Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

It's Christmas, baby!

Η Λένα, σημερα, αγοράζει βιβλία  και τρώει…pre-Christmas παστίτσιο!


Λένα Γρηγορίου

Τι να πω φιλενάδα μου, δυο, μόλις, μέρες πριν τα Χριστούγεννα; Πως κάνω διατροφή και δίαιτα, πως προσέχω και τρώω ελαφρά για να φαω γαλοπούλα και κουραμπιέδες, χωρίς τύψεις και άγχος; E, λοιπόν, όχι! Τίποτα απ' αυτά! Εχω μια τεράστια επιθυμία να καταβροχθίσω ό,τι αγγίζει την ευαίσθητη και αλάνθαστη όσφρηση  μου… όπως, ας πούμε, ένα κομμάτι παστίτσιο…Λατρεύω το παστίτσιο! Κυρίως όταν είναι ευρηματικό και ανατρεπτικό! Και... σοφιστικέ! Σαν αυτό που φτιάχνει (με τα χεράκια του) ο Γκίκας Ξενάκης (τον λένε και γίγαντα της γεύσης) στην Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο).

Xώρος καλόγουστος (η Aleria) με ατμόσφαιρα όμορφη, περιβάλλον φιλικό και σε... δύσκολες ώρες (γευστικά), όπως αυτές που ζει κανείς μετά από μια δίαιτα μαρουλιού, όπως (δηλαδή) αυτή που ΔΕΝ ζω εγώ (..), καταλαβαίνεις πως ένα εστιατόριο που τα πιάτα του θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής και οι γεύσεις του σε κάνουν να ονειρεύεσαι (εκεί φτάσατε, κάποιες, από το πολύ μαρούλι...) είναι αυτό που σε τραβάει από το χέρι κι εσύ δεν μπορείς (και δεν θέλεις) να του αντισταθείς. 

Πολύ σωστά κατάλαβες, θα πάω στο Μεταξουργείο απόψε για φαγητό. Και δεν το διαπραγματεύομαι.

Το πρωί σκέφτομαι να κάνω τη συνηθισμένη μου "βουτιά" στα καινούργια βιβλία.

Σου το λέω συχνά πως αυτή η βόλτα στα βιβλιοπωλεία είναι σαν καθαρός αέρας. Άσε που, κάθε φορά, αισθάνεσαι σαν μικρή... Κολόμβα (από το Κολόμβος) που έχει ανακαλύψει κάτι μοναδικό.

Σήμερα, λέω να χαθώ στους διαδρόμους και στα ράφια του  Public, στο Σύνταγμα, και  να γίνω ένα μετα φώτα  και τη μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού .Δεν ξέρω ακόμα ποια και πόσα βιβλία θ’ αγοράσω, διότι έχω κι ένα budget η γυναίκα, που δεν μπορώ παρά να το σεβαστώ (!!!), αλλά σίγουρα θα περάσω κάμποση ώρα στα τρία επίπεδα του βιβλιοπωλείου, ψάχνοντας. Και, εννοείται πως θα θυμηθώ (ξανά) τον Μπόρχες που έλεγε πως "τα βιβλία είναι η προέκταση της φαντασίας και της μνήμης μας".

Εννοείται πως θα χαζέψω το δέντρο στην πλατεία! Είναι ΥΠΕΡΟΧΟ, υπέρλαμπρο, μαγικό! Και για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, φέτος όλη η πόλη είναι υπέρλαμπρη! Και η δική μου αδυναμία είναι η Βασιλίσσης Σοφίας και η Βουκουρεστίου! Αντίρρηση; 

Σε πήγα λίγο ανάποδα.  Από το τέλος στην αρχή. Δεν σε μπέρδεψα, ελπίζω. Το θέμα είναι να περνάμε καλά μαζί. Και να αγαπάμε, κάθε φορά και μ' άλλον τρόπο, τις βόλτες μας.

Φιλιά…

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα