Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μουσική, τέχνη και ιστορία μαζί

Πώς μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο περίπατο ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, το Μουσείο Μπενάκη και η ΚΟΑ; Η Γωγώ έχει την απάντηση.


Γωγώ Καρκάνη

Σε πείσμα της μελαγχολικής ατμόσφαιρας που επικρατεί συνήθως τη Δευτέρα, σήμερα θα προσποιηθώ ότι είμαι τουρίστας στην πόλη μου και θα ξεκινήσω τη μέρα μου με μια επίσκεψη στον Κεραμεικό, που όλο λέω να εξερευνήσω και όλο το αναβάλλω.

Pixel

Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος, ένας από τους μεγαλύτερους της Αθήνας, φιλοξενούσε στην αρχαιότητα αγγειοπλάστες και αγγειογράφους, οι οποίοι δημιούργησαν εδώ τα παγκοσμίως διάσημα πλέον αττικά αγγεία. Όμως δεν διαθέτει μόνο ιστορία αλλά και εκπληκτική ομορφιά αφού, πνιγμένος καθώς είναι στο πράσινο, σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης.
 

kerameikos.jpg
Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού.

 

Στον Κεραμεικό, λοιπόν, θα περιηγηθώ σήμερα και όταν κλείσουν οι πύλες του (15.00), θα κατευθυνθώ για φαγητό στην πλακόστρωτη οδό Αδριανού στο Μοναστηράκι, όπου πλάι στις γραμμές του τρένου παρατάσσονται διάφορα «τουριστομάγαζα», ανάμεσα στα οποία ωστόσο έχω ανακαλύψει κατά καιρούς, πέρα από την εγγυημένα απολαυστική θέα, καλό σέρβις και ικανοποιητικές γεύσεις.

Pixel

Η βόλτα της ημέρας θα καταλήξει, καθόλου άδοξα, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, www.benaki.gr), όπου μετά από μια ξενάγηση στη συλλογή του από την επιμελήτριά του Μίνα Μωραΐτου (19.30), θα παρακολουθήσω, στις 20.30, μια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Απόψε, κορυφαίοι μουσικοί των ξύλινων πνευστών της ορχήστρας θα ερμηνεύσουν συνθέσεις μουσικής δωματίου που σπάνια ακούμε στην Ελλάδα. Αυτή η συνομιλία τέχνης, ιστορίας και μουσικής προβλέπεται το λιγότερο ενδιαφέρουσα. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου