Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στον Κήπο, με Ήλιο, Artic Monkeys και εκκωφαντική σιωπή

Γιατί, η Πρωτομαγιά είναι state of mind!


Νίκος Κοντομήτρος

Επιτέλους Παρασκευή! Επιτέλους (όμως). Δε ξέρω γιατί, αλλά αυτή η εβδομάδα μου φάνηκε πολύ δύσκολη. Πολύ γεμάτη. Βουνό (Να στο πω απλά). Ίσως να φταίει ότι επανήλθαμε στις εργοστασιακές μας ρυθμίσεις. Στις εργασιακές, δηλαδή. Αλλά, τίποτα δε θα αφήσω να μου χαλάσει αυτή την Παρασκευή. Τον προάγγελο των  Σου-Κου.

Θέλω να πάρω μία «ανάσα». «Πού να (πρωτο)πάω» αναρωτιέμαι; Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Ότι, αν και οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν την Αθήνα ως «τσιμεντούπολη», αυτή έχει σε κάθε της σημείο, ένα πράσινο «στολίδι». Μία όαση πρασίνου.

Λέω να πάω στον «Κήπο» μας. Τον Εθνικό. Αυτό το μαγικό μέρος, που, μόλις μπεις από την μπροστινή είσοδο, χάνεσαι στους λαβύρινθους του. Αδυνατείς να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι μόλις λίγα μέτρα από τον Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο όλο και κάτι θα συμβεί. Κάθε μέρα. Ειδικά τον τελευταίο μήνα.

 

kipos.png

 

Χαζεύω τα φυλλοβόλα δέντρα, αυτά τα πανύψηλα δημιουργήματα της φύσης. Ο αέρας κάνει τα φύλλα τους να «χορεύουν». Μαζί τους χορεύει και το μυαλό μου. Κινείται, γεννά μνήμες, ταξιδεύει νοητά. Όσο προχωράω προς τα μέσα, το μυαλό μου έχει επισκεφθεί ήδη άλλες πέντε τοποθεσίες. Τουλάχιστον. Στα δεξιά μου, βλέπω τη λίμνη με τις πάπιες. Τις ιστορικές. Τις ξακουστές. Στο χέρι μου κρατώ θρύμματα από φρυγανιά. Φυσικά, και τις ταΐζω.

nationalgarden.jpg

 

Προχωράω, προχωράω, βγάζω μία φωτογραφία για να κρατήσω ζωντανή αυτή την ανάμνηση και, χωρίς να το καταλάβω, φθάνω στην έξοδο. Για να μπω στην είσοδο. Του μετρό. Αφού πρώτα θαυμάσω τον ουρανό. Με το χρώμα το ηλιοβασιλεματί. Αγαπημένο μου. Φοράω ακουστικά, για να ακούσω το «Do I Wanna Know?» των Artic Monkeys. Ούτε εγώ ξέρω πώς μου ήρθε στο μυαλό. Μάλλον, το υποσυνείδητο θα ξέρει.

Από είσοδο σε έξοδο σήμερα. Και τι χρειάζομαι για να τα κάνω και τα δύο; μία «Πόρτα». Στο «Θέατρο Πόρτα» καταλήγω. Να απολαύσω το «Silence Speaks» της θεατρικής ομάδας «Hippo» με το διεθνή χορευτή και χορογράφο Tony Yap. Το αποκορύφωμα της εκκωφαντικής σιωπής, της ομιλητικής. Ήθελα καιρό να την απολαύσω και η μέρα έφθασε. Αμήν. Σου είχα πει για την παράσταση αυτή και στο παρελθόν (αν θυμάσαι). Κάτι παραπάνω από απλό χορό, λένε. Και τους πιστεύω.

 

tony.jpg

 

Η νύχτα πέφτει στη φωτεινή Αθήνα και αυτή η Παρασκευή is still young! FIN!

***INFOs:

Η παράσταση «Silence Speaks» συγκροτείται από μία διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα. Παντρεύοντας την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας ΗΙΡΡΟ, που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η performance θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Θα τη βρεις σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Θέατρο «Πόρτα» (Μεσογείων 59, Αθήνα).

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department