Skip to main content

BLOGS

She’s gone: Mια έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών έρχεται στην Αθήνα

Στην έκθεση, η οποία αποτελεί μια ηχηρή διαμαρτυρία για το όλο και διογκούμενο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, εκτίθενται μεταξύ άλλων και ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη



Μια έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών έρχεται στην Αθήνα και αποτελεί μια ηχηρή διαμαρτυρία για το όλο και διογκούμενο φαινόμενο των γυναικοκτονιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα τζιν παντελόνι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα και πολλά ακόμη ρούχα που φορούσαν γυναίκες από όλον τον κόσμο τη στιγμή που δολοφονήθηκαν, πρόκειται να εκτεθούν και στην Αθήνα.

Την έκθεση «She’s gone» («Για ένα αδειανό πουκάμισο») διοργανώνουν η ισραηλινή Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο επίσης ισραηλινός Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής. Στην Ελλάδα πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ αυτή θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Κακογιάννη, σε συνδιοργάνωση με την πρεσβεία του Ισραήλ. Η έκθεση τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης θα βρεθεί και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε το Πανελλήνιο το 2018.

Τα ρούχα λειτουργούν ως σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών, που είχαν νόημα, ελπίδα και όνειρα και που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Μέσα τους κρατούν ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες όπως εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ως ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του «She’s gone» να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.