Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τι μπορεί να μας πει το υπέδαφος της Αθήνας για την πόλη;

Σήμερα η Γωγώ θα πάει στην έκθεση Unconformities στο Μουσείο της Ακρόπολης, που γίνεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival.


Γωγώ Καρκάνη

Έργα που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα έκφρασης έχουν πλημμυρίσει αυτές τις μέρες, μέχρι τις 16/5, την Αθήνα, από τη Διπλάρειο Σχολή και το Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μέχρι το Πεδίον του Άρεως και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο του 5ου Onassis Fast Forward Festival (www.sgt.gr).

Pixel

Στο φετινό φεστιβάλ, καλλιτέχνες και ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου διερευνούν τον καθοριστικό ρόλο της αρχαιολογίας στην κατασκευή των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης. Ανάμεσα στις δράσεις του είναι η έκθεση σύγχρονης τέχνης Unconformities, στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα επισκεφτώ σήμερα.

Ένα ντουέτο δημιουργών από το Λίβανο, η ελληνικής καταγωγής Τζοάνα Χατζηθωμά και ο Χαλίλ Ζορέζ, μας ταξιδεύουν αντισυμβατικά στην Αθήνα, τη Βηρυτό και το Παρίσι. Αντισυμβατικά, γιατί μας βυθίζουν στο χωμάτινο υποσυνείδητο των τριών πόλεων: σε όσα μπορούμε να μάθουμε από το αθηναϊκό υπέδαφος και τα πλούσια αρχαιολογικά στρώματα στο Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό, από τα υλικά κατακρήμνισης στην Πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού, από τις παραποτάμιες προσχώσεις του Σηκουάνα και την ευρύτερη περιοχή του Λούβρου στο Παρίσι.

Pixel

volta_ekthesi.jpgΗ έκθεση Unconformities.

«Σκάβοντας το παρελθόν ανακαλύπτουμε το παρόν» δηλώνουν οι δύο «ερευνητές και ονειροπόλοι», όπως αποκαλούνται, οι οποίοι εδώ και μια τετραετία, σε συνεργασία με γεωλόγους, αρχαιολόγους και ιστορικούς συλλέγουν, ανασυνθέτουν και εκθέτουν προϊόντα γεωτρητικών ερευνών.

Η Unconformities, μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, παρουσιάστηκε πέρυσι στο Centre Pompidou και βραβεύτηκε με το Prix Marcel Duchamp (2017). Όμως μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και για έναν ακόμα λόγο: επειδή βάζει για πρώτη φορά τη σύγχρονη τέχνη στο Μουσείο της Ακρόπολης, εγκαινιάζοντας έτσι μια ενδιαφέρουσα συνομιλία. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 17 Μαΐου

Δράστε με γνώμονα τη λογική και έπειτα με το συναίσθημα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Theodore παρουσιάζει το νέο single και music video του με τίτλο “The Big Rip”

Σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου και με τις Μαρία Αλιφέρη και Δήμητρα Βλαγκοπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου