Skip to main content

INTERVIEW

Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Αυτός ο ρόλος είναι η δική μου επανάσταση»

Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της Κυράς της Ρω στο θέατρο Σφενδόνη, η ηθοποιός μιλάει στο allyou.gr και στην Αλεξάνδρα Παπαδάκη για τις δικές επαναστάσεις, τους φόβους και τις μεγάλες της αγάπες.



Μόνη πάνω στη σκηνή, βουτηγμένη σε έναν δύσκολο ρόλο και σε ένα συγκλονιστικό κείμενο, η Φωτεινή Μπαξεβάνη αναδύεται πιο δυνατή, πιο δυναμική και εντελώς διαφορετική από ό,τι την έχουμε συνηθίσει. Όλα δείχνουν ότι με το φετινό της τόλμημα υψώνει τη δική της σημαία στο προσωπικό της νησί.    

Η Κυρά της Ρω: Ένας δυνατός μονόλογος για εσάς φέτος. Τι έχει να πει η Δέσποινα Αχλαδιώτη, η πραγματική Κυρά της Ρω,  στον σημερινό Έλληνα;

Πολλά πραγματικά! Δίνει δύναμη και ελπίδα να ξαναβρεί καθένας μας την πίστη αρχικά στο εαυτό του και όσα κι αν έχει χάσει να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να ξαναχτίσει τη ζωή του με όπλο το πιο βασικό απ’ όλα: το δώρο της ίδιας της ζωής. 

Η ηρωίδα σας έκανε την επανάστασή της ενάντια στη θέληση της οικογένειάς της. Μια δική σας μικρή ή μεγάλη επανάσταση;

Να παίξω αυτό το ρόλο! Είναι το δικό μου λιθαράκι...

Μόνη πάνω στη σκηνή. Τι θα λέγατε στον Μονόλογο εάν κάνατε μαζί του... διάλογο;

Ουσιαστικά λέγεται μονόλογος αλλά έχεις ένα διαρκή διάλογο με τον εαυτό σου πάνω στη σκηνή αλλά και με τους θεατές, που νιώθεις κάθε τους αντίδραση ακόμα και όταν αυτή δεν έχει ήχο. Είναι μαγικό το πώς τους καταλαβαίνεις. Επίσης, στην παράσταση έχω την τύχη να συνομιλώ με έναν σπουδαίο μουσικό, τον Τάσο Μισυρλή που έχουμε μία βαθιά συνομιλία σε κάθε παράσταση. Τα λόγια μου και το τσέλο του αλληλοσυμπληρώνουν την παρουσία της Κυράς της Ρω.

Κάποιες αράδες του ρόλου που σας έχουν αγγίξει βαθιά...

Είναι πραγματικά πολλές! Ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει γράψει ένα κείμενο γεμάτο ποίηση. Θα πω το πρώτο που μου έρχεται τυχαία στο μυαλό τώρα, γιατί αν το σκεφτώ θα έβαζα όλο το έργο, χωρίς υπερβολή...

 -Δεν την φοβάμαι την ερημιά. Ποτέ δεν την φοβήθηκα. Υπήρχαν χρόνια που αυτό εδώ το νησάκι έμοιαζε με βασίλειο. Αυτός ήταν ο θρόνος μας. Μια ξεραμένη λεμονόφλουδα και γύρω της το μπλε. Ήμασταν εγώ, ο άντρας μου και το γαλάζιο. Αυτός ήταν ο λαός μας. Μπορεί να μην είχε φωνή, άλλαζε όμως αποχρώσεις, αμέτρητες αποχρώσεις και πρόσωπα, ανάλογα με τις εποχές και τις μέρες. 
    Το μπλε. Αυτή τη γλώσσα μιλούσαμε εδώ πέρα. Να σταματάς στη μέση μιας φράσης, όχι επειδή δεν βρίσκεις τη λέξη, αλλά το χρώμα. Να ψάχνεις γύρω σου για σημάδια, και άλλοτε ο βυθός να μοιάζει με ουρανό και άλλοτε τα σύννεφα με βράχια. Κι εσύ να ξέρεις ότι έχεις έναν άντρα, μερικά ζωντανά και ένα χρώμα που αντί για καρδιά έχει μια γραμμή: όποτε θέλει, χωρίζει το νερό απ' τον αγέρα, και όποτε θέλει, σε βάζει στη μέση να βαστάς το ένα από το άλλο....

 

baxevani_mesa.jpg 

Ένας απομονωμένος άνθρωπος, μια ανεξάρτητη, δυναμική γυναίκα η Κυρά της Ρω. Ποια στοιχεία έχετε κοινά και σε τι θα θέλατε να της μοιάσετε;

Σίγουρα κοινό έχουμε την αγάπη μας για τη ζωή. Θα ήθελα να της μοιάσω στην ικανότητά της που μπορούσε με τα ελάχιστα να φτιάχνει έναν τεράστιο, δυνατό, γερό κόσμο.
Είμαι από μια άλλη γενιά που μεγάλωσε με δεδομένα κάποια πράγματα και πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση δυστυχώς να τα εκτιμήσουμε, η σκέψη μας και τα θέλω μας ξεκινούν πάντα μετά από αυτά...

Από πού θα έρθει η αλλαγή προς το καλύτερο; «Οι λύσεις δεν είναι υπόθεση των πολλών αλλά του καθένα μας ξεχωριστά»; (σ.σ. όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου)

Φυσικά! Πρέπει σαν μονάδες να τα βρούμε αρχικά με τον εαυτό μας και όταν καταλάβουμε τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, πού ακουμπά η ελπίδα μας, είμαι σίγουρη πως τότε θα συνειδητοποιήσουμε και τους συνοδοιπόρους μας και θα πορευτούμε μαζί στα κοινά μας όνειρα.

Όσα χρόνια είστε ηθοποιός, είστε και μουσικός. Μια επαγγελματική πτυχή που δεν είναι ευρεία γνωστή. Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τη μουσική. 

Με τη μουσική ξεκίνησα από παιδί. Όταν τελείωσα το λύκειο και μπήκα στη δραματική σχολή δούλευα ήδη σαν βοηθός σε γνωστούς συνθέτες. Αμέσως μετά τη δραματική σχολή, και από τότε μέχρι σήμερα η επαγγελματική μου δραστηριότητα σαν ηθοποιός, μουσικός, αλλά και σαν σκηνοθέτης θεάτρου -τα τελευταία δέκα χρόνια- είναι πάντα γύρω από την τέχνη του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Δεν έχω κάνει ποτέ ανεξάρτητη δισκογραφία.

Αν η ζωή σας ήταν τραγούδι, θα ήταν...

Αυτό αλλάζει συνέχεια, δεν μπορώ να πω ένα και δεν θα είναι και ποτέ το ίδιο. Πάντως αυτή τη στιγμή το τραγούδι που έχω συνέχεια μέσα μου είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι γάμου από το Καστελλόριζο που ακούγεται και στην παράσταση. 

Ο μεγαλύτερος σας φόβος στη ζωή είναι...

Η ανημπόρια. 

Τι δεν έχετε στη ζωή σας και θα το θέλατε πολύ;

Αυτή τη στιγμή έχω τα πάντα! Θα ήμουν αχάριστη αν θα τολμούσα να πω κάτι άλλο. Και αν κάτι θα το ήθελα πολύ και δεν το έχω, είμαι σίγουρη πως θα το βρω! Πίστη χρειαζόμαστε και όλα θα γίνουν.

Τι ζηλεύετε στους άλλους;

Δεν είμαι ζηλιάρα. Το δύσκολο είναι να χαίρεσαι για τους άλλους, και αν κάτι δεν έχεις εσύ που το έχουν οι άλλοι, από το να το ζηλεύεις, κάνε κάτι για να το αποκτήσεις κι εσύ. Η ζήλια δεν σε πάει παρακάτω.

Τηλεόραση: Την σνομπάρατε, όπως έχετε πει, τελειώνοντας τη Δραματική σχολή. Κι όμως μέσω αυτής γίνατε ευρύτερα γνωστή. Πώς την αντιμετωπίζετε σήμερα; 

Εγώ τελείωσα το 1992 τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τότε είχε μόλις ξεκινήσει η ιδιωτική τηλεόραση και σκεφτόμαστε αλλιώς οι νέοι ηθοποιοί τότε. Κακώς βέβαια, αχ! στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα που λέμε. Έγιναν πολλές σημαντικές και προσεγμένες δουλειές εκείνη την εποχή. Η τύχη ευτυχώς τα έφερε έτσι που έζησα κι εγώ για δέκα χρόνια περίπου καλές εποχές της ελληνικής παραγωγής τηλεοπτικών σειρών. Δεν έχω παράπονο. Σήμερα την αντιμετωπίζω με την ίδια σκέψη, αν μου γίνει κάποια πρόταση που έχει ενδιαφέρον, φυσικά και θα συμμετέχω με χαρά! Όπως τώρα οι γκεστ εμφανίσεις μου στο σήριαλ του Alpha “ Το σόι σου ”. 

Και.. λατρεμένος κινηματογράφος. Υπερτερεί μέσα σας έναντι του θεάτρου; 

Είναι τελείως διαφορετική διαδικασία η τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο από το θέατρο. Ναι, εξακολουθώ να τον αγαπάω πιο πολύ, μάλλον θα έλεγα τον αγαπάω αλλιώς. Τι να πω; Λέτε να μου συμβαίνει επειδή δεν γίνονται πολλές ταινίες;

Μια αξέχαστη επαγγελματική στιγμή/ ρόλος...

Δεν θα ξεχωρίσω καμία. Όλα είναι ξεχωριστά και μοναδικά. Μαθαίνεις από κάθε ρόλο πολλά! Και επιτυχία να είναι και αποτυχία να είναι, όλα σε πάνε παρακάτω, γεμίζεις εμπειρίες και γίνεσαι καλύτερος για το επόμενο που θα έρθει, και αυτή η περιπλάνηση, αυτή η αναζήτηση δεν σταματάει ποτέ! Γι’ αυτό αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά.

Τι κάνει η "Πέπη" των τηλεοπτικών  Εγκλημάτων σας; Συναντιέστε ακόμα; Κουράζεστε να μιλάτε για αυτή; ( μιλάω για τη σχέση σας με τον ρόλο σας  στα «Εγκλήματα», ένα ρόλο που σας έκανε ευρέως γνωστή). 

Τη συναντώ συχνά επειδή ο κόσμος μου μιλάει γι’ αυτή τη σειρά ακόμα. Τα Εγκλήματα τα αγάπησε πολύ ο κόσμος και συνεχίζει να τα αγαπάει, ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν ακόμα γεννηθεί τότε (γελάει). Είναι πολύ ευχάριστο. Όχι, δεν με κουράζει να μου μιλάει ο κόσμος. Αλίμονο, είναι μέρος της δουλειάς μου. Εξάλλου μόνο αγάπη μου δείχνουν.

Εάν δεν απαντούσατε τώρα σε αυτές τις ερωτήσεις, τι θα θέλατε να κάνετε;

Να είμαι παρέα με αγαπημένους ανθρώπους και κυρίως με τον ανιψιό μου τον Αντρέα που λατρεύω! Είμαι πολύ καιρό που δουλεύω χωρίς διακοπές και μου έχουν λείψει οι ανέμελες συναντήσεις.
 
Πληροφορίες:

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Σφενδόνη μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Θέατρο Σφενδόνη
Μακρή 4, Μακρυγιάννη 
Στάση Μετρό-Ακρόπολη 

Τηλ. ταμείου: 2155158968

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21.30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 18.00.

 

 

*Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Χρυσοχοΐδης / ΚΘΒΕ

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

FASHION TRENDS

6 high waist jeans για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει για τις καθημερινές σου εμφανίσεις

Το ψηλόμεσο jean είναι απαραίτητο κομμάτι μιας έξυπνης γκαρνταρόμπας και φοριέται σε απεριόριστες περιστάσεις και συνδυασμούς