malala Yousafzai

Το θαρραλέο κορίτσι, που έχει γίνει πλέον μια γυναίκα παράδειγμα δυναμισμού, γιορτάζει τα γενέθλιά του

BLOGS

Το Severance επιστρέφει με τη δεύτερη σεζόν του και έχουμε νέο teaser trailer

Μια πρώτη εικόνα από τη συνέχεια της συναρπαστικής σειράς του Apple TV+

Προτεινόμενα

CELEBS

Ο Βαγγέλης Κακουριώτης πήγε φαντάρος - Η φωτογραφία με τα στρατιωτικά

«Μόνο με συνέπεια και προσπάθεια έρχονται τα καλύτερα»

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

Πώς να βάλεις το καλοκαίρι στο πιάτο σου

CELEBS

Βέρα Μακρομαρίδου - Αλέξανδρος Παπαντριανταφύλλου: Παντρεύτηκαν ξανά πλάι στο κύμα

Το γαμήλιο πάρτι και οι λαμπεροί καλεσμένοι από τον «Σασμό»