Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στο Δημαρχείο Αθηνών, με σκυτάλη τις λέξεις

Σήμερα η Γωγώ θα «τρέξει» στην 3η Σκυταλοδρομία Λόγου.


Γωγώ Καρκάνη

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δράσεις που φιλοξενεί η Αθήνα ως «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» είναι η Σκυταλοδρομία Λόγου. 

Σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Αθηνών, συνολικής διάρκειας ενός χρόνου, οι συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο, από διαφορετική κατηγορία λόγου (ποίηση, μυθιστόρημα, ιστορία, βιογραφία κ.λπ.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του σε έναν ανοικτό, δημόσιο διάλογο, με τη συμμετοχή του κοινού, παραδίδοντάς του τη σκυτάλη. Στην επόμενη εκδήλωση, αυτός ο συγγραφέας επιλέγει, προσκαλεί και παρουσιάζει τον επόμενο δημιουργό.

Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες διοργανώσεις, με σκυταλοδρόμους τους Τίτο Πατρίκιο και Παντελή Μπουκάλα, απόψε, στην τρίτη Σκυταλοδρομία, η σκυτάλη παραδίδεται από τη Ρέα Γαλανάκη στους Δημήτρη Δασκαλόπουλο (ποιητή-βιβλιογράφο) και Μαρία Στασινοπούλου (συγγραφέα-κριτικό λογοτεχνίας). 

kavafis.jpg

Ή αλλιώς, η σκυτάλη περνάει από την πεζογραφία στη βιογραφία-εργογραφία, καθώς η επιλογή των συγκεκριμένων σκυταλοδρόμων έγινε, κατά τα λεγόμενα της Γαλανάκη, «για τα υπέροχα έργα τους για τον Καβάφη, τον Σεφέρη και την εργοβιογραφία του Μανόλη Αναγνωστάκη που ετοιμάζουν τώρα. Μας δίνουν όλα τα πάθη και τις περιπέτειες των ανθρώπων και των βιβλίων τους». Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζιβασιλείου και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Αφορμή της «σκυτάλης» και αφετηρία της σημερινής συζήτησης είναι το βιβλίο «Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη» (εκδ. Μεταίχμιο).

Για μένα πάντως αυτή η εκδήλωση θα γίνει επιπλέον μια αφορμή να επισκεφτώ το Δημαρχείο της Αθήνας, ένα κτίριο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που χρονολογείται από το 1872. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα