Skip to main content

BLOGS

O έρωτας περνάει μέσα από τις σελίδες

Διαλέξαμε βιβλία που θα ανεβάσουν την ερωτική σας διάθεση και το πάθος!



Σύμφωνα με την επιστήμη της φιλολογίας και την ιστορία της λογοτεχνίας, ερωτική είναι η λογοτεχνία που περιλαμβάνει φανταστικές και πραγματικές ιστορίες και αφηγήσεις του έρωτα (παθιασμένες, ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις) που προορίζονται να προκαλέσουν παρόμοια συναισθήματα στους αναγνώστες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την σεξουαλική, η οποία επικεντρώνεται πιο συγκεκριμένα στα σεξουαλικά συναισθήματα και την πράξη του έρωτα. Άλλα κοινά στοιχεία είναι η σάτιρα και η κοινωνική κριτική. Μεγάλο μέρος της ερωτικής λογοτεχνίας διαθέτει ερωτική τέχνη, εικονογραφώντας το κείμενο.

Αν και υπήρχε πάντα η πολιτιστική αποδοκιμασία της ερωτικής λογοτεχνίας, η κυκλοφορία της δεν θεωρούνταν σημαντικό πρόβλημα πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας, καθώς το κόστος παραγωγής μεμονωμένων χειρογράφων περιόριζε τη διανομή σε μια πολύ μικρή ομάδα πλούσιων και εγγράμματων αναγνωστών. Η εφεύρεση της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, έφερε μαζί της τόσο μια μεγαλύτερη αγορά όσο και αυξανόμενους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της λογοκρισίας και των νομικών περιορισμών στη δημοσίευση για λόγους αισχρότητας. Εξαιτίας αυτού, μεγάλο μέρος της παραγωγής αυτού του τύπου υλικού έχει γίνει λαθραία.

Στις μέρες μας ωστόσο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και υπάρχει μια ποικιλία βιβλίων ερωτικής λογοτεχνίας, σε όλες τις αποχρώσεις της, που μπορεί να καλύψει τα πιο απαιτητικά γούστα και να συνδυάζει τόσο τη λογοτεχνική απόλαυση όσο και την ερωτική διέγερση ή ευχαρίστηση.

Μια που έρχεται άνοιξη αλλά επειδή οι συνθήκες της επικαιρότητας δεν ευνοούν και πολύ τον έρωτα, είπαμε να βάλουμε ένα χεράκι και να προτείνουμε μερικά βιβλία που θα σας βάλουν σε πιο φλογερό, ερωτικό και παθιασμένο mood!

Αν είστε χωρίς σύντροφο, ένα βιβλίο παραμένει η καλύτερη παρέα, αλλά μπορεί να σας βάλει και σε διάθεση να βγείτε λίγο προς τα έξω. Αν είστε σε σχέση, δοκιμάστε να διαβάσετε μαζί το ερωτικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα, δείτε το σαν παιχνίδι ή σαν άσκηση που θα σας φέρει πιο κοντά, ακόμα κι αν αφήσετε το βιβλίο (για λίγο) στη μέση…

 eniamisi

9 ½ Εβδομάδες - Elizabeth McNeill

Έκανε πάταγο όταν πρωτοβγήκε η ταινία, τώρα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Floral. Οι Εννιάμισι Εβδομάδες είναι μια αληθινή ιστορία τόσο ασυνήθιστη, τόσο παθιασμένη και τόσο ακραία στην ψυχολογία και τη σεξουαλικότητά της που θα σας κόψει την ανάσα.

Η Elizabeth McNeill ήταν στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας όταν ξεκίνησε μια σχέση με έναν άντρα που γνώρισε τυχαία. Ο σεξουαλικός τους ενθουσιασμός εξαρτιόταν από ένα μοτίβο κυριαρχίας και ταπείνωσης, και καθώς η σχέση τους προχωρούσε, έπαιξαν όλο και πιο επικίνδυνες και περίτεχνες παραλλαγές αυτού του μοτίβου σαδομαζοχισμού. Στο τέλος, η Ελισάβετ είχε παραιτηθεί από κάθε έλεγχο του σώματός της -- και του μυαλού της.

Οι Εκδόσεις Floral Books εκδίδουν εκ νέου το λογοτεχνικό έργο Elizabeth McNeill που με τη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη ενέπνευσε και χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά.
Οι πιο μύχιοι φόβοι μεγαλώνουν μαζί με το ενδιαφέρον και τη διέγερσή μας καθώς η ηρωίδα περιγράφει ατάραχα και ένα προς ένα τα στάδια που απογειώνουν την ερωτική της ζωή. Τη δεύτερη φορά με τον εραστή της, εκείνος τη ρωτά αν μπορεί να της δέσει τα μάτια. Την τρίτη τη φέρνει στα πρόθυρα του οργασμού και την κάνει να εκλιπαρεί ζητώντας κι άλλο. Την επόμενη χρησιμοποιεί το ίδιο μαντίλι για να της δέσει τους καρπούς. Λίγο νωρίτερα, το ίδιο πρωί, είχε στείλει στο γραφείο της δεκατρία τριαντάφυλλα. Και όσο το ειδύλλιο αναπτύσσεται εμείς παρασυρόμαστε ολοκληρωτικά, όπως και η συγγραφέας, κι αναρωτιόμαστε μέχρι πού θα φτάσει η ιστορία της και πόσα ακόμη σκοπεύει να μας αποκαλύψει…

Με μια δροσερή αποστασιοποίηση που κάνει τις εμπειρίες και τις αισθήσεις που περιγράφει ακόμη πιο τρομακτικές στην έντασή τους, η Elizabeth McNeill ξετυλίγει επιδέξια την ιστορία της και σας προσκαλεί στον μαγευτικό και επικίνδυνο κόσμο των Εννιάμισι Εβδομάδων -- έναν κόσμο που δεν θα ξεχάσετε σύντομα.

9 ½ Εβδομάδες - Book Odyssey

 peninta

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι - E. L. James, μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη

Από παιδί η E L James ονειρευόταν να γράφει ιστορίες που οι αναγνώστες θα ερωτεύονταν. Με τις Πενήντα αποχρώσεις του γκρι, το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας που έμελλε εν μιά νυκτί να γίνει παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, το όνειρό της πραγματοποιήθηκε. Η τριλογία των Πενήντα αποχρώσεων του γκρι έχει πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως κι έχει μεταφραστεί σε 52 γλώσσες. Το 2015 κυκλοφόρησε στην Αγγλία τo τέταρτο βιβλίο της, με τίτλο Γκρέυ, Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν, το οποίο κατέρριψε τα ρεκόρ πωλήσεων και των προηγούμενων βιβλίων της. Ακολούθησαν το 2017 οι Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν, το 2019 ο Κύριος και το 2021 η Απελευθέρωση. Τα βιβλία της E L James κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι - Book Odyssey

 callme

Call Me by Your Name – Να με φωνάζεις με το όνομά μου του Andre Aciman, μετάφραση: Νίκος Μάντης, εκδ. Μεταίχμιο

Το Call Me by Your Name του Andre Aciman είναι η ιστορία ενός ξαφνικού και ισχυρού ρομαντισμού που ανθίζει μεταξύ ενός έφηβου αγοριού και ενός καλοκαιρινού καλεσμένου στην έπαυλη των γονιών του δίπλα στον βράχο στην ιταλική Ριβιέρα. Καθένας είναι απροετοίμαστος για τις συνέπειες της έλξης του, όταν, κατά τη διάρκεια των ανήσυχων καλοκαιρινών εβδομάδων, ακατάπαυστα ρεύματα εμμονής, γοητείας και επιθυμίας εντείνουν το πάθος τους και δοκιμάζουν το φορτισμένο έδαφος μεταξύ τους. Απερίσκεπτα, οι δυο τους πλησιάζουν προς το ένα πράγμα που φοβούνται ότι μπορεί να μην ξαναβρούν ποτέ ξανά: την απόλυτη οικειότητα. Είναι ένα στιγμιαίο κλασικό και μια από τις μεγάλες ιστορίες αγάπης της εποχής μας.

Αν υπάρχει πόνος, φύλαξέ τον, κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις. Ξεριζώνουμε τόσα πολλά από τους εαυτούς μας για να γιατρευτούμε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει, που μέχρι τα τριάντα έχουμε ξοφλήσει. Αλλά πόσο κρίμα να μην αφήνεσαι να νιώσεις, μόνο και μόνο για να μη νιώσεις τίποτα!
Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80.
Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.
Στο βιβλίο βασίστηκε η οµότιτλη ταινία µε πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet που απέσπασε Όσκαρ διασκευασµένου σεναρίου.

Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου - Book Odyssey

Call Me By Your Name - Book Odyssey

 normalpeople

Normal people, Κανονικοί άνθρωποι - Σάλλυ Ρούνεϊ, μετάφραση Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη

«Ήθελε απλώς να είναι κανονικός άνθρωπος, να κρύβει ό,τι από τον εαυτό του του φαινόταν ντροπιαστικό και μπερδεμένο». Ο Κόννελ και η Μαριάν είναι συμμαθητές και μεγαλώνουν στην ίδια μικρή πόλη στην Ιρλανδία, οι ομοιότητές τους όμως τελειώνουν εδώ. Η Μαριάν μένει με την οικογένειά της σε μια έπαυλη, ενώ η μητέρα του Κόννελ είναι η καθαρίστριά τους.

O Κόννελ είναι δημοφιλής και τον συμπαθούν όλοι στο σχολείο, η Μαριάν δεν έχει φίλους. Μια μέρα όμως, ξεκινούν οι δυο τους μια αμήχανη κουβέντα και η ζωή τους αλλάζει.

Έναν χρόνο αργότερα είναι φοιτητές στο Δουβλίνο. Η Μαριάν έχει γίνει κοινωνική, σε αντίθεση με τον Κόννελ που, ντροπαλός τώρα και ανασφαλής, μάλλον δεν απολαμβάνει τη φοιτητική ζωή. Δοκιμάζουν κι οι δυο ερωτικές εμπειρίες, αλλά, αδύναμοι να αντισταθούν, επιστρέφουν διαρκώς ο ένας στον άλλο. Ώσπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν για να σώσουν τον άλλο.

Κανονικοί άνθρωποι. Μια ιστορία για δύο ανθρώπους –σαγηνευτικούς και περίπλοκους? οι οποίοι προσπαθούν να μείνουν χώρια, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μια ιστορία για το πώς μας διαμορφώνουν τα τραύματά μας και πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Και που αποκαλύπτει, με σπαρακτική τρυφερότητα, πώς μας εξουσιάζει ο έρωτας και πώς, όσο κι αν πληγώνουμε και πληγωνόμαστε, πάντα επιθυμούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Normal people - Book Odyssey

Κανονικοί άνθρωποι - Book Odyssey

 the-other-boleyn-girl

The Other Boleyn Girl, Philippa Gregory

Το νούμερο ένα μπεστ σέλερ των New York Times από τη «βασίλισσα της βασιλικής φαντασίας» (USA Today) Philippa Gregory είναι ένα πλούσιο, συναρπαστικό μυθιστόρημα αγάπης, σεξ, φιλοδοξίας και ίντριγκας που περιβάλλει την αυλή των Tudor του Henry VIII, της Anne Boleyn και των διαβόητη οικογένεια Boleyn.

Όταν η Mary Boleyn έρχεται στο δικαστήριο ως ένα αθώο κορίτσι 14 ετών, τραβάει τα βλέμματα του όμορφου και γοητευτικού Henry VIII. Θαμπωμένη από τον βασιλιά, η Μαίρη ερωτεύεται τόσο τον χρυσό της πρίγκιπα όσο και τον αυξανόμενο ρόλο της ως ανεπίσημης βασίλισσας. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποιεί πόσο πολύ είναι πιόνι στις φιλόδοξες συνωμοσίες της οικογένειάς της, καθώς το ενδιαφέρον του βασιλιά αρχίζει να μειώνεται, και σύντομα, αναγκάζεται να παραμεριστεί για την καλύτερη φίλη και αντίπαλό της: την αδερφή της, Άννα. Με τη μοίρα της ξαφνικά άγνωστη, η Μαίρη συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αψηφήσει την οικογένειά της και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της.

Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε εκτύπωση και προσαρμοσμένα για τη μεγάλη οθόνη, το The Other Boleyn Girl είναι ένα καθηλωτικό ιστορικό δράμα. Φέρνει στο φως μια γυναίκα εξαιρετικής αποφασιστικότητας και επιθυμίας που έζησε στην καρδιά του πιο συναρπαστικού και λαμπερού δικαστηρίου της Ευρώπης και επέζησε από ένα ύπουλο πολιτικό τοπίο ακολουθώντας την καρδιά της.

The Other Boleyn Girl - Book Odyssey

 tropikos

Ο Τροπικός του Καρκίνου, Henry Miller, Μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Μεταίχμιο

Το αριστούργημα του Χένρι Μίλερ, ένα μυθιστόρημα που εξακολουθεί να σκανδαλίζει. O συγγραφέας περιπλανιέται στο φαντασμαγορικό Παρίσι του Μεσοπολέμου και μέσα από πολλές μικρές και μεγάλες περιπέτειες και σπαρταριστές ερωτικές δραστηριότητες ανακαλύπτει τον ίδιο του τον εαυτό και το βαθύτερο ψεύδος του κόσμου που τον περιβάλλει.

Ο τροπικός του Καρκίνου - Book Odyssey

Κι αν τα περισσότερα βιβλία έχουν ήδη μεταφερθεί στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη, η τέχνη του ερωτισμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φαντασία – και δεν υπάρχει μεγαλύτερος σύμμαχος για τη φαντασία από ένα βιβλίο…

Enjoy!

Διαβάστε επίσης

BLOGS

10 απίθανα στοιχεία για τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Πολλοί πιστοί στις εκκλησίες προσεύχονταν στις φωτογραφίες του τηλεοπτικού Ιησού, Robert Powell, μαζί με άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία και trivia γύρω από τη θρυλική σειρά του Franco Zeffirelli. Γράφει ο Μάνος Νομικός

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του

Προτεινόμενα

INTERVIEW

«Είχα την υπομονή να “δυσκολευτώ” λίγο παραπάνω, αλλά να υπάρξω μουσικά όπως θέλω και μου ταιριάζει» Βασιλική Μιχαλοπούλου

Λίγο πριν το live της στο Faust, η Βασιλική Μιχαλοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο allyou.gr και την Αγγελική Λάλου

CELEBS

Met Gala 2024: Οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν στο κόκκινο χαλί

Jennifer Lopez, Gigi Hadid και Kim Kardashian, τράβηξαν πάνω τους τα φλας