Skip to main content

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννινα: Εντυπωσιακό βίντεο από την πτώση μετεωρίτη- Τι λένε οι επιστήμονες για την «λαμπρή βολίδα»

Επιστήμονες εξηγούν τι ήταν η "λαμπρή βολίδα" που πέρασε πάνω από τα ΙωάννιναΤην είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο κατέγραψε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου από τέσσερις διαφορετικές κάμερες.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων είναι ότι “το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος.

To φαινόμενο της πτώσης του μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων εξηγεί ο κ. Αλέξης Λιάκος, επιστημονικός ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου 2024, και συγκεκριμένα στις 03:20 π.μ., όπως δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο το σώμα αυτό είναι «από μερικές δεκάδες εκατοστά έως το πολύ ένα μέτρο και βλέπετε λοιπόν την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, όπου λόγω τριβής αρχίζει και καίγεται αυτό το σώμα, εξαχνώνεται σε μικρότερα κομμάτια. Φανταστείτε μια μπάλα του μπάσκετ να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και φτάνει μονάχα ένα μικρό κομμάτι»

Από την πλευρά του ο αστροφυσικός κ. Κοσμάς Γαζέας εξήγησε πώς αυτά φαίνονται σαν διάτοντες αστέρες «Δεν είναι παρά βραχώδη αντικείμενα τα οποία διαλύνοται στην ατμόσφαιρά μας», είπε.

Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί.

Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή γύρω από το bullying»

Συγκλονίζει κι ευαισθητοποιεί το βίντεο της εθνικής καμπάνιας για τον σχολικό εκφοβισμό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εθνική καμπάνια για τη σχολική βία: 9 νέα μέτρα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Ανάμεσά τους αποβολές για κινητά και χρέωση καταστροφών στους γονείς

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαβάζουμε το φετινό μήνυμα του IBBY με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με δύναμη από την Ιαπωνία, το φετινό μήνυμα του IBBY μας ωθεί να γιορτάζουμε το παιδικό βιβλίο με όσες περισσότερες ιστορίες μπορούμε

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Δεν είμαι η άνεργη παρουσιάστρια που έψαχνε τι θα κάνει»

Όσα είπε η παρουσιάστρια για την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

BEAUTY TIPS

Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Garner, που είχε γενέθλια στις 17 Απριλίου

Στα 52 της η Jennifer Garner έχει επιλέξει μια γρήγορη κι απλή ρουτίνα περιποίησης