Skip to main content

BLOGS

«Έχω μάθει με τα χρόνια πως η ελευθερία είναι απλώς η άλλη όψη της πειθαρχίας» Jake Gyllenhaal

Στα 42 του, ο Jake Gyllenhaal γίνεται πιο ώριμος και όλο και πιο γοητευτικός



Έκανε αίσθηση στο Brokeback Mountain, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Γοητευτικός, ταλαντούχος, ξεχωρίζει για τις επιλογές της καριέρας του αλλά και τη στάση ζωής του. Ο Τζέικομπ Μπέντζαμιν «Τζέικ» Τζίλενχαλ (Jacob Benjamin “Jake” Gyllenhaal) γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1980 κι είναι Αμερικανός ηθοποιός. Είναι ο γιος του σκηνοθέτη Στέφεν Τζίλενχαλ και της σεναριογράφου Ναόμι Φόνερ. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ άρχισε να παίζει σε ταινίες στην ηλικία των δέκα. Εμφανίστηκε σε τελείως αντίθετους ρόλους όπως είναι ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος στο October Sky (1999) και στο Donnie Darko (2001) που ακολούθησε λίγο μετά. Σε αυτήν την ταινία παριστάνει έναν ψυχολογικά διαταραγμένο έφηβο και έπαιξε με την αδερφή του Μάγκι Τζίλενχαλ. Επίσης έπαιξε στο blockbuster The Day After Tomorrow (2004) έναν μαθητή που παγιδεύεται σε μια παγκόσμια καταστροφή με τον πατέρα του Ντένις Κουέιντ. Στη συνέχεια έπαιξε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο ως έναν εξοργισμένο πεζοναύτη στο Σύρριζα (Jarhead, 2005). Την ίδια χρονιά προτάθηκε για όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου ως «Τζακ Τουίστ» στην ταινία Το μυστικό του Brokeback Mountain μαζί με τον Χιθ Λέτζερ.

Ο Τζίλενχαλ είναι πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος. Εμφανίστηκε στην διαφήμιση "Rock the vote" και προώθησε περιβαλλοντικούς σκοπούς. Γενικότερα, παίρνει μέρος σε πολλές εκστρατείες και έχει θεαθεί να βοηθά ανθρώπους με ανάγκη, πολλές φορές.

Το Δεκέμβριο του 2006 ο Τζίλενχαλ και η αδερφή του Μάγκι ξέφυγαν από μια φωτιά που κατέστρεψε το Manka's, ένα διάσημο θέρετρο στο οποίο έκαναν διακοπές εκείνη την εποχή. Η ανιψιά του Τζίλενχαλ, Ραμόνα, γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2006. Ο ίδιος είναι νονός της Ματίλντα Ρόουζ Λέτζερ (γεννημένη τον Οκτώβριο 28, 2005), κόρη του Χιθ Λέτζερ και της Μισέλ Γουίλιαμς, συμπρωταγωνιστές του στο Brokeback Mountain.

https://www.instagram.com/p/CXqjVAVI0pa/

Ο Τζίλενχαλ έβγαινε με την ηθοποιό Κίρστεν Ντανστ την οποία γνώρισε μέσο της αδερφής του, και ήταν μαζί για περίπου δύο χρόνια. Στην συνέχεια έβγαινε με την συμπρωταγωνίστριά του απο την ταινία Rendition Ρις Γουίδερσπουν. Η σχέση τους κράτησε από τις αρχές του 2007 μέχρι τα τέλη του 2009. Έβγαιναν συχνά φήμες ότι χώριζαν και εκείνοι συνέχιζαν να τις αρνούνται αλλά τελικά μετά από λίγο καιρό επισημοποίησαν τον χωρισμό τους.

Το αγαπημένο του βιβλίο είναι το "To kill a Mockinbird" και ονόμασε ένα από τα δύο του σκυλιά με το όνομα του χαρακτήρα από αυτό το βιβλίο (Boo). Το 2010 είχε σχέση με την νεαρή τραγουδίστρια την κάντρι μουσικής Τέιλορ Σουίφτ.

Με αφορμή τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές χαρακτηριστικές του φράσεις:

«Κάθε ταξίδι αρχίζει με τον φόβο».

 

«Οι τρελοί άνθρωποι δεν καθίσουν να αναρωτιούνται αν τα έχουν χαμένα».

 

«Μην ακούτε τι λέει κανείς εκτός από τους ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν. Εάν είναι αυτό που θέλετε να κάνετε και είναι μέσα σας, συνεχίστε να συνεχίζετε να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας».

 

«Δεν νομίζω πάντα ότι είναι απαραίτητο για κάποιον να είναι ωραίος όλη την ώρα».

 https://www.instagram.com/p/CXqc4uyM2HQ/

«Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί ένα κόκκινο χαλί είναι κόκκινο. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε χρώμα».

 

Όταν έχεις πολλές ευκαιρίες, τις οποίες είμαι ευλογημένος που είχα από την άποψη της δουλειάς μου, αποκτάς τη συνήθεια να μη δίνεις προσοχή σε ορισμένες ιδιαιτερότητες».

 

«Νομίζω ότι η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Νομίζω ότι η δική μας οικογένεια είναι το πιο περίπλοκο πράγμα στον κόσμο, και νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο».

 

«Ελπίζω να είμαι πνευματικό άτομο. Προσπαθώ να είμαι πνευματικός άνθρωπος».

 

«Σκέφτομαι συχνά σε τι κόσμο ζω. Κι αναρωτιέμαι ότι οι ταινίες πρέπει να έχουν κάτι να πουν. Αλλιώς γιατί να κάνετε μια ταινία αν δεν έχετε κάτι να πείτε; Για ποιο λόγο; Το κάνεις μόνο επειδή θέλεις να κάνεις πολλά χρήματα;»

 https://www.instagram.com/p/CVS7uXfAnmm/

«Νομίζω ότι όλο και περισσότερο υπάρχει μια αίσθηση ότι οι καλύτερες παραστάσεις που μπορώ να δώσω είναι αυτές που είναι οι πιο αληθινές για το ποιος είμαι. Όσο περαιτέρω απομακρύνομαι από το ποιος είμαι, τόσο το χειρότερο είναι».

 

«Έχω μάθει με τα χρόνια πως η ελευθερία είναι απλώς η άλλη όψη της πειθαρχίας».

 

«Θέλω, συνολικά, να έχω εμπιστοσύνη στο ότι ξέρω τι είναι σωστό. Έχουν υπάρξει πολλές φορές που δεν ήμουν σίγουρος».

 

«Έχω έναν υπερδραστήριο εγκέφαλο, και ως αποτέλεσμα αυτού, μπορώ πραγματικά να ανατινάξω το μυαλό μου στις σκέψεις. Έτσι μου αρέσει να προσπαθώ να το ασκήσω στο σημείο της εξάντλησης».

 https://www.instagram.com/p/CU0ejOoMxpF/

«Πραγματικά, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, μου αρέσει να έχω μια καλή στιγμή και να μην παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά».

 

«Ακόμη και ως ηθοποιός, σκέφτομαι ως αφηγητής. Οι γονείς μου μας έμαθαν να εξετάζουμε το σενάριο».

 

«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να προσεγγίσετε οποιοδήποτε κομμάτι τέχνης με όρια ή κανόνες. Νομίζω ότι ο σεβασμός είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, αλλά νομίζω επίσης τι ανακαλύπτουμε στο δρόμο τι είναι πραγματικά σημαντικό.

 

«Το ρομάντζο είναι σημαντικό, αλλά το να έχετε έναν φίλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως καθρέφτη, ο οποίος μπορεί να σας δώσει μια αντικειμενική απάντηση, αυτό είναι που είναι πραγματικά σημαντικό».

 

«Μου αρέσει η ιδέα του τυχοδιωκτικού πνεύματος. Νομίζω ότι αυτό είναι που ψάχνει ένας άνθρωπος για να βρει, με κάποιον τρόπο».

 

Cover photo: Peter Lindberg

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός