Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Μαριάνα Κωστελέτου: "Οι τοίχοι που δεν πέφτουν"



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.

 

"«Η Αρχόντισσα δεν είχε τι άλλο να κάμει, έπαιζε και η κοιλιά της ταμπούρλο από την πείνα… Βοήθησε τη γερόντισσα στο καθάρισμα, το πλύσιμο και το βράσιμο των  αγριολάχανων. 

Μόλις  έβρασαν, έβαλαν να φάνε. Με τα μούτρα έπεσε στο φαΐ η αρχόντισσα. Πείνα και των γονέων.

-Καλή μου  γριούλα, τι  γλυκά που είναι και τι νόστιμα τα βερβελίδια!

-Κόρη μου, είναι νόστιμα γιατί κόπιασες να τα μαζέψεις, να τα καθαρίσεις, να τα πλύνεις και να τα  μαγειρέψεις. Από δω και πέρα, λοιπόν, βλέπε μπροστά.  

Ζωγράφισε «το τώρα». Σήκω από την πολυθρόνα σου, ονειρέψου και βάλε σκοπούς στη ζωή σου. Ψάξε για τα δυνατά σημεία του εαυτού σου και μάθε να τα διαχειρίζεσαι σωστά και να πορεύεσαι μ’αυτά. Αυτόνομη, χωρίς να στηρίζεσαι σε τοίχους που κάποια στιγμή πέφτουν. Να ξέρεις το νόημα της ζωής σου, η γλύκα της κρύβεται στον ιδρώτα που χύνεις για να πετύχεις κάθε στόχο σου. 

'Ετσι κι έγινε. Η αρχόντισσα έκανε ευαγγέλιο τα λόγια της γερόντισσας. Από κείνη τη μέρα έγινε η προκομμένη αρχόντισσα της περιοχής. Η πιο αγαπητή και δίκαιη. Το  χαμόγελο ξαναγύρισε στα χείλη της και έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα...". 

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από τα «Βερβελίδια», ένα από τα 22 παραμύθια – όλα με νόημα και μήνυμα- που «μάζεψε» η Μαριάννα Κωστελέτου, από προφορικές αφηγήσεις στην Κέρκυρα και τα κυκλοφορεί για τους  σκοπό της  ΕΛΠΙΔΑΣ,  σ’ένα καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «Τα  παραμύθια της νόνας», που περιλαμβάνει και πολλές γραφικές φωτογραφίες από γυναίκες του νησιού.  

Η Μαριάννα γεννήθηκε και ζει στο Λονδίνο, είναι ακόμα μαθήτρια Λυκείου κι όμως αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της, ένα λαογραφικό διαμάντι που συμβάλλει στο να κρατιέται ζωντανή η παράδοση του τόπου μας. Δεν είναι πολύς καιρός που η Μαριάννα παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο, «Τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στη σύγχρονη Ελλάδα» κι αυτό αφιερωμένο στην  ΕΛΠΙΔΑ. Ήταν στις 19 Οκτωβρίου του 2015, στο Αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ ».

Για τις φίλες και τους φίλους του «AllYou», αυτό το σημείωμα της Μαριάννας  Κωστελέτου: 

«Μετά την εκδήλωση στην ΕΛΠΙΔΑ, το ίδιο απόγευμα, επέστρεψα στο Λονδίνο. Στο αεροπλάνο σκεπτόμουν όλα όσα έγιναν το πρωί. Το πρωί στην Αθήνα, το νοσοκομείο, το σχολείο και όλα τα άλλα ήταν πραγματικά εκεί χάρη σε μια Μαριάννα. Τελικά αυτό που έμεινε στο μυαλό μου ήταν τα λόγια της κ. Βαρδινογιάννη στην εκδήλωση. Μας είπε πόσο αισιόδοξη είναι για το μέλλον, όταν υπάρχουν παιδιά σαν κι εμάς! Αλλά και για μας, τα παιδιά, τι ωραίο κίνητρο είναι, όταν υπάρχουν Μαριάννες Βαρδινογιάννη για να μας εμψυχώσουν να δουλέψουμε πολύ, ώστε να δώσουμε και εμείς κάτι. Έτσι μπορούν και τα παιδιά να προσφέρουν κάτι το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο. 

Χαρίζω με όλη μου την καρδιά στην ΕΛΠΙΔΑ και το δεύτερο βιβλίο μου "Τα παραμύθια τσι νόνας". Με χαρά πιστεύω ότι με την μικρή μου συνεισφορά βοηθώ για το μεγάλο έργο την ΕΛΠΙΔΑΣ για τα παιδιά.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Μαριάνα Κωστελέτου»

Ας ψάξουμε, λοιπόν, όλοι «τα δυνατά σημεία του εαυτού μας» όπως συμβούλεψε η καλή γριούλα τη μελαγχολική αρχόντισσα του παραμυθιού στα «Βερβελίδια», για να πορευόμαστε «αυτόνομοι χωρίς να στηριζόμαστε σε τοίχους που κάποια στιγμή πέφτουν»."

Info: Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, ΕΛΠΙΔΑ και να συνεισφέρεις στο έργο του; Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο http://www.elpida.org/, καθώς και στα τηλέφωνα: 210-7757153, 210-7757934 και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας