Skip to main content

BLOGS

«Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός που ζει στη φαντασία μας απ’ τη στιγμή που γεννιόμαστε» Μάνος Χατζιδάκις

Διαβάζουμε δυνατά το «Ο Μεγάλος Ερωτικός» το βιβλίο του Αλέξη Βάκη από τις εκδόσεις Οξύ που είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι



Μέχρι τώρα πίστευες ότι οι σπουδαίοι δίσκοι ακούγονται δυνατά, η σειρά όμως 33 1/3 που ήρθε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Οξύ θα σου αποδείξει ότι τα αγαπημένα σου βινύλια διαβάζονται και δυνατά. Εκτός όμως από τα αριστουργήματα της διεθνούς μουσικής που παρουσιάζει η σειρά στο εξωτερικό, στην ελληνική τους εκδοχή ενσωματώνονται και δίσκοι της εγχώριας παραγωγής που έγραψαν ιστορία. Σήμερα 15 Ιουνίου, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, διαβάζουμε τον δίσκο «Ο μεγάλος ερωτικός» όπως τον παρουσιάζει ο Αλέξης Βάκης στα πλαίσια της σειράς 31 1/3 και τις εκδόσεις Οξύ.

Μπορεί πλέον στις μέρες μας όλα όσα θες να βρεις και να μάθεις για το αγαπημένο σου συγκρότημα, δίσκο ή είδος μουσικής να χρειάζεται απλώς να πληκτρολογήσεις τις αντίστοιχες λέξεις σε μια μηχανή αναζήτησης αλλά στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν όταν έβγαινε ένας νέος δίσκος δεν είχες παρά να βουτήξεις στο εξώφυλλο και σε οποιοδήποτε ένθετο το συνόδευε για να ρουφήξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσες. Κι αν ακόμα και τώρα στην εποχή του γρήγορου διαδικτύου και της Wikipedia η σειρά 31 1/3 έχει πολλά να προσφέρει στο μουσικόφιλο κοινό που συνεχίζει να διψάει για backstage λεπτομέρειες και κρυφές πληροφορίες.

Στο βιβλίο «Ο μεγάλος ερωτικός» που αφορά τον ομώνυμο κλασικό δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι, με πρόλογο του Νίκου Ξυδάκη και επίμετρο από τον Γιώργο Ανδρέου, ο Αλέξης Βάκης καταφέρνει να συνθέσει όλα τα info για το πριν/το μετά και το κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτού του αριστουργήματος.

megaloserotik

Μας βάζει στο μυαλό του Μάνου Χατζιδάκι βλέπουμε το πώς εμπνεύστηκε, πώς συνέλαβε τη δημιουργία για αυτόν τον δίσκο, ποια ανάγκη και ποια επιθυμία τον ώθησε, πώς επέλεξε τα τελικά ποιήματα και πώς επέλεξε τους συντελεστές, από τον Δημήτρη Ψαριανό και τη Φλέρυ Νταντωνάκη και το πώς γράφτηκαν οι τελικές παρτιτούρες, μέχρι το πώς έγινε η ηχογράφηση του δίσκου στο στούντιο, με συνέντευξη του Στέλιου Γιαννακόπουλου, τον άνθρωπο που ηχογράφησε τον Μεγάλο Ερωτικό στο στούντιο της Columbia το 1972.

megaloserotikos

Αποσπάσματα συνεντεύξεων, κυνήγι στον Τύπο της εποχής, συνομιλίες με τους ανθρώπους που είχαν την τύχη να δουν από κοντά πώς δημιουργήθηκε αυτός ο δίσκος αλλά και κριτικές για το πώς υποδέχθηκαν τον δίσκο μετά την κυκλοφορία του αποτελούν το πολύτιμο θησαύρισμα που βρίσκεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Έξτρα bonus της εξαιρετικής αυτής αφιερωματικής έκδοσης στον Μεγάλο Ερωτικό το κεφάλαιο «Κέλομαι σε Γογγύλα» όπου ο Νίκος Σαραντάκος δίνει τα φώτα του και λύνει απορίες ως προς την ερασμιακή προφορά σχετικά με το μελοποιημένο ποίημα της Σαπφούς.

Ο Μεγάλος Ερωτικός με τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι

«Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός που ζει στη φαντασία μας απ’ τη στιγμή που γεννιόμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός.

Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές. Δεν αντιστέκεται.

Από άσματος άρχεσθαι και επί μελισμάτων αυτού και άδετε μετ’ εμού.

megaloserot

Η σειρά που ακολουθούν τα ποιήματα αυτά των Ελλήνων ποιητών σχηματίζει έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών, μια λειτουργία για τον Μεγάλο Ερωτικό – κάτι σαν τους εσπερινούς Αγίων σ’ ερημοκλήσια μακρινά με τη συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων. Είναι μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυφη ζωή μας.

Προσπάθησα να δημιουργήσω απλά τραγούδια αλλά όχι κι εύκολα. Γι’ αυτό διάλεξα με προσοχή τους τραγουδιστές που θα τα ερμήνευαν. Και πρώτα η Φλέρυ Νταντωνάκη, με πάθος, σπάνια φωνή κι εσωτερική ένταση και ο Δημήτρης Ψαριανός, απέριττος, νεανικός και γνήσια λαϊκός. Και οι δυο τους τραγουδώντας στον Μεγάλο Ερωτικό νομίζω ότι δίνουν μαθήματα ήθους, αλήθειας και μαγείας στο λαϊκό τραγούδι…» (Απόσπασμα) Μάνος Χατζιδάκις, Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 1972.

Ένα βιβλίο που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή, ένα βιβλίο που ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο έναν δίσκο που δικαίως αντέχει στον χρόνο και μέσα στις σελίδες του γίνονται ξεκάθαροι οι λόγοι που αυτή η μουσική συνεχίζει όχι μόνο να έχει λόγο ύπαρξης αλλά και να εμπνέει. Με καλοδουλεμένη συνοχή και πλοκή το βιβλίο διαβάζεται και ως λογοτεχνικό έργο, συνδυάζοντας με μοναδική τέχνη δύο μεγάλα πάθη, την αγάπη για την μουσική και τα βιβλία. Και βέβαια διαβάζεται με συνοδεία τα τραγούδια του δίσκου ως ιδανική υπόκρουση.  

Μάνος Χατζιδάκις - Ο Μεγάλος Ερωτικός  33 1/3 – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική