Skip to main content

BLOGS

Γυναίκες «διαβασμένες» ποτέ ηττημένες – τι διαβάζουμε στις 8/3 (κι όχι μόνο)

Για να μη σε πιάσουν αδιάβαστη, αλλά και για να έχεις δυνατό λόγο και άποψη


Αγγελική Λάλου

Δέκα βιβλία για πριν και μετά την Ημέρα της Γυναίκας… για να φτάσει κάποια στιγμή που δεν θα χρειαζόμαστε παγκόσμιες ημέρες για να διεκδικούμε τα αυτονόητα…

Women Who Ruled: History's 50 Most Remarkable Women, Claudia Gold

«Γυναίκες-δηλητήριο», «πόρνες», «μάγισσες» και «δολοφόνοι» - ή έτσι ισχυρίστηκαν οι εχθροί τους. Από τη βασίλισσα Νεφερτίτη της Αιγύπτου, στην κακιά Catherine de Medici και την ιπτάμενη μοίρα της, στην Αγγλία «Gloriana» Ελισάβετ Α, και το σύγχρονο φαινόμενο των γυναικών πρωθυπουργών - Golda Meir, Indira Gandhi, Margaret Thatcher και Benazir Bhutto - η Claudia Gold κοιτάζει τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια ιστορίας για να εξετάσει τις ζωές πενήντα από τους πιο εξαιρετικούς ηγεμόνες του κόσμου – όλες τους γυναίκες.

Κάθε βιογραφικό προφίλ θέτει το θέμα του ξεκάθαρα στην κουλτούρα και το πλαίσιο της εποχής του, επιτρέποντας στη συγγραφέα όχι μόνο να αφηγηθεί τις ιστορίες αυτών των 50 εκπληκτικών γυναικών, αλλά και να προσφέρει μια συναρπαστική και κατατοπιστική εναλλακτική κοινωνική ιστορία.

women_a

Women Who Ruled: History's 50 Most Remarkable Women - Book Odyssey

100 Women | 100 Styles: The Women Who Changed the Way We Look (fashion book, fashion history, design), Tamsin Blanchard

Μια ανθολογία εμβληματικών γυναικών, οι ευαισθησίες τους στη μόδα και μια άπειρη πηγή έμπνευσης. Μούσες τρόπου ζωής, στιλ, πνεύματος και αυτοπεποίθησης ενώνονται σε αυτή τη γυαλιστερή συλλογή των γυναικείων icons που χρησιμοποιούν το προσωπικό τους στιλ και επιρροή για να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισης και ντυσίματος. Από το προφανές έως το εξωφρενικό, από τη Φρίντα Κάλο έως την Κάρα Ντελεβίν, το 100 Women • Το 100 Styles παρουσιάζει τις προσωπικότητες κάθε γυναίκας, δείχνοντας τι της έκανε ποιες είναι και πώς μπορούν να σας εμπνεύσουν. Το τέλειο βιβλίο για δυνατές γυναίκες και λάτρεις της μόδας.

woman_b

100 Women * 100 Styles: The Women Who Changed the Way We Look - Book Odyssey

Women's Work: Stories from Pioneering Women Shaping Our Workforce, Chris Crisman

Σήμερα, τα νεαρά κορίτσια λένε ότι μπορούν να κάνουν —και να γίνουν— ό,τι θέλουν όταν μεγαλώσουν. Ωστόσο, οι μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο, είτε στην αίθουσα συνεδριάσεων είτε στην αυλή, δεν έχουν συζητηθεί και εξεταστεί ποτέ περισσότερο δημόσια. Με το Women's Work, η Crisman συνδυάζει τη βραβευμένη, εντυπωσιακή φωτογραφία πορτραίτου γυναικών στη δουλειά με συγκλονιστικές, δυνατές συνεντεύξεις: γυναίκες που έχουν χαράξει μοναδικές θέσεις για τον εαυτό τους σε ένα εργατικό δυναμικό που συχνά κυριαρχείται από άνδρες. Μέσα από τις ιστορίες τους, δεν βλέπουμε μόνο τις λεπτομέρειες της καθημερινής τους δουλειάς, αλλά και τις συναισθηματικές και σωματικές εργασίες των επαγγελμάτων που αγαπούν. Το Women’s Work είναι ένα απαραίτητο στιγμιότυπο του πόσο μακριά έχουμε φτάσει και πού θα βαδίσουμε στη συνέχεια—οι ιστορίες τους αποτελούν έμπνευση καθώς και έκκληση για δράση για τις μελλοντικές γενιές γυναικών στην εργασία. Σε αυτήν την εκπληκτική συλλογή, η βραβευμένη φωτογράφος Chris Crisman καταγράφει τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν στην εργασία σε τομείς που θεωρούνταν από καιρό ως επαρχίες των ανδρών - με συνοδευτικές συνεντεύξεις για το πώς αυτές οι εμπνευσμένες γυναίκες άνοιγαν πάντα τους δικούς τους δρόμους.

woman_c

Women's Work: Stories from Pioneering Women Shaping Our Workforce - Book Odyssey

100 Nasty Women of History: Brilliant, badass and completely fearless women everyone should know, Hannah Jewell

«Ζωτική ανάγνωση» «Επειδή οι 100 Nasty Women είναι τόσο ευανάγνωστες και πνευματώδεις, δεν περίμενα ότι θα ήταν το σημαντικό βιβλίο που θα άλλαζε τη ζωή μου» «Καυστικό και πνευματώδες, γελάς πολύ». «Ένα διασκεδαστικό, ξεκαρδιστικό ανάγνωσμα που θα γίνει μια φανταστική προσθήκη στη φεμινιστική βιβλιοθήκη και τις ιστορικές σας γνώσεις». Αυτές είναι οι γυναίκες που θεωρήθηκαν πολύ άσχημες για την εποχή τους - πολύ άσχημες για να τις αναγνωρίσουν, πολύ άσχημες για να πληρωθούν για τη δουλειά τους και μερικές φορές πολύ άσχημες για να τους επιτραπεί να ζήσουν.

women_d

100 Nasty Women of History: Brilliant, badass and completely fearless women everyone should know - Book Odyssey

The Women Who Shaped Politics: Empowering stories of women who have shifted the political landscape, Sophy Ridge 

Από βασίλισσες μέχρι συγγραφείς και από μαχήτριες κοινωνικών αγώνων μέχρι σουφραζέτες, η Sophy Ridge αφηγείται την ιστορία εκείνων που έβαλαν τη ζωή τους στη γραμμή για ίσα δικαιώματα και εκείνων που ήταν οι πρώτες που πάτησαν το πόδι τους μέσα στα κέντρα της εξουσίας, συγκεντρώνοντας ιστορίες που μπορεί να κανείς να σκεφτεί, ξέρετε, και ιστορίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα για να αποκαλύψουν την αλήθεια για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο Westminster.

Αυτό το βιβλίο είναι μια γιορτή για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες έχουν διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο της Μ. Βρετανίας. Το βιβλίο, επίσης, το σημαντικότερο, ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κυβέρνηση σήμερα, λέγοντάς μας τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες που εργάζονται στην πολιτική πολεμούν τον σεξισμό που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

women_e

The Women Who Shaped Politics: Empowering stories of women who have shifted the political landscape - Book Odyssey

It’s up to the Women, Eleanor Roosevelt

Η Eleanor Roosevelt δεν ήθελε ποτέ ο σύζυγός της να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Όταν κέρδισε, εκείνη... πήγε σε εθνική περιοδεία για να κινητοποιήσει τις γυναίκες. Έγραφε μια κανονική στήλη εφημερίδας. Έγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και των πολιτικών δικαιωμάτων Και αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο.

«Οι γυναίκες, είτε διακριτικά είτε θορυβωδώς, ήταν πάντα μια τεράστια δύναμη στο πεπρωμένο του κόσμου», έγραψε η Eleanor Roosevelt στο It's Up to the Women, το βιβλίο της με συμβουλές προς τις γυναίκες όλων των ηλικιών για κάθε πτυχή της ζωής. Γράφτηκε στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης, κάλεσε ιδιαίτερα τις γυναίκες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί -- μειώνοντας το κόστος όπου χρειάζεται, δαπανώντας λογικά και αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη για τη διατήρηση της οικονομίας.

women_f

It's up to the Women - Book Odyssey

Women, Art, and Society, Whitney Chadwick

Η αναγνωρισμένη best-seller μελέτη της ιστορικού τέχνης Whitney Chadwick αμφισβητεί την υπόθεση ότι οι μεγάλες γυναίκες καλλιτέχνες αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα που «υπερέβαιναν» το φύλο τους για να δημιουργήσουν μεγάλα έργα τέχνης. Παρόλο που παρουσιάζει μερικές από τις πολλές γυναίκες από τον Μεσαίωνα των οποίων η συμβολή στην οπτική κουλτούρα συχνά παραμελείται, η έρευνα της Chadwick επανεξετάζει τα ίδια τα έργα και τους τρόπους με τους οποίους θεωρούνται περιθωριακά, συχνά σε άμεση αναφορά στο φύλο. Στη συζήτησή της για τον φεμινισμό και την επιρροή του σε μια τέτοια επανεκτίμηση, θίγει επίσης τα στενά συνδεδεμένα ζητήματα της εθνότητας, της τάξης και της σεξουαλικότητας.

women_g

Women, Art, and Society - Book Odyssey

Last Word’s Uncommon Women, Celia Hayley

Το Last Word είναι η δημοφιλής σειρά του BBC Radio 4 που μεταδίδεται εβδομαδιαία, με τις ζωές πολλών διάσημων ανθρώπων που πέθαναν πρόσφατα. Περισσότερο από τα τυπικά μοιρολόγια, οι ζωές συνοψίζονται με αφήγηση και περιλαμβάνουν συνεντεύξεις με μερικούς από αυτούς που τις γνώριζαν. Το πρόγραμμα μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 2006 και αυτή η συναρπαστική ανθολογία μνημονεύει τις αξιοσημείωτες και αποκαλυπτικές ζωές 80 γυναικών που φωτίζουν, εμπνέουν ή συγκινούν. Τα ονόματά τους μπορεί να μην είναι πάντα γνωστά, αλλά η ζωή τους είχε αντίκτυπο στον κόσμο και άνοιξαν νέους δρόμους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

women_h

Last Word's Uncommon Women - Book Odyssey

Women’s Bodies in Psychoanalysis, Rosemary M Balsam

Στο Women's Bodies in Psychoanalysis, η Rosemary Balsam υποστηρίζει ότι η επανάληψη των θεωρητικών βημάτων πίσω στις ιδιότητες του βιολογικού σώματος είναι γόνιμη στην αναζήτηση των ενδείξεων της νοητικής μας ανάπτυξης. Δείχνει ότι το γυναικείο βιολογικό σώμα, σε παραλλαγές γυναικείου φύλου και σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένου του «εξαφανισμένου σώματος της εγκύου», έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό σε προηγούμενες μελέτες. Είναι το πώς υφαίνουμε αυτές τις εικόνες του σώματος στην καθημερινή μας ζωή που ενημερώνει το έμφυλο μοτίβο μας. Αυτές οι λεπτομέρειες σχετικά με το να είσαι γυναίκα απελευθερώνουν τις μελέτες φύλου στη μεταμοντέρνα εποχή για να σκεφτούν τη συμβολή του σώματος στο φύλο – αντί να συνεχίσουν τη γνωστή μεταμοντέρνα τάση να αποκηρύσσεται η βιολογία και να διαιωνίζεται το χάσμα μεταξύ σωματικού και νοητικού.

women_j

Women's Bodies in Psychoanalysis - Book Odyssey

The Virago Book Of Women Travellers, Mary Morris

Μερικές από τις εξαιρετικές γυναίκες των οποίων τα γραπτά περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή είναι παρατηρητές του κόσμου στον οποίο περιπλανώνται. Η πεζογραφία τους πλούσια σε περιγραφή, αξιόλογη στη λεπτομέρεια. Η Mary McCarthy μεταφέρει τη ζωτικότητα της Φλωρεντίας, ενώ το δοκίμιο της Willa Cather για τη Lavandou προϊδεάζει για τις περιγραφές της για τη γαλλική ύπαιθρο σε μεταγενέστερα μυθιστορήματα. Άλλες συμμετέχουν πιο ενεργά στην κουλτούρα που επισκέπτονται, όπως η Leila Philip, καθώς μαζεύει ρύζι με τις γυναίκες της Ιαπωνίας, ή η Emily Carr, καθώς κερδίζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη της γυναίκας αρχηγού ενός ινδιάνικου χωριού στον Βόρειο Καναδά. Είτε πρόκειται για περιέργεια για τον κόσμο, για δίψα για περιπέτεια είτε για απόδραση από την προσωπική τραγωδία, όλες αυτές οι γυναίκες είναι ενωμένες στο ότι προσέγγισαν τα ταξίδια τους με εξυπνάδα, ευφυΐα, συμπόνια και ενσυναίσθηση για τις ζωές όσων συνάντησαν στην πορεία.

women_k

The Virago Book Of Women Travellers. - Book Odyssey

Γυναίκες στην κορυφή (του ραφιού) – τι διαβάζουμε στις 8/3 (κι όχι μόνο) - Book Odyssey

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει την Emma Stone με φόντο τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά [ΦΩΤΟ]

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και η κινηματογραφική του μούσα ταξίδεψαν στην Αθήνα για να «συνθέσουν» ένα σουρεαλιστικό οπτικό παραμύθι, για τις ανάγκες του Art Issue του περιοδικού W. 

BLOGS

Οι θρυλικοί Massive Attack στο Release Athens 2024

Η αγαπημένη μπάντα από το Bristol και πρωτοπόροι του trip hop έρχονται στην Ελλάδα στις 17 Ιουλίου.

BLOGS

The Garfield Movie: Το πρώτο trailer της ταινίας με τον Chris Pratt είναι εδώ για να μας βάλει στο κλίμα

Η Sony Pictures φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη έναν πολύ αγαπημένο χαρακτήρα.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου

Ξεπεράστε τα διλήμματα που ανακόπτουν την ανοδική σας πορεία

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Beyoncé κυκλοφορεί το ολοκαίνουριο κομμάτι της, “My House”

Η πρώτη μουσική της δουλειά μετά το Renaissance είναι γεγονός. 

CELEBS

Ιωάννα Τούνη: Το νέο της μαγαζί στην Αθήνα

Πού θα βρίσκεται το νέο της κατάστημα ρούχων