Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οscars από το 1929

Σήμερα, η Αναστασία πάει... Hollywood!



Τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου (ή απλώς Oscars) έκαναν το ντεμπούτο τους στον κόσμο του σινεμά την άνοιξη του 1929 και είναι η παλαιότερη τελετή βράβευσης στην ιστορία των παγκόσμιων θεαμάτων.

Στην πρώτη απονομή, οι νικητές γνώριζαν ότι έχουν κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι τρεις ολόκληρους μήνες πριν από την μεγάλη βραδιά, με την συνολική διάρκεια της εκδήλωσης να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά. Από το 1930, όμως, και για δέκα ολόκληρα χρόνια τα αποτελέσματα δίνονταν στις εφημερίδες για δημοσίευση μια ημέρα πριν την τελετή απονομής. Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το 1941 για να δούμε για πρώτη φορά τα περίφημα φακελάκια και την αγωνία να σχηματίζεται στα πρόσωπα των ηθοποιών και των υπόλοιπων συντελεστών στο άκουσμα της φράσης «And the Oscar goes to...».

Σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ώρες μετά την 88η απονομή των Χρυσών Αγαλματιδίων της Ακαδημίας, λέω να περάσω τις ώρες μου στο σπίτι παρέα με υπέροχες ταινίες που βραβεύτηκαν όλα αυτά τα πλούσια κινηματογραφικά χρόνια των βραβείων Όσκαρ.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν ανακοινωθούν οι μεγάλοι νικητές της φετινής απονομής των βραβείων της Ακαδημίας. Οπότε δεν γίνεται να τοποθετηθώ πάνω στο ζήτημα (σ.σ. Ελπίζω μόνο την Δευτέρα το πρωί που θα ξυπνήσουμε να το έχει πάρει ο Leo.). Μέχρι τότε, ας συνεχίσω να σχεδιάζω την Δευτέρα μου με σκοπό να κάνω μία μικρή αναδρομή σε 10 ξεχωριστές στιγμές - και περισσότερες ταινίες - από την ιστορία του πιο διάσημου και αγαπημένου θεσμού του παγκόσμιου σινεμά...

1929: Η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ γίνεται μία ανάσα πριν το τέλος της δεκαετίας του 1920, στις 16 Μαίου του '29 στην μεγάλη σάλα του ξακουστού Hollywood Roosevelt Hotel. Το χρυσό αγαλματάκι για την Kαλύτερη Ταινία της χρονιάς παίρνει η ταινία "Wings", ενώ η Janet Gaynor, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στα φιλμ "Seventh Heaven”, “Street Angel” και “Sunrise” εμφανίστηκε στην τελετή με ένα φόρεμα που είχε αγοράσει από ένα κοινό πολυκατάστημα. Αργότερα, η υπόθεση «μόδα» έμελλε να αποκτήσει μία πολύ πιο ξεχωριστή θέση στα βραβεία Όσκαρ...

h7forxkf.jpg

1939: Στη σκιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που μόλις είχε ξεσπάσει, η 9χρονη Shirley Temple ανεβαίνει στη σκηνή για να απονείμει στον Walt Disney τιμητικό Όσκαρ για την ταινία «Η Χιονάτη και η Επτά Νάνοι». Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αυτή τη χρονιά πάει στο "You Can’t Take It With You".

lzxdlzpd.jpg

1940: Έναν χρόνο αργότερα είναι η σειρά μιας από τις εμβληματικότερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά για να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Περίπου δηλαδή ό,τι υπονοεί και ο τίτλος της. Το θρυλικό «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η Vivien Leigh το Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου, στην απονομή του έγινε στο Ambassador Hotel του Λος Άντζελες.

kybhj4nc.jpg

1944: Ενώ ο πόλεμος καλά κρατεί, ακόμα μία σπουδαία ταινία βγαίνει στις αίθουσες. Το "Casablanca" επικρατεί στα βραβεία και η δικιά μας Κατίνα Παξινού συγκινεί με τον σύντομο λόγο της όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β΄Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στο «Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα».

e7ia4kgy.jpg

1954: Κάπου εδώ, τα Όσκαρ αρχίζουν να γίνονται για τα καλά και ...τηλεοπτική υπόθεση. Η πρώτη χρονιά που το δίκτυο NBC πρόβαλε σε απευθείας μετάδοση την εκδήλωση ήταν η ακριβώς προηγούμενη, καθώς μέχρι τότε μεταδίδονταν μόνο από το ραδιόφωνο. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό σημαντικό γεγονός για την εξέλιξη του θεσμού. Το 1954 η -κούκλα- Audrey Hepburn παίρνει την πρωτοβουλία και την ώρα που ανεβαίνει στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της για τον Α' Γυναικείο Ρόλο για την ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» αποκαλύπτει πως η πανέμορφη λευκή τουαλέτα που φορούσε εκείνη τη βραδιά είχε την υπογραφή του Givency. Από εκείνη την στιγμή, ο ρόλος των σχεδιαστών μόδας συνδέεται με τον θεσμό των Όσκαρ με άρρηκτους δεσμούς.

f8xijmgy.jpg

1960: Η λέξη υπερπαραγωγή τρυπώνει γερά στον κόσμο του σινεμά. Και το "Ben Hur", αν και δεν φημίζεται για το καλό σενάριο και τις εξαιρετικές ερμηνείες, γίνεται η πρώτη ταινία που καταφέρνει να συγκεντρώσει στην αγκαλιά της 10 ολόκληρα χρυσά αγαλματάκια.

gzcq5jke.jpg

1972: Ο μεγάλος Charlie Chaplin επιστρέφει στην Αμερική έπειτα από 20 χρόνια αυτοεξορίας και βραβεύεται στα 83 του χρόνια για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

f8xikygy.jpg

1978: Ο αγαπημένος και πάντα νευρωτικός Woody Allen κερδίζει το πρώτο του βραβείο Όσκαρ για την ταινία "Αnnie Hall", ενώ το ολοκαίνουργιο τότε "Star Wars" δεν καταφέρνει να κερδίσει ούτε ένα βραβείο στις βασικές κατηγορίες.

dyq1lwgw.jpg

1998: Χωρούσε τελικά ο Jack στην σανίδα μαζί με την Rose; Αυτό το ερώτημα βασανίζει όλους τους μεγάλους φανς τους Τιτανικού, που έκλαψαν με μαύρο δάκρυ στο φινάλε μιας από τις πιο εμπορικές ταινίες που έβγαλε ποτέ το Hollywood. Όπως και να 'χει, ο «Τιτανικός» του James Cameron σαρώνει την βραδιά και γίνεται η πρώτη ταινία μετά το Ben Hur που κερδίζει 10 χρυσά αγαλματάκια.

eqge62gy.jpg

1999: Ο Roberto Benini κερδίζει το Όσκαρ Kαλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το "La Vita e Bella" και πηδάει γεμάτος ενθουσιασμό πάνω από 5 σειρές καθισμάτων. Τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά...

f8zc4egy.jpg

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ