Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πάμε Λαύριο!

.....Σούνιο, Πούντα Ζέζα, Λαύριο, φτάσαμε!


Λένα Γρηγορίου

Το ερωτεύτηκα το Λαύριο αυτό το καλοκαίρι. Ερωτεύτηκα τη ζωντάνια του, την αυθεντικότητα  του, την αισθητική του, τους ανθρώπους του, το λιμάνι του, το σεργιάνι του, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό του Πάρκο, την παραλία του.

Σου είπα πολλά: Λίγα είναι μπροστά στην έκπληξη που σε περιμένει στη διαδρομή, την υπέροχη διαδρομή, μετά το Σούνιο για να φτάσεις ως την Πούντα Ζεζα κι απο κεί στην καρδιά του Λαυρίου.

Τό' χα αγαπήσει πολύ το Λαύριο μέσα απο το (λατρεμένο) τραγούδι του Σαββόπουλου , θυμάσαι, "δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά στο Λαύριο, είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάμαι το αύριο".
Δεν θα το πιστέψεις αλλά τότε είχα πρωτοπάει να το γνωρίσω. Με αφορμή το τραγούδι. Εφυγα με μια μικρή μελαγχολία. Ηταν μια μέρα χειμωνιάτικη, έβρεχε, δεν είδα πολλά. Δεν ξαναπήγα απο τότε. Μέχρι σήμερα που ο καλός μου φίλος είπε "φυγαμε για Λαύριο, θα τρελαθείς" και πριν προλάβω ν' απαντήσω είχαμε σχεδόν φτάσει. 

Τούμπα όλα! Ερωτας με την πρώτη (λάθος, με τη δεύτερη..) ματιά!  

Ξεκινάμε με μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της Πούντα Ζέζα. Είναι η παραλία που συναντάμε μετά το Σούνιο, στην είσοδο του Λαυρίου.
Στεγνώνουμε κάτω απ' τα δέντρα και γραμμή για το λιμάνι. Βόλτα, χάζι, καφές. 
Ο Πύργος Ρολόι, το άγαλμα της μάνας , τα νεοκλασικά κτίρια.
Αυτό που βλέπεις απέναντι, ανατολικά,  είναι το Μακρονήσι. Η Μακρόνησος.
Κομμάτι ιστορίας, μνήμης και όχι μόνο.

Στη μεγάλη πλατεία με τους φοίνικες θα φάμε παγωτό απο τον "Ιταλό". Είναι εμπειρία! Μετά θα πάμε στην Ψαραγορά κι ύστερα στο υπεροχο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της (άλλοτε)
κραταιάς Γαλλικής Εταιρίας Μεταλλείων Λαυρίου.

Πριν βραδιάσει, σου φυλάω μια έκπληξη. Καταπληκτικό ταβερνάκι, κρυμένο, σχεδόν, πίσω απο παλιά κτίσματα , καθώς βγαίνουμε απ' το λιμάνι, με ψαράκια ολόφρεσκα, κρασί χύμα καταπληκτικό, θέα μαγική και τους πιο συμπαθητικούς και γλυκούς μαγαζάτορες που εχεις ποτέ συναντήσει. Είναι η ψαροταβέρνα "Βελετάκος". Εύρημα! Καλαμάρι, χταπόδι, μπαρμπούνια, μαρίδα, γαρίδες, όλα της ώρας. Μελιτζανοσαλάτα (θεά!!), τυροκαυτερή, χόρτα (ζεστά).

lavrioin.jpg

Και όταν κοπάσει η δουλειά, "live"! Kιθάρα, μπουζούκι και φωνή. Σε παλιά λαικά. Ο ιδιοκτήτης τραγουδάει και οι δυο  φίλοι του (που πριν λίγο θα μας έχουν σερβίρει τα πιάτα μας!!) τον συνοδεύουν. Τέλεια!

Ετοιμάσου για γευστική, οπτική και ακουστική ομορφιά! Απολύτως ελληνική. 
Θα περάσουμε μια αλλιώτικη μέρα σήμερα. Κι ένα αλλιώτικο βράδυ. Θα δεις.

Ως την επόμενη Τρίτη, 

φιλιά

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου από τη Βαρβάκειο και το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι

Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου - Η μεγάλη αποκριάτικη γιορτή συνεχίζεται στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική & Θέατρο στη Στέγη | ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας & Χρήστος Παπαδόπουλος

Nέκυια - Οδύσσεια με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι, 21.12.2023 – 28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

Προτεινόμενα

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πέρα από τη θάλασσα | Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube | 31.03.2024 | 21:00 | Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής