Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στον Λευκό τον Πύργο

...εκεί θα συναντήσουμε σήμερα την Αναστασία, που κάνει ένα ταξίδι αστραπή στα πάτρια εδάφη της! 



Το να ζεις μόνη σου από τα 18, δημιουργεί μέσα σου ένα περίπλοκα διττό συναίσθημα. Από τη μία είσαι σίγουρη για την θαρραλέα ανεξαρτησία που σε διακατέχει, για το γεγονός ότι γνωρίζεις πως δεν έχεις κάτι να περιμένεις (σε οικιακό επίπεδο) από κάποιον άλλον αλλά ούτε και κάποιος άλλος από εσένα, ότι όλα θα περάσουν από το χέρι σου αλλά θα γίνουν εν τέλει όπως τα θέλεις εσύ. Από την άλλη, φοβάσαι πως το στάτους της ζωής σου θα παραμείνει για πάντα κολλημένο σε ένα επίπεδο βουβής μοναξιάς η οποία ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που ακούς την πόρτα του σπιτιού να κλείνει πίσω σου. Ίσως, λοιπόν, να μην υπάρχει τίποτα πιο λογικό και υγιές από εκείνη την ασφάλεια που σε πλημμυρίζει κάθε φορά που επιστρέφεις στο πατρικό σου, στην καθαριότητα της μαμάς και στη φροντίδα του μπαμπά σου. 

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του πατέρα μου. Είναι δηλαδή ΚΑΙ η πόλη της μητέρας μου με τη διαφορά ότι οι ιστορίες που θυμάμαι πιο έντονα από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις ξέρω από τον μπαμπά μου. Ιστορίες στις οποίες φοιτητές του Μαθηματικού βλέπουν την μία ταινία μετά την άλλη στους κινηματογράφους της πόλης, ιστορίες στις οποίες μεγάλες παρέες τσακώνονται πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα στα τραπεζάκια του Petit Palais ή του Ντορέ, ιστορίες στις οποίες κάποιος νεαρός απόφοιτος λυκείου παίρνει την απόφαση να αλλάξει μια και καλή τη ζωή του σε μία μεταμεσονύχτια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, με άλλα λόγια ιστορίες στις οποίες, όπως το βλέπω εγώ, κάτι σημαντικό συμβαίνει.

Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο λέω αυτή την επιστροφή στα πάτρια εδάφη να την αφιερώσω σε εκείνον. Από την συμπρωτεύουσα γνωρίζω ελάχιστα πράγματα, μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα όταν ήμουν πολύ μικρή και δεν γύρισα πίσω με τους δικούς μου όταν εκείνοι επέλεξαν να επιστρέψουν. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να αγαπήσω πραγματικά αυτή την πόλη που έχει τον τρόπο να κλέβει την καρδιά όλων όσων την επισκέπτονται, να αφήσω την μακριά Λεωφόρο Νίκης με τα παράλογα ακριβά καφέ και τον κόσμο που ξέρει να ντύνεται για να εντυπωσιάσει να με κερδίσει, να γνωρίσω τα πολύβουα στενά πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους με τα ετερόκλητα καταστήματα και τα διάσημα μεζεδοπωλεία.

Θα ξεκινήσουμε την βόλτα μας από την διάσημη σε όλους πλέον νέα παραλία, θα περπατήσουμε μπροστά από το Μacedonia Pallas, και το Μέγαρο Μουσικής, κάπου στην διαδρομή θα συναντήσουμε και τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου να κοιτάει αγέρωχο προς την Ανατολή. Δεν είναι ψέμα ότι σε αυτό εδώ το μέρος υπάρχει το καλύτερο φαγητό της Ελλάδας - ίσως και του κόσμου ολόκληρου. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι ξέρεις πού να το βρεις. Η Θεσσαλονίκη είναι κυριολεκτικά γεμάτη από πανέμορφα εστιατόρια που πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός, εμείς όμως σήμερα θα κάτσουμε στο μικρό και πολύ χαριτωμένο «Μπαγιάζι» (Βασ. Ηρακλείου 35, στοά Μοδιάνο, τηλ. 2310 279006), το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο ατµοσφαιρικά σηµεία της πόλης, µέσα στη στοά της αγοράς Μοδιάνο. Είναι ένα γραφικό ουζερί, µε έντονα χρώµατα στους τοίχους και έναν κατάλογο από τον οποίο μπορείς να διαλέξεις πάνω από 50 διαφορετικούς μεζέδες. Καθηµερινά πλανόδιοι µουσικοί δίνουν έναν τόνο παλιάς Θεσσαλονίκης. Δοκίμασε οπωσδήποτε τους «κεφτέδες της γιαγιάς», τις χειροποίητες πατάτες και την κατσικίσια φέτα. 

KIM_1965.jpg

Τώρα θα σου πω ένα μυστικό για αυτή εδώ την πόλη, κάτι που το ξέρουν λίγοι: ναι, αν θέλεις τρίγωνο να πας στον Ελενίδη (Θ. Σοφούλη 15, Καλαµαριά, τηλ. 2310 421699), ναι, αν θέλεις τσουρέκι να πας στον Τερκενλή (www.terkenlis.gr), να ξέρεις όμως ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις τις πιο νόστιμες πάστες και τούρτες της συμπρωτεύουσας είναι υποχρεωτικό να κατευθυνθείς προς τον Μίλτο (www.miltos.gr). Ο Μίλτος είναι μία σχετικά μικρή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων τα οποία θα βρεις σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά όχι σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί η πολιτική του franchise είναι τόσο αυστηρή που οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να ξεφύγει η ποιότητα από τον έλεγχο τους. Σου προτείνω να δοκιμάσεις την Μαρκησία, την πιο γλυκιά, σκληρή πάστα σοκολάτα που έχεις φάει αλλά και τις καταπληκτικές πάστες Αμυγδάλου, αν είσαι φαν της κρέμας

Λίγο πριν πέσει ο ήλιος θα πάμε για απογευματινό καφέ. Θα κατευθυνθούμε προς την Προξένου Κορομηλά και την Καρόλου Ντηλ, εκεί που δεν θα πήγαινε ποτέ αν δεν τον παρέσυρα εγώ, στους δρόμους με την πολυκοσμία και την έντονη βαβούρα και θα κάτσουμε στο Νερό που Καίει (Προξένου Κορομηλά 47). «Ενδιαφέρον όνομα για καφετέρια», θα σκεφτεί. Εκεί ανάμεσα σε μια παρτίδα τάβλι και στην έντονη συζήτηση για ιστορία και πολιτική (δεν έχουμε συμφωνήσει ποτέ στη ζωή μας) θα τον ρωτήσω τα νέα του ΠΑΟΚ και του ελληνικού πρωταθλήματος κι αυτός θα μου απαντήσει με το γνωστό του επεξηγηματικό στιλ που υπονοεί, την ίδια ακριβώς στιγμή, ότι δεν καταλαβαίνω και πολλά από αυτά τα πράγματα. Έτσι είναι οι μπαμπάδες.

244.jpg

Η μέρα μπορεί να κλείσει με μία βόλτα με τα πόδια μέχρι τα Λαδάδικα. Για να μιλήσουμε για όλα αυτά που μου αρέσει να τον ακούω να μιλάει, για την δική του προσωπική διαδρομή σε μία πόλη πλούσια, ποικιλόμορφη και πανέμορφη που υπήρξε για αμέτρητα χρόνια ιστορικά ελληνική, πολιτικά τουρκική και εθνογραφική εβραϊκή. Και για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη εκτός από τα πολλά «ταλέντα» της  έχει το χάρισμα να σε πληγώνει και να σε διώχνει μακριά, σταθερά εγκλωβισμένη μέσα στην έλλειψη ευκαιριών και στους ρυθμούς μιας -έστω και μεγάλης - επαρχίας. 

Δεν νομίζω ότι θα καταφέρω ποτέ να την μάθω όπως της αξίζει ή να την λατρέψω όσο θα μου αναλογούσε. Ξέρω όμως ότι κάθε φορά που θα την κοιτάζω μέσα από τα δικά του - πάντα ανήσυχα - μάτια θα βλέπω ό,τι κι εκείνος. 

DSC_2636.jpg

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.