Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κένταυροι, μήλα, βουνό και θάλασσα

Σήμερα η Αναστασία δραπετεύει στο Πήλιο!



Καρπενήσι ή Πήλιο; Αράχωβα ή Μέτσοβο; Τι προτιμάς; Σε αφήνω να διαλέξεις εσύ, πάντα σε αφήνω να διαλέξεις εσύ, και κάπως έτσι σήμερα Δευτέρα, λίγες μόλις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, λίγες μόνο ημέρες πριν αλλαγή του χρόνου, του χρόνου που μας έφερε ακόμη πιο κοντά, φεύγουμε για Πήλιο

Το βουνό των Κενταύρων. Ή την σκεπή του Βόλου. Ή ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα, τόσο για βουνίσιες όσο και για θαλασσινές διακοπές. Αυτές τις γιορτές που ο καιρός - μέχρι στιγμής - είναι πολύ καλός, λέμε να τα εκμεταλλευτούμε και τα δύο.

Καθώς θα αφήνουμε σιγά - σιγά πίσω μας τον Βόλο, με την μακριά παραλία του, τα θαμπά του φώτα, τα πάντα γεμάτα τσιπουράδικα του, θα στρίψουμε από το μεγάλο φανάρι στον κεντρικό προς το βουνό. Η νύχτα θα πέφτει αργά όταν θα μπαίνουμε στην Πορταριά κι εγώ θα σε κοιτάζω από τη θέση του συνοδηγού, να οδηγείς, ανακουφισμένη που μόνιμα προσφέρεσαι να καθίσεις εσύ πίσω από το τιμόνι.

Η Πορταριά είναι, μαζί με τη Μακρυνίτσα, το πιο κοσμικό, το πιο πολύβουο (αν υποθέσουμε ότι μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο για κάποιο χωριό του Πηλίου), το πιο διάσημο χωριό της περιοχής. Γι' αυτό και οι επιλογές διαμονής πολλές, διαφορετικές και για όλα τα βαλάντια. Δεν είμαι ειδική για να προτείνω ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να μείνει κανείς ανάλογα με το budget του, αλλά επειδή πρόκειται για ένα μέρος που γνωρίζω καλά, θα δώσω τρία βασικά hints που πιθανόν να φανούν χρήσιμα σε όποιον βρεθεί προς τα εκεί. 

home00.jpg

Ο Μικρός Βορριάς (Πορταριά)

Αν θέλεις πολυτέλεια: Τότε μείνε στον Μικρό Βορριά. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία του Πηλίου, το μικρό αυτό κατάλυμα αποτελείται από ελάχιστα δωμάτια σε πέτρινα σπιτάκια, τα οποία εκτείνονται είτε σε ένα μεγάλο ισόγειο, είτε σε δύο μικρότερα επίπεδα. Όλα έχουν μοντέρνο τζάκι και ντουζ με υδρομασάζ, ενώ δύο από αυτά διαθέτουν και τεράστια μπανιέρα για... μούλιασμα με τις ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να χαζέψεις με τις φωτογραφίες, κάνε κλικ εδώ.

Αν θέλεις άνεση: Τότε διάλεξε το Σπίτι της Άννας. Ιδανικό για μεγάλες παρέες, το αναπαλαιωμένο αρχοντικό αποτελείται από πέντε δωμάτια με σιδερένια κρεβάτια, έπιπλα αντίκες και διάφορα παλιά μικροαντικείμενα. Στο ισόγειο βρίσκονται δύο δωμάτια και μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (με διάφορα καλούδια για πρωινό), ενώ στον πρώτο όροφο τα υπόλοιπα δωμάτια, καθιστικό και μικρή κουζίνα. Ιδανικό για μεγάλες παρέες, που θα το νοικιάσουν όλοι μαζί.

Αν θέλεις παράδοση. Τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραδοσιακή, κλασική και αγαπημένη Κρίτσα. Βρίσκεται στη μεγάλη ανθισμένη πλατεία της Πορταριάς. Υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, γλάστρες με ορτανσίες και τρεχούμενα νερά είναι το σκηνικό που παρακολουθείς από τα παράθυρα. Σε παραδοσιακό στυλ, τα οχτώ δωμάτια του ξενοδοχείου στεγάζονται στο ανακαινισμένο τριώροφο κτίριο του 1900.

Σειρά έχει η... περιήγηση. Αν δεν έχει τύχει να ξανανέβεις ποτέ μέχρι εκεί πάνω, θα αναλάβω να σε ξεναγήσω. Θέλω να προλάβουμε να πάμε παντού αυτές τις λίγες ημέρες, όμως ξέρω ότι ίσως αυτό αποδειχθεί λιγάκι δύσκολο. Το Πήλιο, αν και φαινομενικά μικρό, έχει άπειρα πράγματα να χαρείς και να κάνεις. Γι' αυτό φτιάχνω από τώρα μία σύντομη λίστα με τα πράγματα που θέλω οπωσδήποτε να κάνουμε όσο είμαστε στο βουνό. 

1. Να αγοράσουμε μαρμελάδες και αυθεντικά Πηλειορίτα γλυκά. Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συναιτερισμός στη Ζαγορά έχει τα καλύτερα. Εγώ αγαπώ το βύσσινο, εσύ το κάστανο, θα το ρίξουμε κορώνα γράμματα.

2. Να δοκιμάσουμε την μελωμένη πανσέτα ή το μελωμένο κότσι με πατατούλες φούρνο που φτιάχνει η φοβερή μαγείρισσα στον Γευσοκράτορα, ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Πορταριάς, λίγο πιο πάνω από την γνωστή σε όλους πλατεία με τον πλάτανο.

gefsokratoras.jpg

Γευσοκράτορας (Πορταριά)

3. Να πιούμε κοκτέιλ στο Αερικό, το πιο δημοφιλές μπαρ του Πηλίου, καθισμένοι σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια με θέα στον Παγασητικό. Αυτή την εικόνα δεν γίνεται να την ξεχάσεις.

choros3.jpg

Αερικό (Πορταριά)

4. Να περιπλανηθούμε στο δάσος και να μαζέψουμε άγρια μανιτάρια. Δεν το έχω κάνει ποτέ μέχρι σήμερα, λένε όμως πως είναι μία από τις must δραστηριότητες για όποιον πατήσει το πόδι του στο Πήλιο. Θέλω να το κάνω για πρώτη φορά μαζί σου.

5. Να διασχίσουμε με το αμάξι όλο το βουνό και να φτάσουμε μέχρι την άλλη μεριά, στο νότιο Πήλιο, εκεί όπου η θάλασσα λάμπει κάτω από τα δέντρα που την σκεπάζει. Να σταματήσουμε στο Μούρεσι και στη φημισμένη Τσαγκαράδα και να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια, λίγο πριν κατευθύνουμε προς τις Μηλιές.

6. Να πιούμε καφέ ελληνικό στο πιο γνωστό καφενείο του Πηλίου, στο διάσημο "Άννα, να ένα μήλο", το οποίο είναι εδώ και χρόνια το σήμα κατατεθέν στην πλατεία των Μηλιών και όπου μπορεί να βρει κανείς θαυμάσια σπιτικά γλυκά αλλά και οικονομικούς μεζέδες.

kafeneiocover.jpg

Άννα, να ένα μήλο (Μηλιές)

7. Να κάνουμε μια στάση για καλό φαγητό στην Αλέκα, στην Τσαγκαράδα. Το γνωστό αυτό εστιατόριο βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο και διαθέτει  παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρεβιθάδα, κοκκινιστό κατσικάκι με χυλοπίτες, γαλοτύρι και μεγάλη ποικιλία κρασιών.

8. Να κάνουμε βόλτα με άλογα. Το Πήλιο είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για ιππασία στην Ελλάδα και όποιος είναι λάτρης σίγουρα θα ξετρελαθεί. Οι βόλτες διαρκούν περίπου μία ώρα και θα καλπάσεις πάνω στα άλογα περνώντας από ρυάκια, δάση οξιάς αλλά και λιθόχτιστα μονοπάτια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ρωτήσεις στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Θα σε κατατοπίσουν σίγουρα.

Δεν ξέρω τι απ' όλα αυτά θα προλάβουμε να κάνουμε τελικά. Τώρα που το ξανασκέφτομαι και τα ξαναδιαβάζω, ίσως να μην με ενδιαφέρει και τόσο. Μου φτάνει που θα φύγουμε. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ