Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Χοχλιοί, σιουφιχτά, τσικουδιά. Ναι, ναι, εδώ, στην Αθήνα!

Πέμπτη σήμερα και η Μαρία μάς ταξιδεύει στα 3 top στέκια της πρωτεύουσας που σερβίρουν το κα-λύ-τε-ρο κρητικό φαγητό ever.


Μαρία Μυλωνά

Όχι, δυστυχώς δεν είμαι πια στην Κρήτη (όπου πέρασα -όπως κάθε χρόνο- ένα μεγάλο μέρος των διακοπών μου), αν και -προφανώς- πολύ θα το ήθελα. Στην (όμορφη) πόλη μας βρίσκομαι, εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Παρόλα αυτά, απόψε αποφάσισα να ταξιδέψω και πάλι στη μεγαλόνησο -ακόμα κι αν το κάνω μόνο μέσα από τις γεύσεις της.

Σημερινός μου προορισμός, λοιπόν, μία κρητική ταβέρνα. Κι επειδή δεν έχω αποφασίσει ακόμα, σου παρουσιάζω τη λίστα με τις 3 κορυφαίες επιλογές μου -για να επιλέξουμε μαζί. 

Επιλογή 1η: "Το πέτρινο του κρητικού" (Ειρήνης 112 και Αμαρυλλίδος 1, Αγία Παρασκευή). Και όταν λέω του "κρητικού", το εννοώ. Το ντεκόρ, η ατμόσφαιρα, η φιλοξενία και φυσικά το φαγητό σ' αυτή την παραδοσιακή ταβέρνα σε ταξιδεύουν κάπου στα Χάνια, τον τόπο, δηλαδή, καταγωγής των ιδιοκτητών της. Ολόφρεσκα υλικά από τη Μεγαλόνησο, συμπαθέστατο και ιδιαίτερα φιλικό "προσωπικό" και ζωντανή -κρητική και όχι μόνο- μουσική, αν είσαι αρκετά τυχερή και πετύχεις την κατάλληλη βραδιά. Το απόλυτο must είναι τα χοιρινά πανσετάκια, που σερβίρονται με ψιλοκομμένες ντομάτες και κρεμμύδι. Α, και η σφακιανή πίτα. Α, και οι (κολοκυθο)ανθοί. Οκ, για να μην σε κουράσω, Ο,ΤΙ και να επιλέξεις θα σε ενθουσιάσει.

Επιλογή 2η: "Το ρακάκι" (Μοσχονησίων 2-4, Πλατεία Καισαριανής). Πρόκειται για ένα παλιό προσφυγικό σπίτι που έχει μεταμορφωθεί σε μία πανέμορφη κρητική ταβέρνα, ακριβώς πίσω από την κεντρική πλατεία της Καισαριανής, την πλατεία Παναγίτσας. Όταν ο καιρός το επιτρέπει (όπως τώρα δηλαδή), μπορείς να απολαύσεις την τσικουδιά σου σε ένα από τα τραπεζάκια που στολίζουν το πεζοδρόμιο. Τσικουδιά ξεροσφύρι γίνεται; Δεν γίνεται! Γι' αυτό, να τη συνοδεύσεις με το πολύ χορταστικό, καλοψημένο και ζουμερό αρνάκι «αντικριστό» με πατάτες φούρνου ή με το κλασικό κρητικό γαμοπίλαφο -ένα από τα μεγάλα ατού (και της... μεγάλες μερίδες) του μαγαζιού. 

Επιλογή 3η: "Το Αρισμάρι" (Αριστοτέλους 43, Χαλάνδρι): Αυτή η όμορφη ταβέρνα με το minimal λευκό να κυριαρχεί παντού στο εσωτερικό του, ενώ μία μικρή χαριτωμένη αυλή "φιλοξενεί" τους καπνιστές, είναι σίγουρα μέσα στις top επιλογές μου για κρητικό φαγητό. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους: Καταρχάς βρίσκεται στη γειτονιά μου, γεγονός που μου επιτρέπει να "πετάγομαι" όσο συχνά θέλω (δηλαδή πολύυυυ συχνά). Και δεύτερον -και κυριότερο- γιατί φτιάχνει τα πιο νόστιμα σιουφιχτά που μπορείς να απολαύσεις στην πόλη μας, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα υπόλοιπα πιάτα (π.χ. στάκα με αυγά, αντικρυστό, χοχλιοί) τα οποία είναι εξίσου καλομαγειρεμένα. Δοκίμασέ τα. Και θα με θυμηθείς. 

Εννοείται ότι κάθε κρητικό γεύμα που... σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να συνοδεύεται από καλή, παγωμένη κρητική τσικουδιά, κάτι που είναι εγγυημένο (και δοκιμασμένο) και στα τρία παραπάνω μαγαζιά. Το ακόμα καλύτερο; Το κερασμένο ρακόμελο, που θα ολοκληρώσει υπέροχα την κρητική βραδιά σου.

Εγώ για απόψε αποφάσισα. Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι; 

Εβίβα! 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.