Skip to main content

BLOGS

Όλες οι hot υποψηφιότητες των εκδόσεων BRAINFOOD για τα Public Book Awards 2022

Ψήφισε τα αγαπημένα σου βιβλία των εκδόσεων Brainfood στην Α Φάση Ψηφοφορίας των Public Book Awards 2022 έως τις 29/5



PUBLIC BOOK AWARDS 2022 - A' ΦΑΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ Μέχρι 29/5

Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία. Οι υποψηφιότητες παρατίθενται με αλφαβητική σειρά.
Οι υποψηφιότητες των εκδόσεων Brainfood:

publica

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NON-FICTION:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα», από τον αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο.
Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» αποτελεί μια συναρπαστική εξερεύνηση, μέσα από όλες τις αποστολές και τα βήματα του ανθρώπινου είδους, της απέραντης «θάλασσας» του διαστήματος.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicb

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

POP. 1280

Aπό τις εκδόσεις ΟΞΥ κυκλοφορεί το κλασικό αριστούργημα POP 1280, από τον μετρ του «σκληροτράχηλου» (hardboiled) αστυνομικού μυθιστορήματος Jim Thompson!

Ο σερίφης Νικ Κόρεϊ είναι άθλιος στη δουλειά του και το ξέρει. Δεν έχει καμία διάθεση να επιβάλει την τάξη, να λύσει τα προβλήματα και να συλλάβει παραβάτες και εγκληματίες, αφού γνωρίζει καλά πως κανείς στη μικρή κομητεία Ποτς δεν καίγεται να τηρήσει τον νόμο. Κι όμως, πολύ σύντομα ο Νικ θα έρθει αντιμέτωπος με μια μάλλον δυσάρεστη κατάσταση: δύο μαστροποί απειλούν να χαλάσουν την ήδη κατεστραμμένη φήμη του, η φιλενάδα του η Ροζ κακοποιείται από τον άντρα της και, το χειρότερο απ’ όλα, η γυναίκα του δεν λέει να τον αφήσει σε ησυχία. Με τις εκλογές για την ανάδειξη σερίφη να πλησιάζουν, ο Νικ καλά θα κάνει να λύσει τα προβλήματά του αν θέλει να διατηρήσει το αξίωμά του.
Γιατί, όπως και να το κάνεις, είναι μια δουλειά με πλεονεκτήματα για κάποιον που ξέρει να τα εκμεταλλευτεί…

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicc

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NON-FICTION:

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

20 + 1 πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν και σημάδεψαν την Ελλάδα! Οι Εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το ενδελεχές πόνημα του βραβευμένου δημοσιογράφου Γεώργιου ΣαρρήΠολιτικές Δολοφονίες στην Ελλάδα! Εγκλήματα που σκοπό είχαν να αλλάξουν τον κόσμο –και σε μερικές περιπτώσεις το πέτυχαν.

Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία της βίας με πολιτικό πρόσημο, διαβάζοντας τεκμηριωμένα και με πληρότητα όλα τα στοιχεία των πιο σημαντικών δολοφονιών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, έχοντας περάσει λίγα μόλις χρόνια από την πιο πρόσφατη από τις δολοφονίες, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η εποχή των εγκλημάτων με πολιτικό πρόσημο απέχει αρκετά από το τέλος της.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicd

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

ΛΕΥΚΗ ΠΑΝΩΛΗ

Βία, αναρχία και βιοτρομοκρατία σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από τον δημιουργό του Dune, Frank Herbert. Οι Εκδόσεις Οξύ με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό, για πρώτη φορά στα ελληνικά, το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Η Λευκή Πανώλη, από τον μετρ του είδους Φρανκ Χέρμπερτ.

Θα μπορούσε η τυφλή εκδίκηση ενός και μόνο ανθρώπου να απειλήσει όλο το ανθρώπινο είδος; Πώς θα ήταν η ζωή σε έναν κόσμο με ελάχιστες γυναίκες;

Όταν ο μοριακός βιολόγος Τζον Ρο Ο’Νιλ χάνει τη γυναίκα και τα παιδιά του σε μια τρομοκρατική επίθεση, αποφασίζει να δώσει στην οργή του πλανητικές διαστάσεις: κατασκευάζει έναν εξελιγμένο ιό που αποδεικνύεται φονικός για όλα τα θηλυκά έμβια όντα.

Ένα θρίλερ βιοηθικής με καταιγιστική πλοκή, γραμμένο από τον μετρ της επιστημονικής φαντασίας Φρανκ Χέρμπερτ.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publice

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ:

ΙΣΩΣ #1: ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Οι Εκδόσεις Οξύ σε συνεργασία με την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την παρούσα κυκλοφορία μία μοναδική ανθολογία διηγημάτων του φανταστικού, έντεκα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων που εξερευνούν το όρια της ανθρώπινης φαντασίας και τα ξεπερνούν!

Έντεκα από τα καλύτερα διηγήματα του σύγχρονου ελληνικού φανταστικού, επιλεγμένα από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), έντεκα φανταστικοί κόσμοι: εσείς θα κρίνετε πόσο κοντά ή μακριά από τον δικό μας.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicf_

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NON-FICTION:

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Άρθρα και δοκίμια του Όργουελ για την πολιτική, την κοινωνία και άλλα… δαιμόνια.

Χωρίς αμφιβολία, ένας άγιος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και ούτω καθεξής, από την άλλη όμως και ένας άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως η αγιοσύνη. Επιλέξαμε δέκα χαρακτηριστικά δοκίμια και άρθρα του Τζορτζ Όργουελ και τα συμπεριλάβαμε στην ολοκαίνουρια αυτή έκδοση της σειράς Επίλεκτα!

Είναι παρήγορο να διαβάζεις για γεγονότα που μοιάζουν οικεία και καίρια παρότι συνέβησαν πριν από ογδόντα και πλέον χρόνια –συχνά υπό την απειλητική σκιά του φασισμού που εξαπλωνόταν στην Ευρώπη– όπως τα είδε και τα κατέγραψε ο Τζορτζ Όργουελ. Που σημαίνει: ευφυΐα στην παρατήρηση, διορατικότητα, ενσυναίσθηση (παρότι ο όρος δεν ήταν τόσο δόκιμος στην εποχή του), διαρκής συνειδητοποίηση της κοινωνικής και φυλετικής ανισότητας και βαθιά δυσανεξία προς τις πρακτικές του ολοκληρωτισμού.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicg

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ MALL

Κάτι παράξενο συμβαίνει στο υπερκατάστημα επίπλων Ορσκ. Κάθε πρωί με το άνοιγμα, οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν σπασμένα ράφια, θρυμματισμένα σερβίτσια και διαλυμένες ντουλάπες. Οι πωλήσεις κατρακυλούν, οι κάμερες ασφαλείας δεν καταγράφουν τίποτα και οι μάνατζερ βρίσκονται σε πανικό. Για να ξεδιαλύνουν το μυστήριο, τρεις εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εθελοντικά μια νυχτερινή βάρδια. Μες στη μαύρη νύχτα, περιπολούν στους εκθεσιακούς χώρους, ερευνούν παράξενες μορφές και ήχους και συναντούν τον τρόμο που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν στα ελληνικά το εμπνευσμένο και best-seller μυθιστόρημα Τρόμος στο Mall, από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Grady Hendrix. Ευρηματικό και πρωτότυπο, ξεχωρίζει τόσο για την ιδέα σύλληψης του «στοιχειωμένου» πολυκαταστήματος (!), όσο και για την κοινωνική κριτική του στον τυφλό καταναλωτισμό.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publich

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

Στο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ, ο Τρούμαν Καπότε υφαίνει δεξιοτεχνικά τόσο το περιβάλλον όσο και τον χαρακτήρα της ηρωίδας του, κατανοεί τις αδυναμίες της, δρομολογεί με συνέπεια τις απρόβλεπτες πράξεις της και υπογράφει μια γνήσια νουβέλα ενηλικίωσης, που ταυτόχρονα αποτελεί έναν παιάνα για την πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι που ανακαλύφθηκε είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα και διατηρεί αμείωτη μέχρι σήμερα όλη τη νεανική ορμή του.

Το μέχρι πρόσφατα χαμένο, πρώτο μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε έμελλε να γίνει και το τελευταίο που εκδόθηκε, λίγα μόλις χρόνια πριν, το 2005. Oι Εκδόσεις Floral Books εκδίδουν στα ελληνικά το Καλοκαιρινό Ταξίδι, σε μετάφραση Γιώργου Θ. Καράμπελα.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicj

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΥ ΖΗΝ

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΠΩΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Το νέο βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη «Χαρισματική Εκπαίδευση. Πως οι δυσκολίες γίνονται πλεονέκτημα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Τέχνη της Ζωής. Στο βιβλίο η κυρία Γαρυφαλάκη, στο πλαίσιο της θεωρίας Spin που η ίδια έχει δημιουργήσει για να προσεγγίσει τη συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη στο σχολείο, αναλύει τις μαθησιακές δυσκολίες τις οποίες συναντούν τα παιδιά στη σύγχρονη εποχή του γραπτού λόγου και της ψηφιακής εικόνας και χρησιμοποιώντας το μαθησιακό τους πλεονέκτημα, προτείνει εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publick           

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NON-FICTION:

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Οι Εκδόσεις Floral και η Brainfood Εκδοτική με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν το πιο πρόσφατο βιβλίο της Ελισάβετ Φιλιππούλη, μια συλλογή επιστολών καταξιωμένων γυναικών από όλο τον κόσμο, οι οποίες εμπνέουν μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η Ελισάβετ Φιλιππούλη μετατρέπει αυτές τις επιστολές σ’ ένα είδος «συλλογικής φωνής» για κοινωνικά ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων, η προσφυγική κρίση, το ΛΟΑΤ κίνημα, η βία κατά των γυναικών και ο ρατσισμός, η πανδημία της COVID-19.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicl_

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι Εκδόσεις Οξύ με μεγάλη υπερηφάνεια παραδίδουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το σημαντικό έργο της Αργεντινής ποιήτριας Alejandra Pizarnik«Η Κόμισσα του Αίματος», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966, εδώ με την –κατακόκκινη, λευκή και μαύρη– εικονογράφηση του εικαστικού Σαντιάγκο Καρούζο.

Μια επιβλητική κόμισσα του 16ου αιώνα περνά τις μέρες της κλεισμένη στο απομακρυσμένο κάστρο της παρέα με τις πιστές της υπηρέτριες, στο βόρειο άκρο της Ουγγαρίας, στο νοητό σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Θα μπορούσε να είναι μια τυπική γοτθική ιστορία, μόνο που η κόμισσα έχει μια ιδιαιτερότητα: το μοναδικό πράγμα που την ευχαριστεί στ’ αλήθεια είναι να ενορχηστρώνει σαδιστικά την κακοποίηση, τον βασανισμό και τη θανάτωση νεαρών κοριτσιών…

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

 publico

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ:

ΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οι Εκδόσεις Οξύ προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το πρώτο μέρος της υπερπολυτελούς συλλογής διηγημάτων του Edgar Allan Poe, «Μακάβριες Ιστορίες», σε μετάφραση και επιμέλεια του ανθρώπου που τον σύστησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, τον Σαρλ Μποντλέρ. Η έκδοση έχει εικονογραφηθεί από τον διεθνούς φήμης, σούπερ σταρ, Γάλλο καλλιτέχνη Benjamin Lacombe.

Ο πρώτος τόμος περιέχει οκτώ διηγήματα του Edgar Allan Poe, καθώς και ένα δοκίμιο του Σαρλ Μποντλέρ για τη ζωή και το έργο του αξεπέραστου Αμερικανού δημιουργού, που έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη τόσο των αστυνομικών διηγημάτων, όσο και του τρόμου και της φαντασίας στη λογοτεχνία.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

 publicp

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Γνωρίστε τη μικρή, μασκοφόρο ηρωίδα της Ομάδας Φ, στην πρώτη της, ξεκαρδιστική ιστορία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φουρφούρι! Τι έγινε «Όταν το Κορίτσι Αποφάσισε»… να ξεπεράσει το φόβο της για την θάλασσα και να μάθει κολύμπι; Ποιος θα της δώσει πληροφορίες; Πώς θα μάθει όσα δεν ξέρει; Ποιος θα την βοηθήσει;

Θα τα καταφέρει ή όχι; Καμία σημασία δεν έχει. Ούτως ή άλλως, η προσπάθεια είναι που μετράει! Το σπίτι γίνεται το πεδίο εξάσκησής της και οι πολύχρωμες περιπέτειές της καθρέφτης όλων των καθημερινών επιτυχιών και αποτυχιών κάθε μικρού αναγνώστη.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicq

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι Εκδόσεις Φουρφούρι με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουν Το Άλογο που Δεν Πολεμούσε, τη συλλογή ιστοριών της Σοφίας Πολίτου – Βερβέρη με τη «ζεστή» εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια για μικρούς, φιλομαθείς αναγνώστες.

Η μικρή Αλταντσεγκτσέγκ που χορεύει πάνω στη ράχη του αλόγου, η απίστευτη θαλασσινή περιπέτεια του ψαρά Τοακάι, ο Γκανού, ο γιος του ατρόμητου Αφρικανού πολεμιστή, ένα κορίτσι που κάνει παρέα με μια αρκούδα, ο Γιον και η κόκκινη καραμούζα του, ο άνθρωπος με το πλατύ καπέλο και οι σιωπηλές γυναίκες που αναζητούν το τραγούδι της ζωής ξεδιπλώνουν με τρυφερότητα το νήμα της αφήγησης.

Επτά μοναδικές ιστορίες που μοιάζουν με… παραμύθια και θα σας μείνουν έτσι κι αλλιώς αξέχαστες.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΑ ΧΛΩΜΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ

Οι εκδόσεις Οξύ με χαρά παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Τσιτσόπουλου, «Τα Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη», έναν παιάνα στη γειτονιά της Κυψέλης, μια ηδονοθηρική τοιχογραφία εποχής, ένα μυθιστόρημα με χαρακτήρες που ακροβατούν στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας.

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος επιβιβάζει τους αναγνώστες σε ένα ιλιγγιώδους ταχύτητας roller-coaster δεκαετιών, για να συναντήσουν πρόσωπα υπαρκτά και μη. Από τους Ramones και τον Μίλτο Σαχτούρη μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Γιάννη Νάστα των Xaxakes, τον μπουρλοτιέρη Κανάρη, τον Έρικ Κλάπτον, αλλά και τον Μίλτο Ρογκότη, δύο κυρίες με βαμμένο σιελ μαλλί, τη στριπτιζέζ Ρίτα Κάντιλακ και δύο κολλητές φίλες, τη Λίνα και τη Λιλίκα –όλοι πρωταγωνιστές του βιβλίου. Σημείο συνάντησης, συναναστροφής, περιπέτειας και δράσης, ο θρυλικός (πεζο)δρόμος της Φωκίωνος Νέγρη, από την Πατησίων μέχρι την πλατεία Κυψέλης.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publics

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NON-FICTION:

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: ΓΙΑΤΙ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Με μεγάλη χαρά, οι Εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το έργο του Παναγή Παναγιωτόπουλου «Το Γεγονός. Γιατί η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο». 20 χρόνια μετά τη στιγμή που έθεσε τον κόσμο σε νέα εποχή, τα ερωτήματα που θέτει ο συγγραφέας, η ριζοσπαστική του προσέγγιση και η ψύχραιμή του ματιά –παρόλο που το βιβλίο ολοκληρώθηκε λίγους μόλις μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα- δείχνουν τόσο επίκαιρα και καλοζυγισμένα, ώστε παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα που οδήγησαν στην επανέκδοση του παρόντος πονήματος. Αυτή τη φορά με επίμετρο του καθηγητή του Α.Π.Θ. Νικόλα Σεβαστάκη.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publict_

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ

Φωκίωνος Νέγρη 23α, Μάρτιος 2020. Σε μια πολυκατοικία-υπόδειγμα, ο θυρωρός κάνει τα πάντα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού, παλεύοντας με το παρελθόν που τον έχει στιγματίσει. Ο φοιτητής του πρώτου σπάνια ξεμυτίζει, καταλήγοντας αγκαλιά με ένα σαξόφωνο. Οι ένοικοι στον δεύτερο έχουν πλέον γεράσει και χορεύουν στην ταράτσα, αλλάζοντας συνήθειες ετών. Ο πάτερ Θεόφιλος αυτοαναιρείται στο διαμέρισμά του, απέναντι απ’ την «Κυρία του Τρίτου» η οποία μόνο επισκέψεις δέχεται και διαρκώς κάτι περιμένει. Η οικογένεια του τετάρτου, με τον δάσκαλο να επιμένει, την Αγγελική ακόμα να ψάχνεται και μια πεθερά ανάμεσά τους, βιώνει την αλλαγή για πρώτη φορά. Ένας Κουβανός που ζει στον πέμπτο έχει αφεθεί στις αναμνήσεις και σε όση ζωή ακόμα, με την αρρώστια να κοχλάζει στα πνευμόνια του. Ιστορίες οικείες, της διπλανής πόρτας, που μας υπενθυμίζουν πόσο ευπαθείς είμαστε.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicu

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΟΘΟΝΗ

Ο μοναχικός άνδρας ζει σε ένα σαράβαλο σπίτι με δυο πήλινες Καρυάτιδες στο στενό μπαλκόνι και μια μαδημένη κερασιά στην αυλή. Τον φωνάζουν Κλειστό γιατί δεν ξέρει κανείς το όνομα του, ούτε από πού ξεφύτρωσε. Τρυπώνει τζάμπα στο σινεμά της γειτονιάς του και ταξιδεύει μόνος στην πρώτη σειρά. Είναι η στιγμή που τα γαλάζια ποντίκια ξετρυπώνουν από την περικοκλάδα και γλείφουν τις γυμνές φτέρνες των κοριτσιών, τα φλούδια πασατέμπου, τις τρύπιες αρβύλες του και το αίμα της πληγής του.

Μια γοητευτική περιπλάνηση σε ένα βίαιο παρελθόν, με ανατρεπτικές ονειροφαντασίες ενός περιθωριακού σινεφίλ και επικίνδυνες εξελίξεις που διαστέλλουν τον χρόνο σε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, χρωμάτων και οσμών. Σε αυτήν την καταιγιστική εναλλαγή, τα φτιασιδωμένα όνειρα του Κλειστού γεννιούνται και θανατώνονται πάνω στη βρεμένη πια, από τη χειμωνιάτικη βροχή, οθόνη του καλοκαιρινού κινηματογράφου.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicv

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ:

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Ευάγγελου Αρεταίου «Ο Δρόμος για τη Δαμασκό». Ο συγγραφέας, έχοντας βιώσει μέσα από τα ταξίδια του τι σημαίνει στην πραγματικότητα η φράση «Ο Δρόμος για τη Δαμασκό» -κάτι το πραγματικό, το αληθινό, το υπαρκτό- εμπνέεται και περιγράφει τις ζωές επτά διαφορετικών ανθρώπων που είχαν σκοτώσει ή απατήσει, ανθρώπων που είχαν κυλιστεί στο βούρκο διαπράττοντας λάθη μεγάλα. Ανθρώπων που όλοι γνώριζαν για τα εγκλήματά τους ή και άλλων που τα γνώριζαν μονάχα οι ίδιοι, ανθρώπων που είχαν αισθανθεί προδομένοι ή άλλων που επέλεξαν να οδηγήσουν την αγάπη τους μέχρι τα απέραντα όρια της.

Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

publicx

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ:

ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Οι εκδόσεις Οξύ με χαρά παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του ανερχόμενου Έλληνα συγγραφέα τρόμου Γιώργου Μεσολογγίτη «Όταν Κλείνω τα Μάτια».

Το πρώτο βιβλίο τρόμου Έλληνα συγγραφέα που εκδίδουν οι εκδόσεις Οξύ είναι πλέον πραγματικότητα και είχαν έναν καλό λόγο για να το κάνουν, τη συγγραφική πένα και τη φαντασία του Γιώργου Μεσολογγίτη.

Επτά ιστορίες, επτά όνειρα, επτά εφιαλτικές πραγματικότητες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσετε σαν παλιόφιλους, αυτά

 Ψηφοφορία - Public Book Awards 2022

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.