Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Γιατί να γίνεις δότρια - δότης Μυελού των Οστών

Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί  ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.



Η Κάτια Χατζηπέτρου * , Δότρια Αιμοποιητικών Κυττάρων, μας εξηγεί γιατί και πώς τα απλά πράγματα κρύβουν τόσο μεγαλείο

«Είμαι συμβατός; Μπορώ εγώ, εγώ, να σώσω κάποιον που κινδυνεύει από καρκίνο; Αν τα κύτταρά μου έχουν τόση δύναμη, να νικήσουν τον καρκίνο κάποιου ανθρώπου, πρέπει και η καρδιά μου να βρει τους χτύπους που θα αντέξουν αυτή την ευτυχία».  

Μπορώ να ξαναδώσω σε κάποιον την ζωή του! 

Μπορώ να νικήσω τον καρκίνο του!

Είναι αλήθεια! Ο δότης Μυελού των Οστών – Αιμοποιητικών Κυττάρων έχει την δύναμη να καταφέρει αυτό που τα φάρμακα δεν καταφέρνουν, αδυνατούν να πετύχουν. Να γίνει η σωτηρία κάποιου παιδιού ή ενήλικα που έχει διαγνωστεί με ασθένεια απειλητική για την ζωή του

Γι’ αυτόν, τον φίλο, τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον συμμαθητή του παιδιού μας, που διαγνώστηκε με λευχαιμία, ή άλλου είδους αιματολογικό καρκίνο, γι’ αυτόν που παρ’ όλες  τις  θεραπείες εξακολουθεί να αφήνει μία «άδεια καρέκλα» στην καθημερινότητά μας, για αυτόν σε θέλουμε να σου πούμε. 

Η ζωή του μπορεί να είναι μόνο στα δικά σου χέρια! 

Για την μεταμόσχευση Μυελού των Οστών – Αιμοποιητικών κυττάρων που χρειάζεται ένας ασθενής με Αιματολογική κακοήθεια ή γενετικό νόσημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί ένας ταιριαστός ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA αντιγόνα) δότης.  

Είναι τόσο δύσκολο που μπορεί αδέλφια μεταξύ τους να μην ταιριάζουν. Μόνο 3 από τους 10 ασθενείς είναι συμβατοί με τα αδέλφια τους. Το 70% αναζητά και ελπίζει σε κάποιον μη συγγενή συμβατό δότη, από το παγκόσμιο αρχείο δοτών για να μπορέσει να προχωρήσει σε μεταμόσχευση, την «θεραπεία σωτηρίας – rescue therapy” όπως την ονομάζουν στο εξωτερικό ή την μοναδική ελπίδα να ζήσει όπως είναι πραγματικά η μεταμόσχευση. Και όσοι περισσότεροι δότες, τόσες περισσότερες  ελπίδες  για τον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση.  

Αυτό προσπαθούμε ως «ΟΡΑΜΑ  ΕΛΠΙΔΑΣ» να καταφέρουμε. Να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων δοτών να μην στερείται κανείς την ελπίδα για ζωή.   

Και μέχρι τώρα δεν έλειπε η ευαισθησία, η σωστή ενημέρωση έλειπε. 

Αγαπητέ φίλε/η θα πάρεις την ευθύνη να αναγνωρίσεις και να αξιοποιήσεις την δύναμή σου; Γιατί μπορείς να κάνεις την διαφορά από τον φόβο στην δύναμη, από το δάκρυ στην χαρά. Άνθρωποι σαν εσένα το έχουν κάνει πραγματικότητα. Γίνε Δότης Αιμοποιητικών Κυττάρων.  

praxis&praxeis (1).jpg

Μία μητέρα παιδιού που περιμένει μόσχευμα θέλει να σου πει…  

«με ρώτησαν γιατί; γιατί να γίνει κάποιος δότης...

... γιατί διακυβεύεται αυτό που δεν χωράει σε λόγια, που δεν εξηγείται με λέξεις, διακυβεύεται αυτό που η αξία του δεν μετριέται, διακυβεύεται  η α γ ά π η, η αγάπη που σου δίνει ανάσα, που σου δίνει λόγο ύπαρξης, διακυβεύεται ο ήλιος...

Δεν ξέρω φίλε μου αν μπορώ εγώ να σου δείξω το γιατί... είναι μια απάντηση που μπορείς να δεις μόνο με την καρδιά σου.

ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ το πρόσωπο της δικής σου αγάπης και θα καταλάβεις τι διακυβεύεται...

... μια μάνα σου φωνάζει ότι η στέρηση αυτού που αγαπά πιο πολύ ισοδυναμεί με αφόρητο πόνο και ο ήλιος θα σβήσει σου λέει έντρομη, σε πιάνει απ' τους ώμους "καταλαβαίνεις, ο ήλιος θα σβήσει!",

... ένας πατέρας σε κοιτά χωρίς λόγια όπως του πρέπει, με μάτια γεμάτα δάκρυ που δεν ξεχειλίζει, σαν του πληγωμένου αλόγου που ακουμπά το κεφάλι στη γη...

... μα κυρίως ένα παιδί σε ρωτά "θα γίνω καλά, έτσι;!" 

Η απάντηση σε αυτό το γιατί, "γιατί να γίνει κανείς δότης" διαφεύγει από τα λόγια, δεν εξηγείται, όπως και η προσφορά σου, αν το αποφασίσεις, δεν μετριέται, είναι ανυπολόγιστη, έχει τόση αξία όση και το ΝΑΙ στο παιδί που σε ρωτά.

praxis&praxeis (2).jpg

Υ.Γ. Το "χέρι" σου να είναι πάντα απλωμένο στον άνθρωπο, γιατί κάθε χέρι εδώ στη γη απλωμένο στον άνθρωπο είναι η προέκταση του Θεού και αυτό είναι το μόνο ζητούμενο φίλε μου» ! M. B. 

Σημείωση: Οι δύο Ζωγραφιές που προτίμησα να βάλω αντί για την φωτογραφία μου είναι από τα παιδιά του Σχολείου «ΠΡΑΞΙΣ και ΠΡΑΞΕΙΣ»,  ειδικά για την ΕΛΠΙΔΑ."

* Η Κάτια Χατζηπέτρου είναι γραμματέας στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ  ΕΛΠΙΔΑΣ"

Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών

Περίπου 100 Έλληνες ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών. Και είναι στο χέρι μας να τους σώσουμε! 

Για να εγγραφείς εθελοντής δότης μπορείς να επισκεφτείς τα γραφεία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ" (Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Λεβαδείας 8, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), καθημερινά 9.00 - 19.00, ή κάποιο από τα Συνεργαζόμενα Κέντρα Εγγραφής Δοτών της περιοχής σου (δες εδώ) όπου:

1) Θα ενημερωθείς λεπτομερώς για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων

2) Θα συμπληρώσεις την αίτηση εγγραφής δότη

3) Θα σου γίνει λήψη μικρής ποσότητας αίματος (5 ml) ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου)

Αν δεν υπάρχει κάποιο Συνεργαζόμενο Κέντρο στην περιοχή σου, μπορείς  να συμπληρώσεις την online αίτηση εγγραφής και το "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, σε διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, θα σου στείλει φάκελο που θα περιέχει:

1) Ενημερωτικό έντυπο για τη δωρεά μυελού των οστών.

2) Την αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών.

3) Οδηγίες για τον τρόπο συλλογής του στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) καθώς και τα απαραίτητα υλικά για να συλλέξεις μόνος σου το δείγμα.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων μπορείς να επικοινωνήσεις με το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ πριν την εγγραφή σου στο 210.7775615-16.

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα