Skip to main content

BLOGS

Τομ Κρουζ: 6 αντισυμβατικοί ρόλοι της καριέρας του

Η «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες κι ο Μάνος Νομικός θυμάται 6 διαφορετικούς ρόλους με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Magnolia ή Vanilla Sky; Collateral ή Μάτια Ερμητικά Κλειστά;



Η έβδομη συνέχεια των ταινιών δράσης «Mission Impossible»,  με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ, προβάλλεται από σήμερα στις ελληνικές αίθουσες. Με τίτλο «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο», αναμένεται για άλλη μία φορά να μας καθηλώσει. Από τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά franchise όλων των εποχών, καταφέρνει κάτι το σπάνιο, με κάθε νέα συνέχεια το ενδιαφέρον του κόσμου να αυξάνεται (σε αντίθεση με άλλα, που το ενδιαφέρον μειώνεται με τον καιρό), ενώ τα εισιτήρια που κάνει σπάνε κάθε ρεκόρ.

Μπορεί ο Τομ Κρουζ, με το απαστράπτων χαμόγελο, να είναι η εικόνα του all-american boy ή του all-american star πλέον, έχει φτάσει τα 61, συνήθως να παίζει τον γοητευτικό ήρωα σε ταινίες δράσης, κοινωνικά δράματα και complex φιλμ επιστημονικής φαντασίας, αλλά πολλές φορές τον έχουμε δει να βγαίνει «έξω τα από τα νερά του» και να «τσαλακώνει» την εικόνα του.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας  «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο» στις ελληνικές αίθουσες, θυμόμαστε έξι διαφορετικούς κινηματογραφικούς ρόλους του Τομ Κρουζ.

 

Magnolia (1999)


Έτος 1999, λίγο πριν μπει η νέα χιλιετία και καταρρεύσουν οι υπολογιστές. Η χιλιετία μπήκε και ήδη μετράμε 23 χρόνια από το ξεκίνημά της, οι υπολογιστές όχι μόνο δεν κατέρρευσαν, άρχισαν να σκέφτονται από μόνοι τους. To «Magnolia» του Πολ Τόμας Άντερσον είναι μία αριστουργηματική τρίωρη δραματική ταινία με all-star cast πρωταγωνιστών (Τομ Κρουζ, Τζούλιαν Μουρ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Γουίλιαμ Μέισι, Τζον Σ. Ράιλι, ο Τζέισον Ρόμπαρντς στον τελευταίο του ρόλο πριν πεθάνει) και μία κάμερα που ακολουθεί τις διαφορετικές ζωές, πάθη, απόγνωση και μυστικά, δέκα διαφορετικών ανθρώπων στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο στο Λος Άντζελες. Κάποια στιγμή, μέσα από συγκυρίες και γυρίσματα της τύχης, ίσως αυτοί οι χαρακτήρες συναντηθούν. Μοναδικός ο Τομ Κρουζ στον ρόλο ενός διάσημου τηλεοπτικού γκουρού αυτοβελτίωσης και… ανδρικής ενδυνάμωσης που τραβάει τα δικά του ζόρια.  

Μάτια Ερμητικά Κλειστά (1999)


Μαζί με το «Magnolia», το 1999 επεφύλαξε στον Τομ Κρουζ και το ερωτικό ψυχολογικό δράμα «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο μεγάλος Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά τον θάνατό του αλλά ευτυχώς ο ίδιος είχε την ευκαιρία πριν φύγει να την δει ολοκληρωμένη. Ακολούθησε μία «μυστικοπαθής» καμπάνια, κανείς δεν γνώριζε τι πραγματεύεται η ταινία, πέραν κάποιων εικόνων. Ο Μπιλ Χάρφορντ (Τομ Κρουζ) είναι επιτυχημένος γιατρός στη Νέα Υόρκη και η ζωή με τη γυναίκα και την κόρη τους κυλάει ήρεμα, ίσως και βαρετά. Μία μέρα η γυναίκα του, Άλις (Νικόλ Κίντμαν), εξομολογείται τις σκοτεινές σεξουαλικές φαντασιώσεις της και την επιθυμία της να φλερτάρει και με άλλους άνδρες. Από εκείνη τη στιγμή, φοράνε τις μάσκες και αρχίζουν να εξερευνούν την άλλη πλευρά του εαυτού τους και συναντάνε μία περίεργη ομάδα high-class ανθρώπων με ιδιαίτερα… γούστα.

Vanilla Sky (2001)


Εμβληματική ταινία των 00s, ένα blend δράματος και επιστημονικής φαντασίας, αμερικανική μεταφορά της ισπανικής ταινίας «Open your Eyes» του 1997. Ο Ντέιβιντ (Τομ Κρουζ) τα είχε όλα στη ζωή του, playboy και κληρονόμος μία μεγάλης εκδοτικής εταιρίας που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ξαφνικά. Η περιστασιακή ερωμένη του, Τζούλι (Κάμερον Ντίαζ), τον παρακολουθεί κρυφά και τον βλέπει να περνάει τον χρόνο του με την Σοφία (Πενέλοπε Κρουζ) που γνώρισε μόλις το προηγούμενο βράδυ. «Τυφλή» από ζήλια, αποπειράται να αυτοκτονήσει μαζί του, οδηγώντας το αυτοκίνητό της με μεγάλη ταχύτητα σε σύγκρουση. Η ίδια χάνει τη ζωή της και ο Ντέιβιντ παραμορφώνεται. Μετά από πολλές επεμβάσεις, αναγκάζεται να κυκλοφορεί με προσθετική μάσκα, ενώ κάποιοι τον κατηγορούν για ένα έγκλημα. Όλη του η νέα πραγματικότητα τον κάνει να αμφιβάλλει αν ζει πραγματικά ή όλα αυτά είναι ένας εφιάλτης.


Collateral: Η Διαδρομή (2004)

Από τους πιο αντισυμβατικούς ρόλους του Τομ Κρουζ, από ήρωας και ομορφόπαιδο που τον είχαμε γνωρίσει μέσα από άπειρους ρόλους, ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν τον μεταμορφώνει εδώ σε villain, σε έναν επαγγελματία δολοφόνο. Παίρνει μία κούρσα ταξί που οδηγεί ο ανυποψίαστος Τζέιμι Φοξ και σε κάθε στάση «καθαρίζει» και κάποιον. Αυτή η διαδρομή στο νυχτερινό Λος Άντζελες δεν μοιάζει με άλλες. Από τη μία ο ψυχρός δολοφόνος, από την άλλη ο φιλήσυχος οδηγός ταξί -με όνειρο να ανοίξει δική του εταιρία με λιμουζίνες- που δεν ξέρει αν αυτός θα είναι τελικά το τελευταίο θύμα. Από τα μεγάλα αστικά θρίλερ των 00s και τρανή απόδειξη ότι ο Τομ Κρουζ μπορεί να παίξει και τον ρόλο κακού.  

Επιχείρηση Βαλκυρία (2008)


Καθαρόαιμο και παλαιομοδίτικο πολεμικό δράμα, βασισμένο σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, από αυτά που θέλουμε να βλέπουμε συχνότερα. Ο Τομ Κρουζ υποδύεται τον Γερμανό συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απογοητευμένος από ναζιστικό καθεστώς, θα προσπαθήσει -μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς- να καταστρώσουν ένα σχέδιο δολοφονίας του Αδόλφο Χίτλερ. Αν δεν πετύχει το σχέδιο, η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη. Do or die. Δεν θα περίμενες τον Τομ Κρουζ σε αυτόν τον ρόλο, αλλά αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο τελευταίος μεγάλος σταρ του Χόλιγουντ (συγνώμη Μπραντ Πιτ και Λεονάρτο ντι Κάπριο) και παραδίδει μία μοναδική ερμηνεία.


Rock of Ages (2012)


Απίθανος ρόλος για τον Τομ Κρουζ, σε μία ταινία που απέτυχε εμπορικά και καλλιτεχνικά. Δεν ξέρουμε αν μελλοντικά αποκτήσει cult status ή ξεχαστεί εντελώς, ο Τομ Κρουζ, πάντως, είναι φοβερός και σώζει την κατάσταση σαν τον glam rock σούπερ σταρ Στέισι Τζαξ. Αρκετά μονόχνοτος, με την καριέρα του να δύει, πρέπει να παίξει μία τελευταία συναυλία με την μπάντα του, τους Arsenal, ίσως και η τελευταία ευκαιρία για το κλαμπ Bourbon Room στο Λος Άντζελες για να ορθοποδήσει οικονομικά. Τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να έρθουν, μαζί με τη θεούσα γυναίκα του δημάρχου που κολάζεται από την αναγγελία της συναυλίας. Το «Rock of Ages», με σκηνικό τα βαθιά 80s, είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μιούζικαλ του Broadway, με τους πρωταγωνιστές να τραγουδάνε χιτ των Guns N’ Roses, Bon Jovi, Foreigner, Def Leppard, Scorpions κ.α.

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

Προτεινόμενα