Skip to main content

BLOGS

Οι LASTESIS μας προτρέπουν με το νέο τους βιβλίο-μανιφέστο «Να Κάψουμε τον Φόβο»

«Η τέχνη είναι το μετερίζι της πάλης και της αντίστασης που επιλέγουμε»



Μηνύθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και τους καραμπινιέρους με το επιχείρημα πως αποτελούν μία παραβατική για τη κοινωνία οργάνωση που με τη δράση τους ευνοούν « τις απειλές κατά του θεσμού, την υπονόμευση των αρχών και την υποκίνηση σε πράξεις μίσους και βίας». Αυτή ήταν και η αρχή για να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο η φεμινιστική δράση των LASTESIS, αφού μετά την κατασταλτική δράση των αρχών εναντίον τους, η δράση των τριών γυναικών- επικεφαλείς του κινήματος ''έχασε'' την αποκλειστική έδρα στη Χιλή και ταξίδεψε τις επόμενες μέρες στο Μεξικό, τη Κωνσταντινούπουλη, το Παρίσι και σε ακόμη από 50 χώρες.

lastesis.jpeg

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2019 οι LASTESIS απηύθυναν κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου να κατέβουν στους δρόμους και να ερμηνεύσουν σε performance το κείμενο κατά της πατριαρχίας που έγραψαν οι ίδιες με τίτλο «Ένας βιαστής στον δρόμο σου».

«El Violador Eres Tú» («Ο Βιαστής Είσαι Εσύ»)

«Η Πατριαρχία είναι o δικαστής
μας κρίνει επειδή γεννηθήκαμε
και η τιμωρία μας, η Βία που δεν βλέπετε.

Η Γυναικοκτονία.
Η Ατιμωρησία του θύτη.
Η Εξαφάνιση.
Ο Βιασμός.

Και το σφάλμα δεν ήταν δικό μου,
Ούτε πού ήμουν, ούτε τι φορούσα
Ο Βιαστής Είσαι Εσύ».

altt.jpg

 

allas.jpg

Οι εγκέφαλοι αυτής της σπουδαίας φεμινιστικής οργάνωσης είναι οι Δάφνε Βαλδές, Πάουλα Κομέτα, Σίμπιλα Σοταμαγιόρ και Λέα Κάσερες , οι οποίες πριν τρία χρόνια δημιούργησαν αυτή τη κολεκτίβα με στόχο να φτάσει σε κάθε άκρη της γης μέσα από περφόρμανς, αφίσες και κολλάζ το μήνυμα ότι η πατριαρχία σκοτώνει. Το μήνυμα ότι ο σεξισμός, η κακοποίηση και ο βιασμός έχουν τις ρίζες τους στη πατριαρχία. Ακόμα πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι ξεκίνησε η κυκλοφορία του πρώτου τους βιβλίου-μανιφέστου σε 52 χώρες και ο τίτλος του περιγράφει σε μόλις τέσσερις λέξεις το απόλυτο όνειρο: «Να Κάψουμε τον Φόβο». Ένα βιβλίο που αξίζει μία θέση στην βιβλιοθήκη όλων μας για πολλούς λόγους. Σε μία εποχή που ακόμη κάνουμε λόγο για τα αυτονόητα, ότι η γυναίκα δεν θα' πρεπε να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο σεξουαλικής εμπορευματοποίησης, ούτε να κακοποιείται στο εργασιακό και το οικογενειακό της περιβάλλον, αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα χτύπημα για όσους σκέφτονται ακόμα έτσι. Όπως περιγράφουν και οι ίδιες για το βιβλίο τους «Η τέχνη είναι το μετερίζι της πάλης και της αντίστασης που επιλέγουμε».

assn.jpg

Το βιβλίο όπως είπαμε υπογράφουν οι τρεις επικεφαλείς του κινήματος και η καθεμία επικεντρώνεται σε μία διαφορετική πτυχή της πατριαρχίας. Η Σίλβια Φεντερίτσι γράφει για το πώς συνδέεται η πατριαρχία με τον καπιταλισμό, η Judith Butler για το queer και gender performance, η Rita Segato μιλάει για την κρατική βία εναντίον των γυναικών. Μέχρι να φτάσει στα χέρια μας, ας μη ξεχνάμε πως:

«Και το σφάλμα δεν ήταν δικό μου,
Ούτε πού ήμουν, ούτε τι φορούσα
Ο Βιαστής Είσαι Εσύ».

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department