Skip to main content

BLOGS

10 χρόνια «σχεδία»: Οι αριθμοί πίσω από τον άνθρωπο

Μία αποτύπωση του δεκάχρονου ταξιδιού της «σχεδίας», του κοινωνικού και οικονομικού της αντίκτυπου, της αγάπης και της συντροφικότητας



sxedia5«Σχεδία» δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική κρίση να ξανακερδίσουν τη ζωή τους, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, τα χαμόγελα, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του ανώνυμου πωλητή και του ανώνυμου αναγνώστη-υποστηρικτή. Αναπόφευκτα, ωστόσο, η καταγραφή των συναισθημάτων των πωλητών και των αναγνωστών του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ο απολογισμός του έργου του στα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας του, αλλά και η αποτύπωση του κοινωνικού και οικονομικού του αντίκτυπου, προϋποθέτει, σε κάποιες περιπτώσεις, τη χρήση αριθμών. Έτσι και εδώ, αντί για πολλά λόγια, ας αφήσουμε τους αριθμούς να «μιλήσουν». Να μιλήσουν και να εξηγήσουν τι, αλήθεια, μπορεί να σημαίνει αυτό το «τετράευρo», η παρουσία στο «πόστο», μια «καλημέρα», μια απλή κουβέντα ενθάρρυνσης και αγάπης, όπως το «μπράβο σας, μη το βάζετε κάτω», που ακούν συχνά πυκνά οι διανομείς της «σχεδίας» από τις πολλές χιλιάδες άγνωστους φίλους τους και αναγνώστες του περιοδικού. Άλλωστε, αυτό είναι η «σχεδία»: Όλοι εμείς, η κοινωνία της αγάπης και της αλληλεγγύης που αγωνίζεται, μαζί.

Τα περισσότερα στοιχεία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών «Deloitte» για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κυκλοφορία του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Άλλα βγήκαν από τα δικά μας «κιτάπια» και τον ηλεκτρονικό σωρό με τα excel αρχεία, που βρίσκουν χώρο στους παλιούς μας υπολογιστές, καθώς προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε το κάτι παραπάνω.

sxedia2

Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε όλη της την έκταση. Επί παραδείγματι, ενώ έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα για τον αριθμό των συμπολιτών μας που, μέσα από τη «σχεδία», κατάφεραν να ξεφύγουν από τις συνθήκες αστεγίας, δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των ανθρώπων (και είναι πολλοί) που με αυτό το μικρό εισόδημα κατάφεραν να γλιτώσουν το δρόμο, την έξωση. Άνθρωποι που χρωστούσαν πολλά νοίκια και κατάφεραν με αυτό το μικρό εισόδημα να καλύψουν μέρος της οφειλής τους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση εμπιστοσύνης και διασφαλίζοντας την παραμονή τους στο σπίτι. Ή, ακόμη, απουσιάζουν πληροφορίες για το πόσοι άνθρωποι μπόρεσαν μέσα από αυτή τη διαδικασία να ξανασυνδέσουν το ρεύμα στο σπίτι τους, που είναι και η πρώτη αγωνία πολλών που περνούν το κατώφλι μας, αναζητώντας ένα αποκούμπι και οι οποίοι βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν το δρόμο.

2 Είναι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στη «σχεδία» από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της.

520.000€ Περίπου, ήταν τα συνολικά έσοδα των ωφελούμενων της «σχεδίας» για το 2022. Η διανομή του περιοδικού, το πρόγραμμα κοινωνικών περιηγήσεων «Αόρατες Διαδρομές», το ημερολόγιο, το κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ», το «σχεδία home» ήταν (και παραμένουν μέχρι και τις… επόμενες) οι κύριες δραστηριότητες, μέσα από τις δημιουργήθηκαν οι ευκαιρίες στους συνανθρώπους μας για ένα εισόδημα, μια δουλειά, μια ευκαιρία, μια καλύτερη ζωή.

2.000.000 Είναι (περίπου) ο συνολικός αριθμός των αντιτύπων της «σχεδίας» που πουλήθηκαν σε αυτά τα δέκα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας της. Ο αριθμός περιλαμβάνει και τις συνδρομές.

4.200.000€ Σχεδόν. Είναι συνολικά τα απευθείας μεικτά έσοδα όλων των ανθρώπων που έχουν φορέσει το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας» τα δέκα αυτά χρόνια. Από το Μάρτιο του 2013 ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Τα έσοδα προκύπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την διανομή του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Έσοδα για ωφελούμενους της «σχεδίας» προκύπτουν και από τις υπόλοιπες δράσεις μας: Αόρατες Διαδρομές, Συνδρομή Αλληλεγγύης και καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια».

5,3€ Για κάθε ευρώ που δαπανάται από τη ΔΙΟΓΕΝΗΣ δημιουργείται αξία για την ελληνική οικονομία της τάξης των 5,3€.

21,9% Των πωλητών της «σχεδίας» είναι άνω των 65 χρόνων.

18,7% Των πωλητών της «σχεδίας» είναι γυναίκες.

80.000€ Ήταν το κεφάλαιο εκκίνησης του ελληνικού περιοδικού δρόμου. Προήλθε από μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το Ίδρυμα είναι ο ιδρυτικός δωρητής της «σχεδίας» μας.

9.000.000 Είναι, περίπου, ο συνολικός κύκλος εργασιών της «σχεδίας», αυτά τα πρώτα δέκα χρόνια (περιλαμβάνεται και η οικονομική δραστηριότητα τόσο του «σχεδία home» όσο και του «σχεδία αρτ»).

54 Είναι ο αριθμός των πωλητών που με το μικρό εισόδημα που εξασφαλίζουν από τη «σχεδία» μπήκαν σε δικό τους σπίτι, στηριζόμενοι αποκλειστικά σε αυτό το εισόδημα.

81 χρόνων είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει φορέσει το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας».

18 χρόνων είναι ο νεαρότερος σε ηλικία άνθρωπος που έχει φορέσει το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας».

158 περίπου είναι ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν από τη «σχεδία» και έφυγαν όταν επανεντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, όταν βρήκαν δουλειά, δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις με την άμεση υποστήριξη και μεσολάβηση της «σχεδίας».

21 Είναι οι ωφελούμενοι που απέκτησαν ένα εισόδημα, μια δουλειά, μέσα από τις δραστηριότητες της «σχεδίας», είτε μέσω σύμβασης ορισμένου χρόνου είτε με αορίστου. Άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι είτε προσελήφθησαν από τον οργανισμό της «σχεδίας» για να εργαστούν σε διάφορα πόστα (εργαστήρια «σχεδία αρτ», κουζίνα, πωλητήριο) είτε προσελήφθησαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να εκπαιδευτούν σε τομείς όπου δραστηριοποιείται η «σχεδία».

72,2% των πωλητών του περιοδικού απαντάει «πολύ» (38,9%) ή «αρκετά» (25,9%) στην ερώτηση «Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Κοινωνικοποίηση/ένταξη στην κοινωνία». Στην ίδια ερώτηση, το 7,4% απάντησε «λίγο»/«ελάχιστα».

86,7% των πωλητών του περιοδικού απαντάει θετικά στην ερώτηση «Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Καλύτερη ψυχολογία/ περισσότερη αυτοπεποίθηση/(πιο) θετική σκέψη για το μέλλον»). Το 86,7% περιλαμβάνει και το 11,1% που δηλώνει «λίγο»/«ελάχιστα».

78,9% των αναγνωστών τοποθετείται μεταξύ του 7 και του 10, με το δέκα να είναι πάντα η υψηλότερη βαθμολογία, στο ερώτημα πόσο θεωρούν ότι η «σχεδία» συνεισφέρει θετικά στη βελτίωση της ζωής των πωλητών.

77,7% των αναγνωστών τοποθετείται μεταξύ του 7 και του 10, με το δέκα να είναι πάντα η υψηλότερη βαθμολογία, στο ερώτημα πόσο «θεωρείτε ότι η “σχεδία” σάς έχει βοηθήσει να αντιληφθείτε καλύτερα την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, τόσο σε σχέση με ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και γενικότερα».

30.000 Tο Μάρτιο του 2016 οι πωλήσεις της «σχεδίας» άγγιξαν τις 30.000, φέρνοντάς την στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μηναίων περιοδικών, παρά το γεγονός ότι διανέμεται μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, οι πωλήσεις του περιοδικού παραμένουν σταθερά πάνω από τις 20.000 αντίτυπα μηνιαίως.

4 Η «σχεδία» αναρριχήθηκε στην 4η θέση στον πίνακα με τις κυκλοφορίες των μηνιαίων περιοδικών, το Δεκέμβριο του 2016, παρά το γεγονός ότι διανέμεται μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όχι πανελλαδικά. Μπροστά από τη «σχεδία», με λίγες χιλιάδες φύλλα διαφορά, ήταν κατά σειρά τα περιοδικά «Mirror», «Madame Figaro» και «Elle» (πηγή: europenet.gr).

83,9% των αναγνωστών τοποθετείται μεταξύ του 7 και του 10, με το δέκα να είναι πάντα η υψηλότερη βαθμολογία, στο ερώτημα αν συμμετέχουν πιο ενεργά στην κοινωνική μας ζωή, εξαιτίας των ερεθισμάτων που λαμβάνουν από τη «σχεδία».

74,1% των πωλητών του περιοδικού απαντάει θετικά στο ερώτημα «Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Απόκτηση βασικού εισοδήματος για κάλυψη αναγκών στέγασης». Το 74,1% περιλαμβάνει και το 9,3% που δηλώνει «λίγο»/«ελάχιστα», το οποίο επίσης θεωρούμε σημαντικό. Άλλωστε, για αυτό το «κάτι», για αυτό το «ελάχιστο» είναι που προσπαθούμε.

92% Ο «Διογένης», η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που είναι πίσω από τη «σχεδία», αλλά και την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», τις «Αόρατες Διαδρομές» και μια σειρά άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών, παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (10 με άριστα το 10), με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς φήμης αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης. Η ανώτατη βαθμολογία (10) δίνεται σε οργανώσεις των οποίων οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που παρέχουν ξεπερνούν το 85% του συνόλου. Στην περίπτωσή μας, το ποσοστό αυτό είναι 92%.

51,9% των πωλητών του περιοδικού απαντάει θετικά στο ερώτημα «Πόσο έχει συμβάλει η «σχεδία» στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Κάλυψη οφειλών ενοικίου». Το 51,9% περιλαμβάνει και το 13% που δηλώνει «λίγο»/«ελάχιστα», το οποίο επίσης θεωρούμε σημαντικό.

94,1% των πωλητών του περιοδικού απαντάει θετικά στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένος είστε σε σχέση με: Αντιμετώπιση του κοινού». Το 94,1% περιλαμβάνει και το 3,7% που δηλώνει «λίγο»/«ελάχιστα», το οποίο επίσης θεωρούμε σημαντικό.

79,6% απάντησε πολύ ή αρκετά (το 14,8% ελάχιστα) στην ερώτηση «Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων (σε θέματα πωλήσεων, οργάνωσης κ.λπ.)».

50.000€ Τα χρήματα που έχει λάβει η «σχεδία» (και συγκεκριμένα η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση ΔΙΟΓΕΝΗΣ, που εκδίδει το ελληνικό περιοδικό δρόμου) από το ελληνικό κράτος, υπό οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης. Επρόκειτο για μια επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπτυξη του κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος «σχεδία αρτ».

689 Είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φορέσει το κόκκινο γιλέκο από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 ώς την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023.

89% των πωλητών του περιοδικού απαντάει θετικά στην ερώτηση «Πόσο έχει συμβάλει η “σχεδία” στη βελτίωση στους παρακάτω τομείς της ζωής σας: Απόκτηση περισσότερης κατανόησης και αγάπης για τους ανθρώπους». Το 89,1% περιλαμβάνει και το 1,9% που δηλώνει «λίγο»/«ελάχιστα».

3.941 Ο αριθμός των συνδρομητών, στο απόγειό τους. Τόσες ήταν οι συνδρομές στο ελληνικό περιοδικό δρόμου, το Μάιο του 2020, τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, αλλά και της καμπάνιας «Να αγαπάς και να αγωνίζεσαι».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ