Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όλα είναι δρόμος

...με γκλίτερ και μονόκερους μερικές φορές



Περπατώ στην Πανεπιστημίου παραμονές του Athens Pride.. Η φετινή θεματική μ αρέσει γιατί φωτίζει τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και το πρέπει.. Εδώ σε λίγα 24 ωρα, το Σάββατο, όλοι οι δρόμοι περιμετρικά του Συντάγματος θα γεμίσουν από χρώματα και ουράνια τόξα πάνω σε πρόσωπα, τι- σερτς, σημαιάκια και κονκάρδες.. Αλλά αναρωτιέμαι  αν αρκεί αυτό για να μπορέσουμε να χωρέσουμε μες την διαφορετικότητα του δίπλα μας. Σε κάθε μας μονοπάτι  που επιλέγουμε, κάθε πλακάκι πεζοδρομίου που πατάμε, οφείλουμε να διεκδικούμε την έκφραση και  ελευθερία μας. Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου. «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία» λέει το φετινό Pride.  
Η ιστορία όμως αυτού του δρόμου βάφτηκε με αίμα και γκλίτερ.

Κι αλλιώς, αυτό που ξέρουμε φαρσί πια όλοι: Αν δεν μιλάς καθόλου για το σεξ δεν είναι και ότι καλύτερο μπορείς να σκεφτείς για να έχεις χαρούμενη και υγιή σεξουαλική ζωή. Απ την άλλη η σεξουαλική μας εκπαίδευση, τόσο η επίσημη όσο και η ανεπίσημη 1) κάνει focus σε λάθος πράγματα 2) μας αφήνει πολλά περιθώρια ν ασκήσουμε τις μαντικές ικανότητες που μάθαμε απ τον Γιούρι Γκέλερ 3) και φυσικά αναμένει τα καλύτερα  αποτελέσματα από εμάς κάτω από λιγότερο από κατάλληλες συνθήκες. Όλα αυτά στήνουν τη σκακιέρα ώστε εμείς να αισθανόμαστε άρρωστα εξοπλισμένοι όταν έρχεται η στιγμή  ν αντιμετωπίσουμε τις σεξουαλικές μας ανάγκες, ίσως το μεγαλύτερο από τα θέλω μας. 
Σου πέφτει κι ο Γέιτς απ την άλλη που έρχεται απλός και κατηγορηματικός: «Το σεξ και ο θάνατος είναι τα μοναδικά πράγματα, τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν ένα σοβαρό μυαλό»..μτφρ. La resistance! Life is so hard..La resistance! Αντίσταση σε ότι μας βαραίνει και μας πηγαίνει καρφωτούς προς τον βυθό..Υπάρχουν τόσο υπέροχα πράγματα, αρκεί ν ανοίξεις τα μάτια και να τα δεις…

Η αλήθεια είναι πως η σεξουαλικότητά μας είναι η καρδιά της ύπαρξής μας και η ντροπή διαποτίζει πολύ πέρα από τις σεξουαλικές μας επαφές, μέσα απ' τους πολλούς τρόπους που εμφανιζόμαστε ή δεν εμφανιζόμαστε στο κόσμο. Στα σκοτεινά σημεία,τα ήσυχα μέρη στηρίζεται  το μεγαλύτερο δυναμικό μας για να είμαστε μεγάλοι, φωτεινοί και τολμηροί. Αυτά είναι τα μέρη όπου έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές και να απελευθερώσουμε τις συνήθειες που μας κρατούν στάσιμους. Ναι, σου βάζει μες τα μούτρα τη ντροπή σου. Και ναι είναι τρομακτικό. Και ναι σε μαθαίνει ν αγαπάς τη σεξουαλικότητά σου. Να είσαι σ επαφή μαζί της. Και ναι, είναι απολύτως απελευθερωτικό!  

aavolta.jpg


"Πρόσεξε ποια νύχτα θα τηράξεις απόψε, την ψεύτικη ή την πραγματική" μας ψιθυρίζει ο Νίκος Καρούζος, στον «Απόγονο της νύχτας». Η σωστή ώρα δηλαδή για να πάρουμε μια vintage ντισκομπάλα από τους Λονδρέζους Stereolab των 90’ς και French Disco..Αν πάντως χρειαστεί μες την μέρα να πάρεις μια δύσκολη απόφαση, στρίψε ένα νόμισμα.
Γιατί; Γιατί την στιγμή που το νόμισμα θα πηδάει στον αέρα, ξαφνικά θα ξέρεις τι πραγματικά επιθυμείς.

Παίρνω κατεύθυνση προς την Πειραιώς για το Bios Basement για να δω «ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ» μια παράσταση του Δημήτρη Κομνηνού και της Ομάδας 90°C που έχουν δουλέψει το έργο του  Ε. Ιονέσκο. Ένα εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, ως στην Αθήνα του 2019,  για δύο παραστάσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ATHENS PRIDE WEEK.

Μότο της παράστασης: «Ξέχασε ότι σε έχουν μάθει».
Το  Μάθημα στέκει ως το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο βάζει στο χειρουργικό τραπέζι, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία. Αυτό φέρει την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης, βάζοντας τα μπετά μιας χώρας με πολιτισμική παρακμή. 
Στην παράσταση της, η ομάδα 90οC έχει αντικαταστήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας, όπως περιγράφεται στο πρωτότυπο κείμενο του Ionesco, με ένα non-binary άτομο (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα), ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων. 
Υπογραμμίζει την αποδοχή στη διαφορετικότητα, και υποστηρίζει πως μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.
(Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015).                                  
Peace, Love & Party για τα ανήμερα παιδιά αυτού του θέρους "it's been a pleasure  flying with you"....κι αληθινά άγρια χαρά.. και μην ξεχνάς «Η ζωή είναι ένα προκλητικό παιχνίδι. Παίξτο»!

https://www.youtube.com/watch?v=CMHVoC9kJ6c

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

FASHION NEWS

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο κατάστημα της Li-LA-LO στο The Mall Athens

 Το εντυπωσιακό κατάστημα που δεσπόζει στον 1ο όροφο του πλέον δημοφιλούς εμπορικού κέντρου των βορείων προαστίων, ακολουθεί το νέο image των καταστημάτων Li-LA-LO, το οποίο μετουσιώνει το αυθεντικό DNA του brand

ASK THE EDITOR

5 cream bronzers για sun-kissed όψη και αποτελεσματικό contouring στην επιδερμίδα

Το holy grail προϊόν επιστρέφει στο νεσεσέρ μας για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αυτές είναι τέσσερις επιλογές που δεν θα σε αφήσουν ανικανοποίητη

CELEBS

Κέιτ Μίντλετον: Το πρώτο post μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από καρκίνο

Φωτογράφισε τον πρίγκιπα Λούις που είχε γενέθλια