Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Παναγιώτα Καραφυλλίδου: "Υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ ακόμη και εκεί που νομίζεις ότι όλα τελείωσαν, αρκεί να το πιστέψεις. Και τότε όλα θα αλλάξουν".



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.

 

"Στη ζωή λένε πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο... Πλέον, 11 χρόνια μετά, μπορώ να σας το επισφραγίσω με την προσωπική μου ιστορία.

Σαν χθες μου φαίνεται πως ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι στα 23 μου χρόνια θα ερχόμουν αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Η περιπέτεια μου ξεκινά τον Σεπτέμβρη του 2003. Μέχρι τότε ζούσα σε νησί των Δωδεκανήσων και εργαζόμουν ως αισθητικός. Μια μέρα, διαπίστωσα, μετά από τυχαία ψηλάφηση πως οι λεμφαδένες στο λαιμό μου είχαν διογκωθεί. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία. Και πώς να δώσω αφού ένοιωθα καλά, δεν είχα απολύτως κανένα σύμπτωμα, είχα χάσει μερικά κιλά αλλά το θεωρούσα φυσιολογικό αφού δούλευα πάρα πολλές ώρες την ημέρα. Όσο περνούσε ο καιρός η κατάσταση όμως δεν άλλαζε, συνέχιζαν να είναι διογκωμένοι. Μετά από την πίεση που δέχτηκα από την οικογένεια μου αποφάσισα να συμβουλευτώ ένα γιατρό για να δω τι συμβαίνει. Ο παθολόγος που επισκέφτηκα, αφού με εξέτασε, με καθησύχασε και μου είπε πως πιθανόν δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά ζήτησε να κάνω αιματολογικές εξετάσεις. 

Τα αποτελέσματα; 114.000 λευκά αιμοσφαίρια… Ο γιατρός το μόνο που κατάφερε να μου πει ήταν πως αν ήμουν κόρη του θα πετούσα ήδη για Αθήνα. Έτσι και έκανα: έφυγα με τη βεβαιότητα πως όλα είναι ένα τραγικό λάθος και πως σύντομα θα επιστρέψω στην νέα μου δουλειά. Δυστυχώς όμως δεν ήταν έτσι.

Οι μέρες που ακολούθησαν, μόνο ως εφιαλτικές θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω: επώδυνες εξετάσεις, χειρουργεία και οι γιατροί να μπαινοβγαίνουν από το δωμάτιο μου χωρίς να λένε κουβέντα. 

Η διάγνωση; Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, ένιωσα τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια μου. Για μένα λευχαιμία ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη. Με κυρίευσε πανικός και απελπισία, αδυνατούσα να πιστέψω ότι όλα αυτά συνέβαιναν σε μένα, δεν μπορεί... ένα κακό όνειρο είναι και θα ξυπνήσω. Δυστυχώς όμως δεν ήταν..

Είναι σχεδόν αδύνατο να περιγράψει κανείς με λόγια το πώς είναι, από τη μια στιγμή στη άλλη, εκεί που θεωρείς πως τα έχεις όλα, την υγεία σου, τη δουλειά, την οικογενειακή γαλήνη, να σου ανακοινώνουν ότι δεν έχεις τίποτα...

Η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας δύσκολος και χρονοβόρος αγώνας και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί την επιτυχή έκβαση του, όμως ξέρεις ότι αν κινητοποιήσεις όλες τις δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου, αν προσπαθήσεις με όλο σου το είναι, τότε υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο αγώνας αυτός να κερδηθεί.

Υπάρχει όμως ένας σημαντικός αριθμός ασθενών, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά, που όσα και να προσπαθήσουν, όσο και να το θέλουν δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη αυτή και αυτό γιατί δεν έχουν το κατάλληλο «όπλο». Είναι αυτοί οι ασθενείς που μπορούν να θεραπευτούν μόνο με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών-αιμοποιητικών κυττάρων και που δεν διαθέτουν ένα συμβατό δότη στην οικογένεια τους. Όπως ήμουν και εγώ.

Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης θύμωσα, πείσμωσα και αποφάσισα ότι δεν θα αφήσω τη λευχαιμία να με νικήσει. Ήμουν αποφασισμένη, όμως τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό. Η νόσος μου ήταν υψηλού κινδύνου και η μόνη θεραπεία ήταν η μεταμόσχευση. 

Η αναζήτηση για συμβατό δότη ξεκίνησε από το οικογενειακό μου περιβάλλον, όμως ανήκω και εγώ στο 70% των περιπτώσεων που δεν βρίσκουν μέσα στην οικογένεια, οπότε όλες οι ελπίδες μας στράφηκαν στο Εθνικό και το Παγκόσμιο Αρχείο Δοτών. 

Μπορείτε να φανταστείτε έστω για μια στιγμή πως είναι να σου ανακοινώνουν πως για να ζήσεις θα πρέπει κάποιος άγνωστος να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να αποφασίσει να δώσει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του, λίγα κύτταρα; Το μέγεθος της απελπισίας, της ανασφάλειας και του φόβου δύσκολα περιγράφονται.

Όμως, εκεί που νομίζεις πως όλα τελείωσαν, πως δεν υπάρχει πια ελπίδα, βρίσκεται ένας εθελοντής δότης που προσφέρει με ανιδιοτελή αγάπη προς όποιον τον χρειάζεται!

Όπως η δική μου δότρια, μια κοπέλα από τη Γερμανία σε ηλικία μόλις των 25 χρόνων, μέσα από μια ανώδυνη διαδικασία, παρόμοια με την αιμοδοσία, μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι σήμερα υγιής και να σας αποδεικνύω με την παρουσία μου το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν εθελοντές δότες. Χάρη σε αυτήν, μπόρεσα να σπουδάσω ξανά, έγινα κοινωνική λειτουργός και σήμερα έχω τη μοναδική χαρά να εργάζομαι στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και να συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο μου, με το παράδειγμα μου, στην προσπάθεια που καταβάλλει ο σύλλογος ώστε να αυξηθούν οι εθελοντές δότες στη χώρα μας. Στόχος μας όλοι οι ασθενείς να έχουν την ευκαιρία, όπως την είχα και εγώ, να δώσουν τον αγώνα τους και να επιστρέψουν γεροί και δυνατοί στο σπίτι τους, στο σχολείο τους.

Γιατί η ΕΛΠΙΔΑ υπάρχει, την βρίσκεις στο πρόσωπο του κάθε ένα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών που με λαχτάρα περιμένει να βρεθεί συμβατός…

Η ΕΛΠΙΔΑ είστε όλοι εσείς που με την εγγραφή σας ως εθελοντές δότες θα δώσετε μια πνοή αισιοδοξίας στο κάθε ένα ασθενή που αγωνίζεται για τη ζωή του, το μήνυμα πως στο δύσκολο αυτό αγώνα δεν είναι μόνος του. 

Όλοι μαζί, με ΟΡΑΜΑ και ΕΛΠΙΔΑ, ενωμένοι μπορούμε και θα κάνουμε τον καρκίνο παρελθόν.

Με λένε Παναγιώτα και ζω γιατί κάποιος Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών μου έσωσε τη ζωή!"

panagiotamesa.jpg

Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης Μυελού των Οστών: 

Για να εγγραφείς εθελοντής δότης μπορείς να επισκεφτείς τα γραφεία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ", καθημερινά 9.00 - 19.00, ή κάποιο από τα Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Δοτών της περιοχής σου (δες εδώ) όπου:

1) Θα ενημερωθείς λεπτομερώς για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων

2) Θα συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής δότη

3) Θα σου γίνει λήψη μικρής ποσότητας αίματος (5 ml) ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου)

Αν δεν υπάρχει κάποιο Συνεργαζόμενο Κέντρο στην περιοχή σου, μπορείς  να συμπληρώσεις την online αίτηση εγγραφής και το "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, σε διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, θα σου στείλει φάκελο που θα περιέχει:

1) Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών.

2) Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

3) Οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ πριν την εγγραφή σου στο 210.7775615-16.

 

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.