Skip to main content

BLOGS

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείς να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή» Ούμα Θέρμαν

Στα 53, έχει δώσει τις δικές της μάχες, όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους αλλά και με το παράδειγμά της



Μπορεί να έχει γράψει μέσα σου ως Μία Γουάλας να χορεύει με τον Τζον Τραβόλτα στο Pulp Fiction ή ως η ανελέητη και σκληρή εκδικήτρια Νύφη του Kill Bill και να την φέρνεις στον νου σου αιματοβαμμένη να κρατάει το φονικό σπαθί, αλλά η εντυπωσιακή ξανθιά με τη σουηδική καταγωγή είναι πολλά παραπάνω από άλλη μία μούσα του Ταραντίνο.

Η Ούμα Θέρμαν (Uma Karuna Thurman) γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1970 και είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο. Έχει υποδυθεί πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλές και διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, ανεξαρτήτως είδους, από ρομαντικές κωμωδίες και τραγωδίες έως και ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ταινίες δράσης. Έχοντας παίξει σε μικρούς ρόλους σε ταινίες όπως Επικίνδυνες Σχέσεις (Dangerous Liaisons, 1988) έγινε διεθνώς γνωστή το 1994, χάρη στη συμμετοχή της στην ταινία Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο για την οποία προτάθηκε για ένα Βραβείο Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο BAFTA. Κατά την δεκαετία του 1990 έπαιξε και σε πολλές άλλες ταινίες όπως στο Μπάτμαν & Ρόμπιν, Gattaca και Οι Άθλιοι.

Κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα για την συμμετοχή της στην τηλεοπτική μίνι σειρά Hysterical Blindness . Η επαγγελματική της καριέρα ανέκαμψε όταν ξανασυνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο για να υποδυθεί την πρωταγωνίστρια των δυο ταινιών Kill Bill, στις οποίες η ερμηνεία της επαινέθηκε πάρα πολύ.

Η Ούμα Θέρμαν γεννήθηκε στη Βοστόνη. Η μητέρα της ήταν μοντέλο από τη Σουηδία και ο πατέρας της Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με ειδίκευση στο Βουδισμό, γι' αυτό η Ούμα συναναστρεφόταν συχνά το Δαλάι Λάμα, ο οποίος ήταν καλός φίλος του πατέρα της. Ο πρώτος μεγάλος ρόλος της ήρθε στα δεκαοκτώ της χρόνια στην ταινία Επικίνδυνες Σχέσεις με τον Τζον Μάλκοβιτς και την Γκλεν Κλόουζ. Ο ρόλος όμως που την έκανε παγκοσμίως γνωστή ήταν αυτός της Μία Γουάλας στο Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο, για τον οποίο προτάθηκε για Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιτυχημένες ταινίες. Ο Κουέντιν Ταραντίνο τη θεωρεί μούσα του, γι' αυτό της εμπιστεύθηκε επίσης το ρόλο της Νύφης στις ταινίες Kill Bill Vol.1 και Kill Bill Vol.2.

Το 1990 η Θέρμαν παντρεύτηκε τον ηθοποιό Γκάρυ Όλντμαν και έζησαν μαζί για δύο χρόνια. Αρκετά χρόνια αργότερα, στα γυρίσματα της ταινίας Gattaca γνώρισε τον ηθοποιό Ίθαν Χοκ με τον οποίο παντρεύτηκε το 1998. Οι δύο τους απέκτησαν μία κόρη, τη Μάγια Ρέι και ένα γιο, τον Λέβον Ρόαν. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2004.

https://www.instagram.com/p/B0FO7R1lQqr/

Ως παιδί όμως, η Uma Thurman τύχαινε συχνά να δέχεται πειράγματα για το ύψος της, για το βάρος της, για να έχει μεγάλα πόδια ή τις γωνίες του προσώπου της, και της έλεγαν επανειλημμένα ότι χρειάζεται δουλειά στη μύτη. Δεν θα νομίζατε ότι μια τέτοια πανέμορφη ηθοποιός έπρεπε να το αντέξει, ενώ παλεύει με τη δυσμορφία του σώματος και τη δική της εσωστρεφή φύση.

Ωστόσο, η Uma Thurman είναι μια έμπνευση για όλους μας. Ασχολείται με αμέτρητες φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές αιτίες, εμπλουτίζοντας τη ζωή παιδιών στην Αφρική που γεννιούνται σε συνθήκες φτώχειας. Υποστηρίζει επίσης την ηθική μεταχείριση των ζώων και μάλιστα ταξίδεψε στη Νότια Αφρική για να βοηθήσει και να μετεγκαταστήσει τα απειλούμενα είδη μαύρου ρινοκέρου.

Σήμερα με αφορμή τα γενέθλιά της θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές της φράσεις από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις δύναμη:

«Πέρασα τα πρώτα δεκατέσσερα χρόνια της ζωής μου πεπεισμένη ότι η εμφάνισή μου ήταν απαίσια. Η εφηβεία είναι επώδυνη για όλους, το ξέρω, αλλά η δική μου ήταν πολύ περίεργη».

 

«Αλλά νομίζω ότι είναι πάντα δύσκολο να έχουμε υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σας ή οποιονδήποτε άλλο».

 

«Ήμουν πιο παρανοϊκή κάποτε και είχα πολύ άγχος, ανησυχούσα συνεχώς για το Σχέδιο Β. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα».

«Λατρεύω και απολαμβάνω να είμαι μητέρα. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε ποτέ».

 

«Έμαθα ότι κάθε εργαζόμενη μαμά είναι σούπερ γυναίκα».

 

«Και επίσης νομίζω ότι ως γυναίκα, μας μαθαίνουν να είμαστε αμυντικές σε όλη μας τη ζωή. Μας μαθαίνου να μην είμαστε επιθετικές».

«Έπρεπε να πάω σε έναν καθρέφτη και να το κοιτάξω. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου στο κεφάλι μου. Δεν είχα εικόνα για το πώς φαινόμουν πέρα ​​από μια φιγούρα. Δεν ήμουν κακός άνθρωπος ως παιδί ή χαζή, αλλά πρέπει να ειπωθεί κάτι που να δικαιολογεί τον αποκλεισμό μου».

 

«Προσπαθούσα να αποδράσω από την παιδική μου ηλικία. Πάντα ήθελα να μεγαλώσω».

 

«Δεν ήμουν ιδιαίτερα φωτεινή, δεν ήμουν πολύ αθλητική, ήμουν λίγο ψηλή, περίεργη, αστεία, φαινόμουν πολύ παράξενη ως παιδί».

«Αγαπώ ακόμα τους ανθρώπους που έχω αγαπήσει, ακόμα κι αν περάσω τον δρόμο απέναντι για να τους αποφύγω».

 

«Η πλήξη είναι ένα μεγάλο κίνητρο».

 

«Ξέρεις τι είναι πραγματικά τολμηρό για μένα; Είναι ίσως πολύ πιο απλό: η προθυμία να σηκωθείτε και να το δοκιμάσετε ξανά. Δεν πρόκειται για το αν πέφτετε ή όχι, είναι το πώς φτιάχνετε αντίγραφα ασφαλείας. Και έχω πάρει αρκετές πτώσεις, εγώ».

 

«Νομίζω ότι αυτό που είναι υπέροχο στη ζωή είναι ότι αποκτούμε προοπτική καθώς αναλαμβάνουμε διαφορετικούς ρόλους που ανοίγουν το μυαλό και την καρδιά».

«Είναι τεχνικά μια αποτυχία το να μην προσπαθείτε».

 

«Η τόλμη του να βρίσκεις το κουράγιο σου είναι ένας καθημερινός διαλογισμός που μέσω της αναπνοής ελέγχεις τη δύναμή σου»  

 

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείτε να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή».

 

«Ακολουθεί συνήθως η αλλαγή ύστερα από κάποιο είδος μετατόπισης».

https://www.instagram.com/p/B196e0WlgPN/

«Μου πήρε πολύ χρόνο να μάθω να αποδέχομαι τους κινδύνους και να είμαι πρόθυμη να το δοκιμάσω ξανά και ξανά».

 

«Η ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας είναι καλή αφορμή για να προσγειώσεις τον εαυτό σου και επίσης να αισθανθείς κάποια ελπίδα ότι υπάρχει πρόοδος».

 

«Σίγουρα ξέρω ότι έχω ευλογηθεί με πολύ περισσότερη ενσυναίσθηση από ποτέ που νόμιζα ότι ήξερα πώς ένιωθα για άλλους ανθρώπους».

 

«Η συζήτηση για την ισότητα στο δικαίωμα του γάμου θα μας φαίνεται μια μέρα τόσο αστεία και σοκαριστική όσο το γεγονός ότι η Rosa Parks έπρεπε να σηκωθεί και να πάει στο πίσω μέρος του λεωφορείου».

 

(Cover photo: Peter Lindbergh @peterlindbergh for GQ Germany's Fall/Winter 2019's cover story)

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»